Spausdinti šį puslapį

Mirčių statistika – liūdna

Besibaigiantys metai daugeliui buvo paženklinti netektimis.

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos Personalo, civilinės metrikacijos ir dokumentų valdymo skyriaus vedėjo pavaduotoja civilinei metrikacijai Regina Jackūnienė informavo, kad, skyriaus duomenimis, 2021-aisiais iki gruodžio 29 d. užregistruotos 762  ukmergiškių mirtys.

Pernai iki gruodžio 29 d. buvo užregistruotos 729 mirtys.

84 gyvybes šiemet nusinešė COVID-19. Nuo šios ligos mirė 38 vyrai ir 46 moterys.

Ukmergės miesto seniūnijos kapinių prižiūrėtojas Jonas Motiejūnas pasakojo, kad šiemet vien tik miesto kapinėse buvo palaidoti 464 mirusieji.

Ankstesniais metais būdavo 400 ar net mažiau. Daugiausia ukmergiškių atgula į didžiausias Ukmergėje – Dukstynos – kapines.

Seniausiose Vaižganto kapinėse mirusieji laidojami tik šeimų kapuose.

Stačiatikių ir sentikių kapinaitėse kasmet vyksta vos kelios laidotuvės, o kartais – ir nė vienų.

Kapinių prižiūrėtojas pastebi, kad žmonės vis dažniau renkasi laidojimo būdą kremuojant.  

J.Motiejūnas taip pat patikino, kad pernai nebuvo nė vieno atvejo, jog laidotuvėmis tektų pasirūpinti seniūnijai. Taip nutinka, kai laidojami jokių artimųjų neturintys vieniši žmonės. Tokiems kapams parinkta vieta Pašilės kapinėse.

Nebuvo, pasak kapinių prižiūrėtojo, ir dar vienos liūdnos apeigos – negimusių kūdikių laidotuvių.

Pernai Dukstynos kapinėse pirmą kartą laidoti negimę kūdikiai, kurie mirė dar motinų įsčiose, neturėdami net vardų.

Iki tol kapinėse laidoti buvo galima tik vyresnius nei 22 savaičių nėštumo mirusiuosius. Ankstesnėje stadijoje žuvęs vaisius vertintas kaip medicinos atlieka ir tokių teisių neturėjo. Juos po mirties medikai grąžindavo tėvams arba tiesiog nukreipdavo utilizuoti su kitomis medicininėmis atliekomis.

Nuo užpraeitų metų sveikatos priežiūros įstaigos į amžinojo poilsio vietas privalėjo atiduoti ir iki 22 nėštumo savaitės motinų prarastus vaisius. Tai – pirmą kartą organizuotas toks jų palaidojimas Ukmergėje.

Mirusiems kūdikiams prieš metus Dukstynos kapinėse buvo pastatytas paminklas. Įtrūkęs beveik metro skersmens metalinis žiedo lankas simbolizuoja vos užsimezgusią ir nutrūkusią gyvybę.

Pernai skelbėme, kad pagal VšĮ Ukmergės ligoninėje patvirtintą aprašą žmogaus embrionai ir vaisiai iki 22-os nėštumo savaitės, kai nėra išreikšta tėvų ar vieno iš jų valia, laidojimo paslaugų teikėjui bus atiduodami dukart metuose. Iki tol bus laikinai saugomi ligoninės centrinėje saugykloje, atskirame šaldiklyje, iki 6 mėnesių. Laidojimo paslaugų teikėjas negimusiuosius veš į krematoriumą Kėdainiuose, o iš ten jie į Ukmergę grįš jau urnoje ir bus palaidoti Dukstynos kapinėse.

Pasak kapinių prižiūrėtojo, pernai seniūnijai tokių apeigų liudininke būti neteko.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)