Spausdinti šį puslapį

Užvirė diskusija dėl „Vėliavnešių“

„Vėliavnešių“ skulptūra įžiebė politikų aistras.  Gedimino Nemunaičio nuotr. „Vėliavnešių“ skulptūra įžiebė politikų aistras. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Karas Ukrainoje sukėlė naują diskusijų bangą dėl sovietmečiu statytų paminklų.

Neaplenkė ji ir Ukmergės. Savivaldybės tarybos posėdyje daugiausia diskusijų kilo dėl „Vėliavnešių“ skulptūros.

Ukmergės rajono mero pavaduotoja Agnė Balčiūnienė ir TS-LKD frakcijos savivaldybės taryboje seniūnas Kęstutis Zinkevičius išplatino kreipimąsi, kuriame raginama karo Ukrainoje akivaizdoje kuo greičiau priimti politinį sprendimą ir atsisveikinti su sovietiniais reliktais – pakeisti išlikusių sovietinę santvarką propaguojančių gatvių pavadinimus, demontuoti ir išgabenti į Grūto parką skulptūrą „Vėliavnešiai“ bei kario skulptūrą nuo postamento sovietų karių palaidojimo vietoje Pašilėje.

Kultūros ministras neseniai priėmė įsakymą, kuriuo atvertos galimybės paprastesniam šių objektų nukėlimui. Tad siūloma „priimti atitinkamus sprendimus viešųjų erdvių desovietizacijos klausimu ir išspręsti visų sovietinių paminklų bei kitų tą režimą ir jo nusikaltimus „įamžinančių“ objektų pašalinimo klausimą.

Nieko nelaukdami atsisveikinkime ir užbraukime brūkšnį skaudžioje Lietuvos okupacijų istorijoje! Toje imperijoje nebuvo nieko gero – tik skausmas, vargas, prievartavimai, žudynės ir gausybė nusikaltimų žmogiškumui. Visa tai vėl kartojasi Ukrainoje, todėl stengtis turime dar labiau“, – teigiama kreipimesi.

Savivaldybės tarybos posėdyje jį paviešinęs rajono meras Rolandas Janickas atkreipė dėmesį, kad visi trys minimi kreipimosi punktai: „Vėliavnešiai“, kario skulptūra ir gatvių pavadinimai yra skirtingai įgyvendinami.

Pasidomėjus dėl kario Pašilės kapinėse, paaiškėjo, kad ši skulptūra yra saugomas paveldo objektas. Norint ją nukelti civilizuotai, būtinos ekspertų išvados.

Dėl gatvių, pavyzdžiui P. Cvirkos, pavadinimų pažymėjo, kad reikėtų įvertinti visus pavadinimus, pažiūrėti, kaip vadinosi iki sovietinio laikotarpio, atsižvelgti į gatvių gyventojų nuomonę.

Trečias punktas – „Vėliavnešiai“. Jiems negalioja minimi kultūros ministro pataisymai. „Tai yra meno kūrinys, dėl kurio net kelios ankstesnės savivaldybės tarybos svarstė ne kartą, bet sprendimo nukelti nepriėmė“, – kvietė diskusijai meras.

Pats svarstė, kad atiduoti skulptūrą į Grūto parką – tik vienas iš variantų. Bronzos, iš kurios ji nulieta, vertė didžiulė. Kiek kainuos demontavimas, ką toje vietoje daryti? „Turime išdiskutuoti, matyti planą. Negalima pirmiausia griauti, o paskui mąstyti“, – svarstė jis.

Viena iš kreipimosi autorių vicemerė A. Balčiūnienė patikslino: kario skulptūros skubiai nugriauti nepavyktų – kad netektų mokėti baudų už neteisėtus veiksmus, reikia skulptūrą pirmiausia pašalinti iš vertingųjų sąrašo.

Dėl gatvių pavadinimų taip pat skubiai priimti sprendimo neįmanoma – privalu aptarti, kokie pavadinimai bus. Tikisi, kad projektas tarybai bus parengtas gegužės mėnesį.

„Vėliavnešiai“ – kas kita. Pasak A. Balčiūnienės, reikia tiesiog nutarti dėl jų nukėlimo: „Kur skulptūrą nukėlus padėti – nuomonių ir pasiūlymų daug. Galima, demontavus, išgabenti į Grūto parką, galima, išlydžius, sukurti kokį meninį kūrinį, galima parduoti aukcione, o gautas lėšas panaudoti paramai Ukrainai.“

Šiuo klausimu savo nuomonę išsakė bent keliolika posėdžio dalyvių. Nė vienas nepasisakė „prieš“, tačiau išdėstė įvairiausių pastebėjimų.

Pavyzdžiui, socialdemokratas Kazys Grybauskas atkreipė dėmesį, kad „Vėliavnešiai“ dabar nuspalvinti Ukrainos vėliavos spalvomis. Kaip su tuo elgtis. Bronza brangi, siūlė turto nemėtyti bei spręsti erdvės ateities klausimą. Dėl P. Cvirkos gatvės pavadinimo priminė, kad parengtas jos renovacijos projektas. Siūlė palaukti, kol bus užbaigtas, kad netektų keisti dokumentų.

Romas Pivoras Valstiečių ir žaliųjų frakcijos vardu siūlė ne vėliau kaip gegužės mėnesį savivaldybės taryboje apsvarstyti sovietinių skulptūrų nukėlimo ir gatvių pakeitimo klausimus tam, kad viskas nenusitęstų.

„Darbietė“ Aušrinė Stočkutė ragino iš karto svarstyti, kaip tą vietą sutvarkyti, nukėlus paminklą – viską aptarti, pasiruošti.

Socialdemokratas Arūnas Dudėnas pripažino, kad skulptūra nei teigiamo, nei neigiamo „krūvio“ jam nesuteikia. Siūlė pasinaudoti visuomenės apklausos mechanizmu – atlikti gyventojų apklausą.

„Darbietis“ Arvydas Pėšina priminė, kad nukėlus paminklą Meskupui, buvo pastatytas akmuo Krikštaponiui. O dabar nutiko taip, kad tenka klausyti raginimų ir šį akmenį perkelti. „Vėliavnešiai“ esą sovietinių laikų skulptūra, statyta SSRS 60-ies metų sukakčiai, tačiau prisiminkime – „Vilkmergė“ statyta SSRS 70-mečiui... 

Valdas Kersnauskas  (komitetas „Tavo Ukmergė“) kvietė nepažeidinėti reglamento ir nepriiminėti klausimų, kurių svarstymui nepateiktas projektas. „Savivaldybės administracijos direktorius net savo sprendimu gali nutarti nuimti skulptūrą, bet gal reikia spręsti taryboj.“ Taip pat pasisakė už visuomenės apklausą.

Savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas pažymėjo, kad nors įsakymu galėtų „Vėliavnešių“ atsisakyti, pats vienašališkai to tikrai nedarys. „Reikia tarybos sprendimo ir sprendimo, kur tą skulptūrą padėti – ar saugoti, ar į metalą, ar Grūto parką išvežti. Dėl P. Cvirkos gatvės – spręsti labai atsargiai, nes gali „užlūžti“ jos renovacijos projektas.“

Vienas iš kreipimosi autorių K. Zinkevičius siūlė protokoliniu sprendimu balsuoti ir parodyti, ar pritaria „Vėliavnešių“ nukėlimui.

Socialdemokratas Stasys Jackūnas replikavo, kad šis posėdis nukelia trisdešimt metų atgal, kai keitėm gatvių pavadinimus, vertėm paminklus. Sakė, kad skubėti neverta – šitie „Vėliavnešiai“ gal dabar tikrai simbolizuoja Ukrainą.

Išklausius visų pasisakymų, nutarta paskubom neiti – pasiruošti ir prie klausimų grįžti ateinančiuose posėdžiuose.

Manoma, kad „Vėliavnešių“ skulptūra simbolizavo „komunistinių idėjų įgyvendinimą“ Ukmergėje.

Viena iš versijų, kad „Vėliavnešiai“ – su revoliucijos vėliavomis žengiantys darbininkas, valstietis ir inteligentas.

Anksčiau ši skulptūra stovėjo miesto centre – buvo pakeitusi ten stovėjusį sovietų karį su ginklu. Šis tada išvežtas į Pašilės karių kapines.

Ką kurdamas galvojo skulptūros autorius V. Krutinis, nesužinosi, nes jis mirė 2013-aisiais metais.

Nuo devintojo dešimtmečio jis daugiausia kūrė abstrakčias skulptūras, kuriose atsiskleidžia filosofiniai apmąstymai. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, V. Krutinis ėjo Lietuvos dailininkų sąjungos pirmininko pareigas. Skulptoriaus kūrinių turi Lietuvos dailės muziejus, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus.

2015-aisiais Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos  Ukmergės skyriaus nariai pateikė prašymą „Vėliavnešius“ iškeldinti ir atiduoti Grūto parkui. Tuomet svarstyta, kad šią skulptūrą esą galėtų pakeisti ukmergiškio Vaido Ramoškos kuriami baltieji angelai. 

Tačiau tada svarstydama skulptūros iškeldinimo prašymą, savivaldybės Kultūros paveldo komisija jokio sprendimo nepriėmė, nes nesutarta, ar tai – paminklas sovietiniams laikams, ar paprasta meniškai sukurta skulptūra, juk „Vėliavnešių“ nešamos vėliavos be kūjų ir be pjautuvų.

Komisija tada siūlė vykdyti visuomenės apklausą. Tačiau rezultatai visuomenei nebuvo pristatyti, o klausimas ir vėliau ne kartą keltas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)