Spausdinti šį puslapį

Daugiausia muziejuje – raštijos eksponatų

Didelę dalį muziejaus eksponatų sudaro įvairių laikotarpių nuotraukos. Didelę dalį muziejaus eksponatų sudaro įvairių laikotarpių nuotraukos.

Ukmergės kraštotyros muziejus saugo daugiau kaip 45 tūkst. eksponatų.

Dalį jų turime galimybę pamatyti, o kiti saugomi muziejaus fonduose. Muziejininkai sako, kad dauguma jų – raštijos eksponatai.

Ukmergės kraštotyros muziejaus direktoriaus pavaduotoja-vyriausioji fondų saugotoja Jolanta Petronytė pasakojo, kad visi eksponatai saugomi Gedimino gatvėje esančiose saugyklose.

Eksponatai anksčiau buvo ranka surašomi į inventorines knygas. Prireikus, surasti juos buvo galima kartotekoje.

Tačiau vėliau muziejaus eksponatus pradėta skaitmeninti. Šiuo metu visi eksponatų skaitmeniniai duomenys saugomi specialiuose serveriuose.

„Prieš dvejus metus visiškai perėjome prie skaitmeninio eksponatų inventorinimo“, – pasakojo J. Petronytė.

 Ji sakė, kad didžioji dalis iš 45 tūkstančių – raštijos eksponatai. Tai – įvairūs dokumentai, atvirukai, kvietimai, plakatai.

Itin gausus raštijos rinkinys, atspindintis Ukmergės krašto XIX a. II pusės–XX a. politinį, visuomeninį, socialinį ir kultūrinį gyvenimą.

Didelę dalį muziejaus eksponatų sudaro įvairių laikotarpių nuotraukos.

Atskira rinkinių grupė –  „istorija ir etnografija“. Jai priskiriami buities daiktai, lėkštės, įrankiai, baldai.

 Muziejuje saugoma ir nemažai dailės kūrinių. Tai – paveikslai, skulptūros, medinės skulptūrėlės. Vertingiausi šio rinkinio eksponatai: XIX–XX a. pr. mažosios medinės architektūros pavyzdžiai bei skulptoriaus Leono Striogos muziejui dovanoti kūriniai.

Gausu muziejuje audinių. Tai – lovatiesės, įvairūs drabužiai, staltiesės, staltiesėlės bei kiti tekstilės gaminiai.

Minėti eksponatų rinkiniai yra aprašyti atskirose inventorinėse knygose.

 Atskiroje knygoje yra surašyti ir numizmatikos eksponatai – įvairių laikų pinigai.

Gana gausus archeologijos rinkinys. „Visi gražiausi archeologiniai radiniai yra eksponuojami muziejaus ekspozicijose“, – sakė J. Petronytė. Vardija, kad ypač vertingi Obelių ir Bečių senkapių tyrinėjimų radiniai. „V–XV a. palaidojimai, ypatingai turtingi įkapėmis. Tarp radinių – papuošalai, monetos, ginklai ir kiti eksponatai, padedantys pažinti senąją Ukmergės krašto raidą“, – pasakojo J. Petronytė.

Viena iš siauriausių – gamtos eksponatų grupė, kurioje – paukščių bei gyvūnų iškamšos, uolienos.

Pats mažiausias rinkinys yra surašytas vadinamoje specialiojoje knygoje. Jame – papuošalai, sidabriniai indai, ginklai.

Nemažai eksponatų pristatomi visuomenei nuolatinėje ekspozicijoje bei muziejaus Veprių ir Užugirio filialuose.

Kasmet Ukmergės kraštotyros muziejus surengia po kelias temines parodas, kuriose pristatomi fonduose saugomi eksponatai.

Vertę praradę eksponatai yra nurašomi. Pavyzdžiui, užpernai buvo nurašyta per 100 eksponatų, o šiemet – 25.

Nurašant eksponatus, laikomasi ypatingų reikalavimų, tam reikalingas savivaldybės tarybos sprendimas. Tuomet kreipiamasi į Lietuvos kultūros ministeriją ir eksponatai nurašomi tik leidus ministerijai.

Tarp šiemet nurašytų eksponatų – keliolika tarybinių laikų funkcionierių bei Lietuvos komunistų partijos suvažiavimo nuotraukų, kurios pripažintos kaip neturinčios kultūrinės, istorinės ir mokslinės vertės.

Pažymėta, kad fotografijos užklijuotos ant medžio plokštės, apsitrynusios ir neturi kultūrinės bei istorinės vertės.

Taip pat nurašytas sulankstytas „samovaras“ ir metaliniai archeologijos radiniai, į muziejų patekę labai prastos būklės ir po kurio laiko beveik sunykę.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)