Nesantaikos priežastimi neretai tampa medžiai

Medžiai – miesto puošmena.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Medžiai – miesto puošmena. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Kai pasisuka kalba apie medžių pjovimą prie daugiabučių – kaimynų konfliktai tampa neišvengiami.

Vieniems atrodo, kad jie temdo saulę, jų lapai krenta ant automobilių ar asfalto. Kiti gina medžius, mato juose grožį, o vasarą, per karščius, – jaukų pavėsį.

Ukmergės rajono savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vyr. specialistė Vilija Pečiulienė sako, kad nuo 2021 m. lapkričio 1 d. įsigaliojęs naujos redakcijos Želdynų įstatymas sugriežtino medžių pjovimą valstybinėje žemėje. O būtent valstybinėje žemėje yra daugiabučių kiemai.

Pasak vyr. specialistės, nuo šių metų pradžios iki vasario vidurio mūsų savivaldybėje nebuvo išduotas nė vienas leidimas medžiams pjauti valstybinėje žemėje.

Paaiškino, kad  šiuo metu rengiamos naujos želdinių apsaugą reglamentuojančios tvarkos, kurios bus koreguojamos, atsižvelgiant į įstatymo pasikeitimus.

Ligi šiol vadovautasi 2020 metų vasarą tvirtintomis Ukmergės rajono savivaldybės želdynų ir želdinių apsaugos taisyklėmis.

Taip pat pažymėjo, kad įstatymiškai yra numatyta, jog net ir gavus leidimą pjauti medį, jei šis yra sveikas ir nepatenka į neatlygintinai kertamų medžių kategoriją, už jo pjovimą teks sumokėti.

Suma apskaičiuojama atsižvelgiant į augalo storį ir amžių. Už pusamžio medžio nupjovimą gali tekti sumokėti apie 350 eurų.

Jei medis auga šalia daugiabučio, taip pat reikia pateikti 50-ies proc. plius vieno gyventojo pritarimą.

V.Pečiulienė priminė, kad, pageidaujant valstybinėje žemėje pjauti medžius, reikia raštu kreiptis į seniūniją, kuri prašymą pateikia Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriui. 

Ar medis yra papuvęs, sergantis, o gal jis auga šalia daugiabučio ir ardo jo pamatus, spręs į vietą atvykusi komisija.

V.Pečiulienė atkreipia dėmesį, kad, siekiant, jog želdiniai būtų estetiški ir nekeltų grėsmės, neretai užtenka juos apgenėti.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų