Lietuvos aklųjų biblioteka: kokios paslaugos čia siūlomos?

Asta GIRNIENĖ

Lietuvos aklųjų bibliotekos Ukmergės padalinio vyriausioji bibliotekininkė

Lietuvoje gyvena apie 0,5 mln. gyventojų, kuriems dėl turimų negalių, ligų, sutrikimų ar senatvės sunku ar net visai neįmanoma skaityti knygas. Gali būti labai įvairios priežastys, dėl kurių negalima skaityti įprasto spausdinto teksto. Tas priežastis jau aptarėme praėjusį mėnesį publikuotame straipsnyje.

O dabar metas sužinoti, ką gi gali pasiūlyti Lietuvos aklųjų biblioteka (LAB) ir jos padalinys, įsikūręs Ukmergėje.

Priminsiu, kad LAB yra specialioji valstybinės reikšmės biblioteka, kurios paskirtis – tenkinti asmenų, negalinčių skaityti įprasto spausdinto teksto, kultūrinius ir informacinius poreikius. Jos vizija – „Kad skaityti galėtų visi!“

LAB ne tik teikia specialiųjų formatų knygas tikslinėms vartotojų grupėms, bet ir yra didžiausia šio formato leidinių pateikėja šalyje. Per metus biblioteka išleidžia per 500 leidinių specialiaisiais formatais. Taip pat administruoja, pildo ir palaiko virtualią biblioteką ELVIS.

Vadinamieji specialiųjų formatų leidiniai yra ne kas kita, kaip įgarsintos knygos. Tai – ta pati jūsų mylimo autoriaus knyga, kurią kažkas garsiai perskaitė ir padarė garso įrašą. Tai – knyga, kurią galima rasti internete, specialioje bibliotekoje, pavadintoje ELVIS. Ten šiuo metu sukaupta apie 13 000 įgarsintų leidinių ir jų kiekis nuolat didėja.

Besinaudojantys internetu žmonės gali susirasti šią biblioteką. Jeigu su technologijomis „nedraugauja“, visada gali kreiptis į LAB Ukmergės padalinį ir gauti įgarsintas knygas kompaktinių diskų pavidalu. Tai – toks pats kaip muzikos diskas, tik klausantis skambės ne muzika, o įgarsintas knygos tekstas.

Jeigu yra ukmergiškių, besinaudojančių Brailio raštu, norėdami skaityti jie taip pat turėtų kreiptis į LAB Ukmergės padalinį.

LAB įvardijamas kaip didžiausias šio formato leidinių pateikėjas šalyje. Tai reiškia, kad atliekamas didelis darbas, atrenkant įdomiausias spausdintas knygas, parenkant diktorius joms įgarsinti.

Vadovaudamasi Autorių teisių įstatymo suteikiama išimtimi LAB turi teisę leisti įgarsintas knygas, nes tokiu būdu prisideda prie visų žmonių teisės į prieigą prie informacijos, kultūros, švietimo.

Ji yra pati didžiausia tokio tipo knygų leidėja – pati rūpinasi, kad popierinė knyga virstų įgarsinta ir pasiektų skaitytoją. Nuveikus tokį nemenką darbą, labai norisi, kad jis pasiektų žmones, kuriems tai yra reikalinga.

Virtuali biblioteka ELVIS (Elektroninių leidinių valdymo informacinė sistema) – naujaselvis.labiblioteka.lt.

Kadangi daugeliui regėjimo negalią turinčių žmonių yra sunku pasiekti LAB fiziškai, jiems siūlomos garsinės knygos internete. Tam sukurta virtuali garsinių leidinių biblioteka ELVIS.

Tereikia turėti internetą ir virtuali biblioteka taps pasiekiama. ELVIS gali naudotis visi, kas turi teisę skaityti įgarsintas knygas. Skaitykite ten, kur jums patogiau. Svarbiausia – skaitykite.

Grotuvų skolinimo ir garsinių leidinių įrašymo paslauga. Visas LAB darbas orientuotas į skaitytojų patogumą. Bibliotekos darbuotojai nuolat ieško būdų, kaip įgarsintas knygas padaryti kuo prieinamesnes skaitytojams. Nemaža dalis skaitytojų, turinčių teisę klausyti įgarsintas knygas, nesinaudoja internetu. Jeigu dėl to jūsų artimieji jaučiasi blogai, mes jums padėsime. Jei nepajėgiate suprasti interneto ir virtualių gudrybių, o įgarsintų knygų labai norite ir turite teisę jomis naudotis, ateikite į LAB. Pas mus teikiama įgarsintų knygų įrašymo paslauga. Tai reiškia, kad jums reikės tik pateikti dokumentus, užsiregistruoti ir tapti LAB skaitytoju.

Išsiaiškinus, kokių leidinių norite, patys jums atsiųsime iš interneto, įrašysime į  kompaktinį diską arba USB raktą – tokiu būdu kišenėje turėsite visą knygų lentyną.

Taip pat išnuomosime jums grotuvą, kuris valdomas vos penkiais mygtukais, ir galėsite skaityti knygą ausimis.

Be to, galime išnuomoti ir mažytį grotuvą, kuris naudojamas kartu su ausinėmis. Taip jūs galėsite klausyti savo mylimų knygų, kurias mes taip pat atsiųsime ir į tą mažulytį grotuvėlį įrašysime.

Be to, klausydami per ausines netrukdysite šalia esantiems žmonėms. Žmonės, kurie dėl sveikatos problemų dažnai gydosi ligoninėse ar sanatorijose, labai pamilo šiuos aparatėlius – būnant ligoninėje jie veikia beveik taip gerai, kaip vaistai – jūsų knyga visada su jumis ir niūrioms mintims ar nuoboduliui nebelieka vietos.

Pateikę reikalingus dokumentus ir pasirašę sutartį, jūs gausite šiuos aparatus ir galėsite jais naudotis nemokamai. Padėsime išmokti naudotis ir duosime įgarsintų knygų. Tik skaitykite.

Norime atkreipti mokytojų dėmesį – mes siūlome edukacines programas. Jos gali vykti ir gyvai LAB Ukmergės padalinyje, ir virtualiai „Zoom“ platformoje. Šios programos yra labai reikalingos vaikams. Tai – temos, kuriomis būtina kalbėti.

Edukacinis užsiėmimas „Apie disleksiją paprastai“. Jo metu pristatysime knygą „Apie disleksiją paprastai“, naudodami pavyzdžius užduočių, diskusijų metu stengsimės paaiškinti, kad tam tikri sunkumai būdingi mums visiems ir kad kiekvienas žmogus stiprus savaip.

Edukacinis užsiėmimas „Žmogus su negalia irgi gali“. Pasitelkę šešis knygutės herojus, vaikams pristatysime įvairias negalias, jas apibūdinsime.

Edukacinės ekskursijos po biblioteką. Jos dalyviai supažindinami su LAB veikla ir teikiamomis paslaugomis, specialiųjų formatų leidiniais (Brailio raštu, garsiniais leidiniais, reljefiniais (liečiamaisiais) piešiniais). Taip pat pristatomos įvairios kompensacinės priemonės, palengvinančios neregių ir silpnaregių gyvenimą.

LAB turi ką pasiūlyti tiems 0,5 mln. Lietuvos gyventojų, negalintiems skaityti įprastų knygų. Mes galime į šių žmonių gyvenimą atnešti skaitymo teikiamą džiaugsmą.

Lietuvos aklųjų bibliotekos Ukmergės padalinys įsikūręs Vytauto g. 30, tel. 8 610 30 067.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų