Spausdinti šį puslapį

Prasidėjus maudynių sezonui, tikrinamas vanduo

Vandens kokybė kartą per mėnesį bus patikrinta 19-oje mūsų rajono vandens telkinių. Vandens kokybė kartą per mėnesį bus patikrinta 19-oje mūsų rajono vandens telkinių.

Birželio 1-ąją šalyje oficialiai prasidėjo maudymosi sezonas. Nors Ukmergės rajone neturime nė vienos oficialios maudyklos, mūsų ežeruose, tvenkiniuose ir Šventojoje vandens kokybė bus tikrinama kiekvieną mėnesį.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras paskelbė bendras taisykles maudykloms ir paplūdimiams. Jos numato, kad ne anksčiau kaip 10 dienų iki maudymosi sezono pradžios turi būti atliekami reguliarūs, kas dvi savaites kartojami maudyklų vandens kokybės tyrimai.

Savivaldybės prieš maudymosi sezoną turi sudaryti prižiūrimų maudyklų vandens kokybės tyrimų grafiką ir skelbti jį savo interneto svetainėse.

Centras vandens kokybę stebi tose maudyklose, kurios įtrauktos į Lietuvos maudyklų sąrašą. Jame yra 120 maudyklų, bet nė vienos, esančios Ukmergės rajone. Taip yra, nes mūsų rajone nė viena maudymosi vieta neturi maudyk-los ar paplūdimio statuso.

Ukmergės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Vaida Puodžiūnienė sakė, kad norint įregistruoti maudyklą, būtina įrengti infrastruktūrą bei išpildyti kitas griežtas sąlygas. Tai pareikalautų didelių biudžeto lėšų. Todėl rajone yra įrengtos ir prie įvairių vandens telkinių prižiūrimos tik gyventojų pamėgtos maudymosi vietos.

Vasaros metu tikrinamas 19-os vandens telkinių – ežerų, tvenkinių ir Šventosios upės – vanduo.

Mėginius paima ir tyrimus atlieka Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos specialistai. Jie į mūsų rajoną atvyksta iš Vilniaus. Mėginiai imami ne nuo kranto, o įbridus į vandens telkinius, ir supilami į sterilius  flakonėlius. Juos parvežus į laboratoriją, turinys ištiriamas.

V.Puodžiūnienė informavo, kad pirmieji šiųmečiai mėginiai rajono maudymosi vietose paimti birželio 7-ąją.

Paprastai atsakymas gaunamas per tris–penkias darbo dienas nuo paėmimo, bet gali ir užtrukti, nes tai – vienintelė laboratorija Lietuvoje, į kurią suplaukia visų savivaldybių mėginiai. 

Biuro direktorė sakė, kad mūsų rajone vanduo tikrinamas kas mėnesį, tad per vasarą mėginiai imami 3 kartus. Anksčiau tikrindavo kas dvi savaites mažesnį skaičių vandens telkinių – tik penkis. Prieš keletą metų buvo nutarta tikrinti daugiau vandens telkinių, bet rečiau.

Pernai ši paslauga kainavo maždaug 1,5 tūkst. Eur, o šiemet ji pareikalaus beveik dvigubai daugiau – apie 2,5 tūkst. Eur. Pakilusios kuro kainos padidino ir paslaugos kainą. Tyrimai finansuojami savivaldybės biudžeto visuomenės sveikatos rėmimo programos lėšomis.

Vandens kokybė vertinama pagal 2 mikrobiologinius parametrus: žarninius enterokokus ir žarnines lazdeles. Maudyklose, nustačius, kad vanduo neatitinka higieninių reikalavimų, turi būti atliekami papildomi tyrimai.

Pasak V. Puodžiūnienės, kiek metų yra tikrinamas telkinių rajone vanduo, dažniausiai jis būna švarus. Tik vieną vasarą ir tik vieną kartą buvo nustatyta, kad vanduo maudynėms nepakankamai geras. Tikrinant kitą sykį, jis vėl atitiko normatyvus. Vandens tarša, pasak V. Puodžiūnienės, dažniausiai būna trumpalaikė. Ji gali laikinai padidėti po didelių liūčių, audrų. 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)