Spausdinti šį puslapį

Miesto centrą papuoš rožynas

Miesto centre puikuosis rožės.   Gedimino Nemunaičio nuotr. Miesto centre puikuosis rožės. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Pačiame miesto centre, prie laiptų link Ukmergės kraštotyros muziejaus pastato, kuriamas didelis rožynas.

Pravažiuojantys ukmergiškis pastebėjo, kad pastarosiomis dienomis čia burzgė technika, buvo iškasamas gruntas ir pilamas atvežtas juodžemis. 130 kvadratinių metrų ploto rožynui įrengti prireikė daugiau kaip 100 tonų juodžemio – net 12-os sunkvežimio priekabų.

Rožyną įrengiančios bendrovės „Grožio idėja“ vadovė Jurga Olisevičienė sako, kad profesionaliai įrengti rožyną kainuoja didelius pinigus. Brangūs rožių sodinukai, be to, rožės turi giliai augančią šaknų sistemą. Bet kokiame grunte jos skurs. O jau ypač nebūtų augę tokiame, kokį apželdintojai rado šioje vietoje. „Tai – užverstas statybinis laužas“, – tikino pati fiziškai prie šių darbų prisidedanti bendrovės vadovė.

Pasakojo, kad naujame rožyne suplanuota pasodinti per 200 rožių. Iš be galo gausaus pasirinkimo parinktos keturios veislės. „Rinkau, kad būtų atsparios ligoms, kenkėjams, žiemos šalčiams, kad nebūtų lepios, juk augs šalia gatvės šurmulio“, – vardijo pagrindinius kriterijus specialistė.

Rožynui žemė buvo visiškai paruošta ir specialia plėvele uždengta šios savaitės pradžioje. Tolesnius darbus kiek sustabdė gausūs antradienio lietūs.

UAB „Grožio idėja“ šiemet yra laimėjusi Ukmergės miesto seniūnijos skelbtą konkursą Ukmergės gėlynų priežiūrai. Ši bendrovė miesto gėlynais rūpinasi jau ketvirtus metus.

Kraštovaizdžio dizainerės specialybę turini J. Olisevičienė sako kasmet rajono vadovams pateikianti po kokį naują sumanymą. Džiaugiasi, kad šiemet buvo pritarta rožyno idėjai.

Įmonės vadovė pasakojo, kad labai daug investuoja į visų gėlynų įrengimo paruošiamuosius darbus – grunto keitimą. Pikta, kad statybų darbus atliekančios bendrovės statybinį laužą tiesiog pakasa, tad vėliau norint auginti gėles, jį reikia iškasti ir atvežti gerų žemių, o tai kainuoja didžiulius pinigus.

Šioje srityje jau bemaž 24-erius metus dirbanti J. Olisevičienė sako, kad Ukmergės gėlynus pamažu stengiasi keisti iš vienmečių į daug tvaresnius – daugiamečius. Juos prižiūrėti yra daug paprasčiau ir pigiau. Tokiais daugiamečiais gėlynais galima džiaugtis trejus, ketverius ar net dešimt metų. Pažymi, kad miestų apželdinimas vienmetėmis gėlėmis yra labai brangus. Kad toks gėlynas žydėtų ištisus metus augalus reikia keisti mažiausiai tris kartus.

„Daugeliui dar atrodo, kad gražios tik žydinčios gėlės, bet juk labai gražūs ir tvarūs daugiamečiai augalai“, – apie naują požiūrį į miesto apželdinimą kalba pašnekovė, atkreipdama dėmesį, kad tokiems prabangiems gėlynams kaip, pavyzdžiui, kurortiniuose miestuose skiriamos milžiniškos lėšos.

Pašnekovė pasakoja, kad šiuo metu apželdinime vyrauja natūralumo mados. Kaip pavyzdys – aukšti viksviniai augalai.

Ypač populiarios dabar ir šluotelinės hortenzijos – ne vieną mėnesį žydintys nuostabūs ilgaamžiai augalai. Jų kasmet sodinama ir Ukmergėje.

O ką galvoja apie didžiąją mūsų miesto aikštę priešais kultūros centrą? Ar įmanoma būtų ją kaip nors padailinti augalais? Pašnekovė mano, kad ši aikštė – architektų klaida ir pagražinti ją būtų galima tik kartu su galbūt ateityje vyksiančia kultūros centro pastato fasado renovacija. Gal tada būtų numatyti gėlynai. „Prie savo namų būtų galima tiesiog nukasti velėną ir pasodinti augalų. O čia to tikrai neįmanoma“, – mintimis dalijosi pašnekovė.

Ukmergės miesto seniūnas Žilvinas Dirsė džiaugiasi, kad buvo nutarta mieste padidinti gėlynų erdves.

Pasakojo, kad be rožyno miesto centre šiemet taip pat bus įrengiami dar du nauji gėlynai – tarp senojo teismo rūmų ir savivaldybės pastatų bei Vasario 16-osios ir Vienuolyno gatvių kampe.

Seniūnas pasakojo, kad naujų gėlynų įrengimui ir priežiūrai numatyta skirta 12 tūkst. Eur. Dar pusketvirto tūkstančio skirta augalams miesto apželdinimui įsigyti. Numatyta pinigų ir gėlynų priežiūrai.

Seniūnas pasakojo, kad prie ligoninės esančio Sveikatos parko gėlynus, taip pat ir pernai įrengtą rožyną šiemet prižiūrės miesto seniūnijos darbininkai. Taip yra nes parko įrengimo darbai dar nebaigti. Seniūnas sako, kad sėkmingai peržiemojo apie 90 proc. prie ligoninės esančiame parke pasodintų rožių.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)