Ukrainai aukojamos lėšos, nutrauktos sutartys su agresorių savivaldybėmis

Ukrainiečiai gina nuo priešo savo miestus. Ukrainiečiai gina nuo priešo savo miestus.

Dėl karo Ukrainoje  buvo sušauktas neeilinis Ukmergės rajono savivaldybės tarybos posėdis.

Jame pritarta sprendimui teikti humanitarinę pagalbą Ukrainai. Taip pat nutarta nutraukti sutartis su šalių agresorių – Rusijos ir Baltarusijos – miestais partneriais.

Vykstant žiauriam karui Ukrainoje, mūsų rajono savivaldybės tarybos sprendimu nutarta iš rajono biudžeto skirti šios šalies Podolės Kameneco miestui 10 tūkst. Eur paramą.

Podolės Kamenecas yra miestas partneris, su kuriuo draugaujame jau bemaž tris dešimtmečius. Šią savaitę jo meras Mykhailo Positko atsiuntė prašymą suteikti humanitarinę pagalbą.

Taip pat Savivaldybės administracija paskelbė paramos Podolės Kameneco miestui akciją, kurios metu surinktos lėšos bus pervestos į jų nurodytą sąskaitą.

Rajono meras Rolandas Janickas perdavė ukmergiškiams, kokia situacija dabar Podolės Kameneco mieste – karinių veiksmų nėra, bet daugybė pabėgėlių, rengiamasi mūšiams.

Iš rajono biudžeto skirtos bei paramos Ukrainai akcijoje surinktos lėšos pervestos į nurodytas sąskaitas arba už jas įsigyta reikiamų prekių.

Į savivaldybės iniciatyva atidarytą sąskaitą šį trečiadienį jau buvo perverta 15 tūkst. Eur. Kvietė aukoti į šią sąskaitą.

Iškeliauja pirmoji parama

Mūsų rajono savivaldybė neseniai užmezgė artimesnius ryšius su dar vienu miestu Ukrainoje – Korosteniu. Mus jungia tarptautinis projektas „Pasitikėjimo tiltai“. Svečiai iš Korostenio šį pavasarį turėjo atvykti į Ukmergę su pažintiniu vizitu. Jau buvo suplanuota susitikimo data...

Praėjusiais metais savivaldybė buvo gavusi dar vieno miesto iš Ukrainos – Krasylivo – pageidavimą užmegzti draugiškus ryšius ir tapti miestais partneriais. Plačiau ši iniciatyva neišsirutuliojo, tačiau dabar pagalbos šauksmo sulaukta ir iš šio miesto.

Ketvirtadienį vakare iš Ukmergės iškeliauja dvi siuntos į šiuos miestus.

Vienoje – surinkti maisto produktai, kuriuos aukoja ukmergiškiai, prekes pirkdami Ukmergės rajono vartotojų kooperatyve bei jas paliekantys Jaunimo laisvalaikio centre.

Kitoje – mūsų ligoninės, „Rotary“ ir „Lions“ klubų nupirkti medikamentai.

Nutarta šiuos pirmuosius humanitarinius krovinius gabenti mikroautobusu, nes sulaukta informacijos, kad vežimas sunkvežimiu truks ilgiau.

Dėl saugumo nenurodomų vežėjų mikroautobusas į karo lauku tapusią Ukrainą neįvažiuos – vyksta tik iki Lenkijos pasienio, kur bus perduotas atvyksiantiems ukrainiečiams.

 Po pokalbių su Podolės Kameneco miesto vadovais, mero R. Janicko žiniomis, dabar ten aktyviai telkiami savigynos būriai kovai su diversantais.

Prašoma dronų, neperšaunamų liemenių, kitos apsaugos. Siuntinys planuojamas kitos savaitės pradžiai.

Humanitarinė parama į Podolės Kamenecą iškeliaus kitos savaitės pradžioje.

Pažymima, kad parama Ukrainai bus renkama ir siuntiniai formuojami neribotą laiką – niekas nežino, kada baigsis šis baisus košmaras.

Prie finansinės paramos pasirengę prisidėti Mariestado Švedijoje gyventojai. Mūsų rajono savivaldybė drauge su švedais ir  Podolės Kamenecu dalyvauja trišaliame projekte „Tvarios ateities savivaldybės“.

Nutrauks sutartis

Posėdyje taip pat pritarta sprendimui, kad būtų vienašališkai nutrauktos sutartys su miestais partneriais Rusijoje ir Baltarusijoje.

2010 metais Ukmergės savivaldybė buvo pasirašiusi ketinimų protokolą su Žodino miestu Baltarusijoje, 2011 m. – sutartį su Ašmenos rajonu Baltarusijoje, 2017 m. – ketinimų deklaraciją su Pionersko miesto apygarda Kaliningrado srityje, Rusijoje, 2012 m. – sutartį su Svisloč rajonu Baltarusijoje.

Meras sakė, kad, reaguojant į situaciją, kai Rusijos pajėgos įžengė į Ukrainą ir pradėjo karo veiksmus, iš karto kreipėsi į visų šių miestų vadovus.

Prašyta kreiptis į vyriausybes ir stabdyti karą.

„Niekaip nereaguoja – jokio atsakymo nebuvo“, – pasakojo meras, pažymėdami, kad Rusijos žmonės įbauginti ir paskendę dezinformacijoje.

Pasak rajono vadovo, būta nuomonių sutartis tik laikinai sustabdyti, vis dėlto nutarta jas nutraukti. Tam pritarė ir savivaldybės taryba.

Apgyvendins pabėgėlius

Rajono meras dėkojo savivaldybės tarybos nariams ir visiems ukmergiškiams už visas iniciatyvas, telkiant žmones, organizuojant paramą, teikiant pasiūlymus.

Savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas informavo ką tik bendravęs su Podolės Kameneco meru telefonu. Šiame mieste kariniai veiksmai dar nevyksta. Tačiau čia – daug pabėgėlių, žmonės ruošiasi gynybai. Meras Mykhailo Positko teiravosi, ar į Ukmergę galėtų atvykti jo šeima. Gavus teigiamą atsakymą, sakė informuos, kada ir kaip jo žmona ir vaikai galėtų atvykti.

Pasak administracijos direktoriaus, šiuo metu Ukmergėje paruošta 350 vietų nuo karo siaubo iš Ukrainos bėgantiems žmonėms. Jie būtų apgyvendinti Veprių stovykloje, Siesikų mokyklos bendrabutyje, Rečionių UDC, Balelių UDC.

Savo asmeninius būstus siūlo ir gyventojai.

Nors kol kas pabėgėliai į Lietuvą masiškai neplūsta, to laukiama artimiausiu metu ir manoma, kad visos paruoštos vietos bus užimtos.

Pasak direktoriaus, Podolės Kamenece gyvenantys ukrainiečiai ruošiasi ginti nuo priešo savo miestą ir steigia savigynos grupes. Jie prašo prožektorių, kirvių, kastuvų, termovizorių, kilimėlių, miegmaišių.

Ne visų šių daiktų Ukmergėje jau įmanoma rasti įsigyti. Antai neperšaunamos liemenės prekyboje nėra nė vienos.

„Už aukojamus pinigus viską nupirksime ir gabensime į Ukrainą“, – pasakojo D. Varnas. Pasak jo, bus gabenama ir maisto produktų. Kol kas dideles jo atsargas turi „Maisto bankas“.

Ukmergiškiai raginami susikaupti, neskleisti panikos. O save realizuoti per prasmingą savanorišką veiklą.

Už pagalbą ukrainiečiai mums siunčia nuoširdžią padėką.

Savivaldybių pozicija

Lietuvos savivaldybės, išreikšdamos solidarumą su Rusijos užpulta Ukraina, per Lietuvos savivaldybių asociaciją suteiks 50 tūkst. eurų paramą šiai šaliai.

„Ši finansinė parama skiriama Ukrainai visų šalies savivaldybių vardu. Miestuose ir miesteliuose ruošiamasi priimti pabėgėlius, jiems rengiamos apgyvendinimo vietos ir socialiniai paketai, renkama parama daiktais ir lėšomis, siūloma ir teikiama pagalba konkretiems Ukrainos miestams partneriams, atidaromos specialios sąskaitos, iniciatyvų imasi verslo įmonės, įvairūs klubai ir bendruomenės“, – sako Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius.      

Kitas žingsnis yra veiksmai, skirti aiškiai parodyti Rusijos ir Baltarusijos vietos valdžios atstovams, kad jų šalių vykdoma karinė agresija bet kokį bendradarbiavimą daro neįmanomu.

Šiuo metu apie nutrauktas sutartis arba sprendimus tai padaryti jau yra pranešusios beveik visos šalies savivaldybės.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+5 # ////// 2022-03-08 06:59
Su zmonemis is Ukrainos kuria kalba kalbesit ...
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+4 # b 2022-03-08 08:57
privet visoms ukmerges balalaikom Net mira analogov ! Daugiau kinietisku saliutu naktim! Balalaikinai griobani Yra ko džiaugtis, :P
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+1 # b 2022-03-09 00:31
https://www.delfi.lv/news/arzemes/poli-amerikaniem-piedava-dot-visus-mig-29-krieviju-pamet-mcdonalds-teksta-tiesraide.d?id=54128324

Geras rusiškas video su Solovjovu. Pažiūrėkit būtinai
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų