Potvynis apsėmė būsimą taką palei Šventąją

Ties Ukmerge – didžiulis Šventosios potvynis.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Ties Ukmerge – didžiulis Šventosios potvynis. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Potvynio metu kylantis Šventosios upės vanduo Ukmergėje pastarosiomis dienomis užtvindė ne tik pakrantę, bet ir apsėmė būsimąjį pėsčiųjų taką su visais jo įrenginiais.

Vanduo apsėmė ir elektros pastotę, į kurią jau atvesti kabeliai. Pasidomėjome, ar pastotė vandenyje nekelia grėsmės gamtai ir elektros tiekimui.

Nors šiuo metu elektra dar netiekiama, bet ateityje potvyniai juk niekur nedings. Nebent tik dažnės.

ESO Ryšių su visuomene projektų vadovas Paulius Kalmantas sakė, kad potvynio metu staigiai pradėjęs kilti vandens lygis pavojų kelia, kai apsemia transformatorines, kabelines spintas, apskaitos skydus ir kitus skirstomojo tinklo įrenginius bei namuose, ypač jų rūsiuose, esančius elektros įvedimo įrenginius.

Dėl upės pakrantėje įrengiamo apšvietimo tinklo ESO atstovas patarė kreiptis į savivaldybę. „Tai – ne ESO tinklo dalis“, – informavo jis.

Rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas sakė, kad pastotės šioje vietoje nebus. Ji esą buvo pastatyta šioje vietoje laikinai, tik pasibandymui. „Ateityje ją perkelsime ant kalno“, – teigė direktorius.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyboje pasiteiravome, ko tikėtis iš šiųmečio pavasario – ar vandens lygis vis dar kils? Tarnybos Prognozių ir perspėjimų skyriaus vyriausioji specialistė Janina Brastovickytė-Stankevič atsakė: „Kaip žinia, pavasario potvyniui susidaryti reikalingos vandens lygį didinančios sąlygos – intensyvus sniego tirpimas bei ledų sangrūdos, trukdančios vandeniui nutekėti.

Ukmergėje potvyniai kyla retai, arba jie būna vidutiniai ar mažesni už vidutinius. Šiuo metu ilgalaikės orų prognozės nežada, kad į Lietuvą grįš žiema. Tad dabar prognozuojama, kad pavasario potvynio Lietuvoje nebus. Visgi, esant gausesniems krituliams, lietaus poplūdžio tikimybė išlieka.“

Pasak specialistės, jau seniai nuturėjome tokios žiemos, kurios metu taip atsigautų upių vandeningumas. Tarnybos duomenimis, per pastarąja savaitę Lietuvoje kai kur iškritus 1/3 vasario mėnesio kritulių kiekio, suintesyvėjo ir sniego tirpsmas. Šios sąlygos daugelyje šalies upių lėmė spartų vandens lygio kilimą. Šventojoje ties Ukmerge vandens lygis per parą pakilo net 96 cm ir penktadienį siekė 226 cm.

Sekmadienio rytą buvo skelbiama, kad vandens lygis dar labiau pakilo ir jau siekia 275 cm.

 Vidutinis daugiametis vasario mėnesio vandens lygis yra 69 cm.

„Šią žiemą buvo nemažai sniego ir upėse pasirodė ledo reiškiniai. Net kelis kartus pasikartojo atodrėkiai, kurių metu stebėtas žiemos poplūdis ir didesni vandens lygio pakilimai. Pastebima, jog vis rečiau sulaukiame pavasario potvynio, tačiau žiemos poplūdžiai tampa vis dažnesni“, – pasakojo specialistė.

Pats aukščiausias vandens lygis Šventojoje stebėtas 1970 metais.

Didelis potvynis Šventojoje ties Ukmerge stebėtas ir 2010 metų pavasarį. Tada vandens lygis siekė 390 cm, bet ir tuomet nebuvo pasiektas stichinis vandens lygis. Stichinio vandens lygio reikšmė Šventojoje ties Ukmerge siekia 400 cm.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+16 # babkė 2022-02-24 10:09
Dieve dieve, kaimų kaimai


tie viktoriuko partijos veikėjai. O ju rinkejai Ukmerges stribynas su babuciu pagalba... Ale apie ka as cia? Stribynas uz kapeika blusa Kaliningradan nuvarytų ir atgal parvarytu. Buvusiu stribu nebuna
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+11 # babkė 2022-02-24 10:54
gal jis morechodke baiges. ?

O kitas artistas baiges Alio alio, prijom mokykla,.... negaliu...
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+10 # Ukmerge 2022-02-24 11:45
KGB ( buvusi) dirba! Is vidaus griauna Lietuva! Su savo marionetem!!!
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+12 # yra 2022-02-24 19:48
rajono taryboj psichiatras, lai diagnozuoja...
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+9 # ADA 2022-02-25 13:49
Ten visi jau diagnuozuoti. Kitokiu ir ne priima.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+16 # nieko keisto 2022-02-24 20:34
matyt nėra nei statybų skyriaus, nei miesto architekto kad nežino jog upė tvinsta. geriausias čia pasisakymas- laikinai ...kabeliai išvedžioti ir jie laikinai???? nu matyt tik Kęstučio a darbo vieta matosi amžina, nors būtų gerai kad vat ji būtų laikina....ir kiek galima greičiau.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų