Dėl „Vėliavnešių“ skulptūros rengs apklausą

Ukmergėje netylant diskusijoms dėl sovietmečio „palikimo“ – paminklų ir gatvių pavadinimų – šiuos klausimus spręsti patikėta skirtingoms komisijoms, o dėl „Vėliavnešių“ skulptūros likimo ketinama surengti visuomenės apklausą.

Savivaldybės administracijos atstovė spaudai Daiva Zimblienė informavo, kad Pašilės karių kapinėse stovinčio kario paminklo ir trijų gatvių pavadinimų pakeitimo klausimus sprendžia skirtingos komisijos.

Gegužės 2-ąją posėdžiavusi Pavadinimų gatvėms, pastatams, statiniams ir kitiems objektams suteikimo komisija, kurios pirmininkė yra mero pavaduotoja Agnė Balčiūnienė, nutarė apklausti Ukmergėje esančių P. Cvirkos, S. Nėries ir L. Giros gatvių gyventojus ar asmenis, turinčius objektus minėtose gatvėse, apie numatomus keisti šių gatvių pavadinimus.

Taip pat – rekomenduoti rajono savivaldybės tarybai P. Cvirkos, S. Nėries ir L. Giros gatvių pavadinimus keisti į miesto burmistrų Vlado Rėklaičio, Boleslovo Dirmanto ir Prano Kuzmos gatvių pavadinimus. Taip būtų įprasmintas visų trijų Ukmergės miestui tarpukariu vadovavusių burmistrų atminimas.

Kas bus daroma su Pašilėje, Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietoje stovinčia kario skulptūra, patikėta spręsti rajono savivaldybės nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybai, kuriai vadovauja savivaldybės vyriausiasis architektas Artūras Sakalauskas. Komisijos sudėtyje yra dar keturios narės – nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialistės, kurios atlieka paveldosaugos ekspertizę architektūros, memorialinio, urbanistinio, istorinio nekilnojamojo turto paveldo srityse.

Kario memorialinis betoninis paminklas buvo sukurtas 1951-aisiais skulptoriaus Roberto Antinio. Iš pradžių kūrinys stovėjo Ukmergės miesto centre, į Pašilę perkeltas 1985-aisiais.

Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietos yra traktuojamos kaip viena iš vertingųjų savybių, o pats šis objektas yra įtrauktas į Kultūros paveldo vertybių registrą.

Dėl „Vėliavnešių“ likimo gegužės 11-ąją posėdžiavęs Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komitetas nusprendė rekomenduoti rajono merui Rolandui Janickui Vietos savivaldos įstatymo nustatyta tvarka inicijuoti gyventojų apklausą dėl šios skulptūros iškėlimo. 

„Kadangi tokia apklausa būtų skelbiama pirmą kartą, pirmadienį, gegužės 23-iąją, už tai atsakingi savivaldybės administracijos darbuotojai rinksis dėl to pasitarti. Stengsimės apklausą „paleisti“ kuo greičiau“, – sakė D. Zimblienė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+8 # darzelis 2022-05-24 21:46
vaikų darželis ...ne kitaip. padirbkite gal ką, o ne apklausas vykdykite
oje oje
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+4 # Veikejas 2022-05-25 11:56
Galima pagalvoti kad nuspresta be apklausos. Perdazymas kainavo, bet ar padejo ukrainai tai tikrai neee... dabar nugriovimas taip pat kainuos. Kam jis trugdo ? Ar nebeturit kur pinigu panaudot ? Tai atiduokit ten kur galbut labiau jie reikalingi. Lygiai taip pat ir su gatviu pavadinimais. Manau kad cia tikrai bereikalingas lesu svaistymas .
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-2 # Pašiliškis 2022-05-28 07:15
Kai rusai okupavo Lietuvą, ką pirmiausiai per kelis mėnesius padarė? nuvertė visus Lietuvos nepriklausomybės paminklus, pašalino visus Lietuvos ženklus. O dabar per 30 metų nesugeba valdžia nuversti sovietinių balvonų bei pakeisti gatvės pavadinimų. Fee
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Larry Fox 2022-06-03 19:04
Ar bandėte gauti paskolas iš bankų nesėkmingai? Skubiai reikia pinigų norint atsikratyti skolų? Reikia pinigų savo verslo plėtrai ar steigimui? Gaukite paskolą iš vienos iš pirmaujančių JK paskolų bendrovių. Galite kreiptis per whatsapp: +14092051142 arba el. paštu:
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų