Spausdinti šį puslapį

Nori padėti ukrainiečiams, o gal ieško naudos?

Į redakciją paskambinęs Vytautas sako norintis savo bute apgyvendinti ukrainietę su vaiku.

Apie tai pranešė savivaldybei – nurodė savo kontaktus. Tačiau ukrainietės jam ligi šiol neatvežė. Vyras prisipažino, kad yra sakęs, jog norėtų, kad atvykusi moteris jam padėtų tvarkyti namus.

Ukmergės rajono savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus, kuris asmeniškai rūpinasi pas mus atvykstančių ukrainiečių apgyvendinimu, sakė prisimenantis tą vyrą, turi jo kontaktus. Tačiau ukrainietės tikrai nesiųs, nes žmogus aiškiai iškėlė sąlygas dėl pagalbos jam. Be to, nurodė, kad pageidauja jaunos moters. Taigi, kyla rimtų abejonių, ar vyras nori padėti nuo karo bėgantiems žmonėms ar ieško sau naudos.

Pasak A. Dutkaus, panašių pageidavimų dėl pabėgėlių apgyvendinimo pasitaiko ir daugiau. Tikina, kad pas tokius žmones niekada nesiųstų karo pabėgėlių. Sako buvo atvejų, kai palydėjo iki savo būstą pasiūliusių žmonių, bet ten rado „bomžyną“. Ir parsivežė. Tikrai nepaliko, ieškojo kito laikino prieglobsčio.

Pasakojo, kad apgyvendinimui pirmiausia ieškomi atskiri būstai, o ne kartu su šeimininkais. Nes toks gyvenimas abiem pusėms gali tapti našta.

Gyventojų, kurie nori pasiūlyti savo būstus karo pabėgėliams, duomenys registruojami platformoje „Stiprūs kartu“.

Skyriaus vedėjas patikino, kad 80–85 proc. ukrainiečių karo pabėgėlių gyvena privačiuose ukmergiškių būstuose. Likusieji apgyvendinti Ukmergės technologijų ir verslo mokyklos bendrabutyje ar savivaldybės būstuose Taujėnuose, Siesikuose ir kitur.

Šiuo metu Ukmergėje gyvena 395 karo pabėgėliai iš Ukrainos. Iš jų  daugiausia – moterys, vaikai, pensininkai. Vaikų yra per 140, pensininkų – 30.

Šis skaičius svyruoja, kinta, tačiau sistemingai kyla. Tokio didelio kaip dabar pabėgėlių skaičiaus per beveik keturis karo mėnesius dar nebuvo.

Dabartiniais skaičiavimais į savo tėvynę grįžo per 50 čia laikinai atvykusių ukrainiečių. Kai kurie iš jų vyksta namo, nes jų krašte karo veiksmų šiuo metu nėra. Bet pavojus išlieka ir žmonės sako sugrįšiantys į Lietuvą, jei supras, kad gyventi tėvynėje pernelyg pavojinga.

Į Ukmergę dabar daugiausia atvyksta pabėgėlių iš Rytų Ukrainos, kur vyksta mūšiai.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)