Konteinerių priešėmis tapo žiurkės

 

Ukmergėje pernai buvo pastatyti naujoviški atliekų konteineriai. Tačiau neseniai paaiškėjo, kad jų priešėmis tapo žiurkės ir dėl to konstrukciją teko remontuoti. Kol kas tai savivaldybei nekainuoja, nes yra garantinis terminas. Tačiau ateityje už tokį remontą teks mokėti.

Rajono savivaldybės viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vyr. specialistė Vilija Pečiulienė sakė, kad žiurkių daroma žala – nėra tik galima prielaida. Pasirodo, tai patvirtino konteinerius įvertinusi firma, paaiškinusi, kodėl juos ištuštinti tapo neįmanoma.

Paaiškėjo, kad pro dangčiais neuždengtas angas į naujus keturkampius konteinerius patekę maisto ieškantys graužikai nugraužė jų viduje esančių maišų virves.

Dėl to kurį laiką nebuvo įmanoma ištuštinti dviejų talpų, skirtų plastiko pakuotei.

Pasak vyr. specialistės, graužikai į konteinerius neįlįstų, jei dangčiai būtų uždaryti. Be to, juos galimai vilioja plastiko atliekose palikti maisto likučiai, kurie užteršia kitas pakuotes ir tampa masalu.

„Dažnam kyla klausimas, ar reikia pakuotes plauti?

Plauti gal ir nebūtina, bet iš jų pašalinti maisto likučius – taip“, – sako vyr. specialistė.

Pasak jos, tikėtina, kad nepasikeitus gyventojų atliekų rūšiavimo įpročiams, ateityje panašių atvejų gali daugėti.

Tačiau juk senieji varpeliai graužikų dantukams buvo atsparūs? Tikrai taip. Jų technologija visai kita – viduje nėra jokių virvių ar maišų.

Priminsime, kad nauji keturkampiai atliekų konteineriai kai kuriose miesto vietose buvo pastatyti pernai vasarą.

Suomiški „Molok“ konteineriai  pirmiausia pastatyti aikštelėse Dariaus ir Girėno g. 14, Vilniaus g. 108, Jaunimo g. 3C, Anykščių g. 7, Miškų g. 32 ir kai kuriuose kituose kiemuose.

Džiaugtasi, kad naujieji konteineriai yra puikaus dizaino, itin talpūs, tad nebus perpildyti ir šiukšlės nesimėtys aplink, be to, juos bus patogiau ištuštinti.

Jie pastatyti savivaldybei vykdant projektą „Atliekų surinkimo ir tvarkymo sistemos plėtra (konteinerių aikštelių statyba, rūšiavimo priemonių įsigijimas)“.

Projekto metu panaudojant ES lėšas, planuojama įrengti ar rekonstruoti 44 aikšteles bei jose pastatyti 170 antrinių žaliavų, 123 mišrių komunalinių atliekų bei 7 žaliųjų atliekų konteinerius.

UAB „Ekonovus“ duomenimis, Ukmergės rajone 2020 m. iš individualių konteinerių buvo surinkta 268,4 t, o  pernai – 543,9 t popieriaus bei plastiko. 2020 m. buvo surinkta 154,7 t, o pernai – 179,7 t stiklo.

Iš bendrų varpo formos konteinerių 2020 m. surinkta 159,4 t, o pernai –181,8 t popieriaus bei plastiko. 2020 m. surinkta 220,4 t , o pernai – 171,4 t stiklo.

  1. Pečiulienė atkreipia dėmesį, kad rūšiuojant atliekas yra svarbu pasidomėti, ar pakuotė tinkama perdirbti ir įvertinti, į kurį konteinerį ją mesti. Ant pakuočių esantys ženkliukai dažniausiai nurodo, ar jos tinkamos perdirbti.

Rūšiuojant atliekas dar pasitaiko klaidų – į stiklui skirtus konteinerius dedamas netinkamas perdirbti langų, automobilių stiklas, stiklo paketai.

Į popieriui skirtus konteinerius neturėtų būti metamas šlapias, supurvintas, sulietas riebalais ar cheminėmis medžiagomis bei vaškinis popierius.

Į plastikui skirtus konteinerius gyventojai meta netinkamą perdirbti plastiką – žaislus, įrenginių detales, plastikines dėžutes su maisto likučiais.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+3 # Ne maisto 2022-05-25 19:55
atliekos problema, o ekologiškos virvės, jau automobilių pramonė buvo susidūrusi su šia problemą, kai laidų izoliacija buvo ekologiška visų laidų izoliaciją sugraužgavo graužikai
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų