Laukiniais gyvūnais pasirūpinsite jų nešerdami

Kad paukščiai išskristų žiemoti į šiltuosius kraštus, nelesinkite jų.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Kad paukščiai išskristų žiemoti į šiltuosius kraštus, nelesinkite jų. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai atkreipia dėmesį: šiuo metu dar nėra labai didelės sniego dangos ir laukiniai žvėreliai gali misti natūraliu gamtos teikiamu maistu. Todėl itin svarbu, kad žmonės laukinių paukščių ir gyvūnų nešertų.

Aplinkos apsaugos departamentas primena – tik pastebėję ir įsitikinę, kad laukiniam gyvūnui reikalinga pagalba, kreipkitės visą parą veikiančiais Gyvūnų globėjų asociacijos telefonais 8 655 70058 arba 8 686 44828. O išskirtiniais atvejais, kai reikalinga ir kitų tarnybų pagalba, galima skambinti skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112.

Pasak aplinkosaugininkų, tai, kuo laukiniai gyvūnai minta gamtoje, labai skiriasi nuo to maisto, kurį jiems neša žmonės, todėl šeriami gyvūnai gali sunegaluoti. Taigi, maitindami žvėreliams labiau kenkiate nei padedate, todėl tai daryti draudžiama.

Laukinius gyvūnus vilioja ir žmonių paliekamos maisto atliekos, nes natūralioje aplinkoje gyvūnams maisto tenka paieškoti ilgiau.

Žmonės pagelbėti gamtai gali nepalikdami atvirų maisto atliekų arba jas surinkdami, nes būtent jos vilioja laukinius gyvūnus į urbanizuotas teritorijas. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, jei gyvūnas vaikšto miesto teritorijoje ar prie gyvenamųjų namų, tai yra natūralu. Dažnu atveju gyvūnas tiesiog priartėja prie lengvai pasiekiamo maisto ir pasimaitinęs grįžta į gamtą.

Temperatūrai dar itin stipriai nenukritus, nereikėtų lesinti ir paukščių. Geriau pasirūpinkite inkilais, kuriuose paukščiai galės rasti užuovėją temperatūrai nukritus žemiau –10 °C.

O kad gulbės išskristų žiemoti į šiltuosius kraštus, nelesinkite. Taip jos galės vadovautis savo natūraliais instinktais ir išskristi.

Jei pastebėjote prie ledo prišalusių paukščių, pirmiausia pabaidykite ir įsitikinkite, ar jie tikrai prišalę. Ledo sukaustyti paukščiai akivaizdžiai bando ištrūkti arba nepajuda iš vietos bent dieną.

Geriau būtų, kad žmonės prie vandens telkinių netrauktų su duonos gabalėliais, nes toks elgesys tik pripratina paukščius likti telkiniuose vietoj natūralios migracijos.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų