Vienas kapines plės, o kitų – negali

„Ukmergės žiniose“ esame rašę apie Dukstynos kapinių plėtrą. Ukmergės rajono savivaldybės tarybos posėdžio metu apie tai pranešė administracijos direktorius Darius Varnas.

Tačiau į redakciją paskambinusi mūsų skaitytoja teiravosi, ar nenumatyta ir kitų – Pašilės – kapinių plėtra. „Ten liko tik viena eilė. Labai greitai bus viskas užpildyta. O kas paskui?“ – kalbėjo moteris, svarstydama, kad net Pašilėje gyvenantiems žmonėms artimuosius teks vežti laidoti į kitą miesto pakraštį – Dukstyną.

Ukmergės miesto seniūnas Žilvinas Dirsė pasakojo, kad Pašilės kapinių, bent jau dabartiniais duomenimis, plėsti nenumatoma. To priežastis – nepalankios geologinės sąlygos. Atliktais duomenimis, šioje vietoje yra labai aukšti gruntiniai vandenys. O tai reiškia, kad iškasus duobę, ją gali užtvindyti vanduo. Tokiame grunte pagal teisės aktų reikalavimus kapinių plėtra negalima.

Pasak seniūno, Dukstynos kapinių teritorija bus plečiama pagal detalųjį Dukstynos kapinių plėtros planą. Jo projektavimo darbai bus pradėti šiais metais.

2007 metais iškirstoje šilo teritorijoje šalia Dukstynos kapinių buvo suprojektuota per 700 naujų kapaviečių. Vėliau dėl kapaviečių stokos buvo susiaurinti kai kurie keliai ir takai, sumažintos atviros teritorijos ir čia įrengtos naujos kapavietės. Šių metų pradžioje Dukstynos kapinėse buvo 230 laisvų vietų, kurių, tikimasi, užteks maždaug 3–3,5 metų laikotarpiui. Skaičiuojama, kad per minėtą laikotarpį pavyks įgyvendinti dalį Dukstynos kapinių plėtros darbų ir padidinti jų plotą sukuriant, tiek naujų kapaviečių, kad jų pakaktų maždaug 10–12 metų. 

Planuojamas naujas kapinių plotas užima 30 hektarų. Plėtros darbams bus daromas bendras projektas, o po to darbai skirstomi į 4 etapus, kurie bus įgyvendinami palaipsniui. Šiemet  turėtų startuoti Dukstynos kapinių plėtros projektavimo darbai, o 2023-iaisiais bus vykdomi miško, esančio aplink kapines, kirtimo darbai.

Nuo 1977 metų veikiančios ir Ukmergės miesto seniūnijos prižiūrimos Dukstynos kapinės yra naujausios ir didžiausios kapinės Ukmergės rajone. Prie pagrindinio įėjimo į šias kapines esančioje erdvėje išsidėsčiusios kapavietės skirtos miestui nusipelniusiems ukmergiškiams, čia yra įrengtas ir memorialas politiniams kaliniams ir tremtiniams atminti. Taip pat šiose kapinėse garbingai perlaidoti ir Ukmergės apylinkėse žuvę Didžiosios Kovos ir Vyčio apygardų partizanai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų