Spausdinti šį puslapį

Palatas užpildė žiemos traumas patyrę ukmergiškiai

Į ligoninę metų pradžioje vienas po kito gabenti traumas lauke patyrę žmonės.   Gedimino Nemunaičio nuotr. Į ligoninę metų pradžioje vienas po kito gabenti traumas lauke patyrę žmonės. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergės ligoninės Ortopedijos-traumatologijos skyrius perpildytas pacientais.

Net keliolika žmonių šiame skyriuje atsidūrė pirmosiomis šių metų dienomis, nes, esant plikledžiui, lauke paslydo, griuvo ir patyrė traumas.

Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas Rimvydas Civilka pasakojo, kad sausio 1–2 dienomis į ligoninės Priėmimo-skubiosios pagalbos skyrių buvo atgabenti 39 lauke susižaloję pacientai. Net 11 iš jų tomis dienomis paguldyti į Traumatologijos skyrių. Sausio 3 dieną paguldyti dar 4 pacientai.

„Mūsų ligoninei tai – labai dideli skaičiai“, – sakė ligoninės vadovas.  Pasak jo, beveik visi pacientai pasakojo paslydę ir nesėkmingai griuvę lauke, kai išėjo į kiemą, eidami į darbą, parduotuvę ar išlipę iš automobilių.

Vieniems pasisekė labiau – griūdami jie tik susitrenkė, kitų traumos didesnės – jie patyrė kaulų lūžius. Tradiciškai dažniausiai griūnant lūžta rankų ir kojų kaulai. Stacionaraus gydymo prireikia tiems pacientams, kuriuos tenka operuoti, taisyti kaulų padėtį. Jei kaulas lūžęs, bet operacijos nereikia, sugipsuotas žmogus keliauja gydytis į namus.

Ukmergės ligoninėje rūpesčių kelia ir retkarčiais į įstaigą įsisukantis COVID-19 virusas.

Metų sandūroje juo užsikrėtė keliolika ligoninės Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje besigydančių pacientų. Jie, atskirai nuo kitų, įkurdinti atskirame bloke. Šiais pacientais rūpinamasi laikantis griežčiausių apsaugos priemonių.

Kaip užkratas pateko į skyrių, nežinia – pacientai šiuo metu nelankomi, darbuotojai neserga.

R.Civilka sako, kad užkratas galėjo patekti per iš kitų gydymo įstaigų atvežtus pacientus. Gruodžio mėnesį tokių buvo kelios dešimtys. Iš savo namų į Palaikomojo gydymo ir slaugos skyrių žmonės dabar nebeguldomi – tik iš gydymo įstaigų.

Spėjama, kad atnešti užkratą galėjo ir mirštančių pacientų artimieji – jie į skyrių yra įleidžiami atsisveikinti su amžinybėn iškeliaujančiais šeimų nariais.

Ligoninės vadovas sako, kad kol kas negauta duomenų, jog tarp jų įstaigoje besigydančių asmenų kuriam nors būtų nustatyta COVID-19 viruso omikron atmaina. 

O jei būtų nustatyta? Gal tuomet tektų laikytis kažkokių dar griežtesnių apribojimų, apsisaugojimo priemonių, o gal griežtėtų izoliacijos laikas? R. Civilka sakė, kad taip tikrai nebūtų. Visos priemonės, esant COVID-19 diagnozei, yra vienodos.

Pasak ligoninės vadovo, COVID-19 ligoniams skirtame skyriuje šios savaitės pradžioje buvo gydomi 22 ligoniai. Šiuo metu šiame skyriuje ligoniams skirtos 25 lovos.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vyr. specialistė, laikinai einanti Ukmergės skyriaus vedėjo funkcijas Kotryna Žigaitė trečiadienį sakė, kol kas nežinia, ar omikron atmaina laboratoriškai nustatyta bent vienam ukmergiškiui.

Tačiau tokių įtarimų, pasak jos, buvo. Tokiu atveju, kai yra įtarimas, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atliekamas tyrimas yra išsamesnis nei įprastai. Išplėstinio atvejo tyrimo metu siekiama kuo detaliau išsiaiškinti, kur žmogus galėjo užsikrėsti, su kuo kontaktavo ir ką galėjo pats užkrėsti.

Įtariant omikron atvejį, nustatyti griežčiausi izoliacijos terminai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)