Spausdinti šį puslapį

Sraiges rinkti ir supirkti ragina atsakingai

Surinktos vynuoginės sraigės išrūšiuojamos pagal skersmenį. Surinktos vynuoginės sraigės išrūšiuojamos pagal skersmenį.

Gamtoje pasirodžius vis daugiau vynuoginių sraigių, prasideda ir jų rinkimo sezonas.

Todėl Aplinkos apsaugos departamentas primena, kad sraiges reikėtų rinkti ir supirkti laikantis aplinkosauginių reikalavimų.

„Vynuoginės sraigės yra saugoma rūšis, įtraukta į Europos Bendrijos svarbos gyvūnų ir augalų rūšių sąrašus. Kad vynuoginių sraigių populiacija vis atsinaujintų ir neišnyktų, būtini jų rinkimo apribojimai“, – teigia gamtos išteklių apsaugos skyriaus vedėja Jolita Matulevičienė.

Pagal Vynuoginių sraigių išteklių naudojimo taisykles Lietuvoje šių sraigių išteklius draudžiama rinkti gamtiniuose rezervatuose, zoologiniuose ir botaniniuose-zoologiniuose draustiniuose bei kitose saugomose teritorijose, jeigu tai numato šių teritorijų veiklą reglamentuojantys teisės aktai.

Leidžiama rinkti ir supirkti sraiges nuo jų vegetacijos pradžios iki liepos 1 d.

Leidžiama rinkti vynuogines sraiges, kai jų skersmuo ne mažesnis kaip 28 mm. Prieš superkant, privalu sraiges išrūšiuoti supirkimo vietoje.

Supirkėjai jas turi išrūšiuoti pagal skersmenį. Po rūšiavimo supirkimo vietose negali likti daugiau kaip 5 proc. mažesnių vynuoginių sraigių, nei leidžiama.

Už neteisėtą saugomų rūšių laukinių gyvūnų gaudymą, žalojimą, naikinimą ir šių gyvūnų ar jų dalių paėmimą iš natūralios aplinkos fiziniams asmenims gresia baudos nuo 60 iki 300 eurų, o juridiniams asmenims – nuo 120 iki 600 eurų.

Aplinkos apsaugos pareigūnai apie vynuoginių sraigių išteklių naudojimo taisyklių pažeidimus ragina pranešti telefonu 112 arba tiesiogiai AAD telefonu 8 (5) 2732995.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)