Vienu metu visi šaligatviai negali būti nuvalyti ir pabarstyti

Ukmergiškė Asta atkreipė dėmesį į slidžius miesto šaligatvius. Pasakojo, kad ketvirtadienį, apie 6 val. ryto, į darbą ėjo Bažnyčios, paskui – Maironio gatve. Šaligatviai buvo nebarstyti ir labai slidūs. Paskui pasuko Vytauto gatve, bet ir ten nesimatė, kad kas būtų barstęs.

Sako anądien mačiusi, kaip už pašalpas dirbantys žmonės kažką veikė kapinėse. Mano, kad ši darbo jėga geriau būtų nukreipta šaligatvių barstymui, nes ką tokiu laiku galima dirbti kapinėse.

Ukmergės miesto seniūnijos seniūnas Žilvinas Dirsė sakė, kad pagrindinius valymo ir barstymo darbus mieste atlieka UAB „Ukmergės paslauga“.

Seniūnija irgi prisideda. „Seniūnija paskirsto žmones dirbti įvairiose vietose, nemobilizuojame visų darbininkų viename objekte. Visur yra ką tvarkyti, – sakė seniūnas. – Tačiau vienu metu visi šaligatviai negali būti nuvalyti ir pabarstyti. Pirmiausia tvarkome tuos, kuriuose intensyvesnis judėjimas, tada einame į periferiją.“

Ž. Dirsė sakė pats kontroliuojantis, kaip atliekami darbai. Esą minėtos dienos rytą šaligatviai irgi nebuvo labai slidūs. Be to, anksti ryte snigo. Priminė, kad sningant šaligatviai nėra valomi.

Atkreipė dėmesį, kad visuomenei naudingus darbus atliekantys žmonės, paskirsčius jiems užduotis, darbą pradeda nuo 9 val. ryto.

„Kapinėse taip pat yra darbų. Po prasiautusių vėjų buvo daug nulūžusių šakų, kurias reikėjo surinkti ir išgabenti, nes žmonės ir žiemą ateina lankyti artimųjų kapų“, – sakė seniūnas.

Kas atsakingas už tai, kad ant nevalyto, apledėjusio ir slidaus šaligatvio žmogus nukrito ir susižalojo? Ar tokiu atveju galima būtų tikėtis žalos atlyginimo iš savivaldybės, kuri yra šaligatvių savininkė? Pasirodo, tai įrodyti įmanoma, bet labai sunku.

Advokatų profesinės bendrijos teisinės pagalbos interneto svetainėje gremar.lt rašoma, kad parkritus ir susižalojus dėl nevalyto šaligatvio, jo savininkas atsakys tik tuomet, jeigu bus įrodytos visos civilinės atsakomybės sąlygos.

Vis dėlto, pažymima, jog kasacinis teismas padarė palankią susižalojusiems asmenims išvadą – savivaldybė yra miestų gatvių savininkė ir turi pareigą rūpintis tinkamu kelių ir šaligatvių eksploatavimu, dėl to yra atsakinga, jeigu ant nenuvalyto, netinkamai prižiūrėto šaligatvio susižalojo žmogus.

Taip pat teisininkai primena, kad savivaldybių vietinės reikšmės kelių ir gatvių priežiūra, taisymas, tiesimas ir saugaus eismo organizavimas yra viena iš savarankiškųjų funkcijų, įstatymu priskirtų savivaldybėms.

Ji įgyvendinama per seniūnijas, kurios organizuoja ir kontroliuoja savivaldybės kelių, bendrojo naudojimo teritorijų, kapinių, želdinių, gatvių, šaligatvių valymą ir priežiūrą, gatvių ir kitų viešų vietų apšvietimą, viešųjų tualetų paslaugų teikimą.

Nurodytos pareigos neįvykdymas ar netinkamas įvykdymas taip pat yra ir bendro pobūdžio pareigos laikytis tokio elgesio taisyklių, kad savo veiksmais (veikimu, neveikimu) nepadarytum kitam asmeniui žalos, pažeidimas.

Nors teismų formuojama praktika yra palanki dėl žalos atlyginimo ant nevalyto šaligatvio paslydusiam ir susižalojusiam asmeniui, nereikėtų pamiršti apdairaus asmens principo, taikomo civiliniuose teisiniuose santykiuose. Esant nepalankioms oro sąlygoms, patartina stengtis vaikščioti atsargiai bei vengti nevalytų takų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+15 # a 2022-01-26 08:04
jei norėtų viskas įmanoma, Vilnius, Jonava, Širvintos gražu žiūrėti, nuvalyta, barstyta, pas mus kaip visuomet...
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+9 # /// 2022-01-26 10:55
kas balsavo uz adm.direktoriu? Kas rinko? Turekit ir taryba ir aadm.direktoriu ir bardaka visame kur.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+9 # Mesuzpokycius 2022-01-26 13:33
Labai baisūs Pivonijos mikr. Fotografuosiu ir viešinsiu,jūs atsakysit jei žmonės susilaužys kojas? Tikras košmaras prie Optimos Vilniaus g. Kur yra stotelė... Kas dangą asfalto bent sutvarkys,ar matėt kokia būklė??!
Pinskuvienė ar Krivickas būtų tvarką padaręs...
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+5 # Kaip 2022-01-26 13:36
Visur ranka ranką plauna,sėdi švogeriai ir draugeliai,taip ir būna.
Medžiotojų būrelis galimai valdo Ukmergę....
Sakykit reikės televizijos,žurnalistų pagalbos,ar spręsite problemas? Ačiū.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+5 # Tai ko 2022-01-26 14:34
klausi, pats viska matai! Ir niekas nesikeicia.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+1 # Vepriu 2022-01-27 15:32
medziotoju burelis :lol:
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+5 # Kaip 2022-01-26 13:38
Savo akimis matau,kaip keli žmonės iš UP-ukmergės paslauga per patį piką snygio,ledo... Sėdi namie! Kodėl nedirba??!! Sniegą valytų,prie perėjų ypatingai... Pernai mačiau,o šiemet nelabai... Marš dirbti!!!!!!!
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+8 # keliukas 2022-01-26 16:52
sako kad visų negali iškart pabarstyti. nebejuokinkite- pasakykite konkrečiai kurios gatvės šaligatvis barstytas???? gal mielas žavus seniūnas pasakytų? Vytauto ar Vilniaus tikrai ne- aš pati su akiniais matau. O Jūs? Ir kaimynė mato, ir bendradarbis. O gal tik mes Ukmergėje, o valdžia kitur "dirba"?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+8 # Ona 2022-01-26 18:34
Šiandien teko eiti Dariaus ir Girėno gatve nuo "Maksimos" link Norfos.Šaligatvis užverstas sniegu muo gatvės automobiliams visai neblogai ,opėstiesiems laukti pavasario,kol nutirps?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Siaubas 2022-01-27 11:40
Sniega drabiat ant saligatviu,dviese sunku prasilenkti....
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų