Karo pabėgėliai aktyviai įsitraukia į darbo rinką

Pabėgę nuo karo Ukrainoje, naujus gyvenimus kuria Ukmergėje. Gedimino Nemunaičio nuotr. Pabėgę nuo karo Ukrainoje, naujus gyvenimus kuria Ukmergėje. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Į Lietuvą atvykę karo pabėgėliai iš Ukrainos aktyviai ieško darbo. Vieni įsidarbina darbdavių siūlomose darbo vietose, kiti vykdo savarankišką veiklą.

Socialiniuose tinkluose ukrainietės skelbiasi kepančios tortus, teikiančios grožio ir kitas paslaugas.

Tačiau mūsų skaitytojai Eglei iškilo klausimas, ar tam jos turi leidimus. O gal karo pabėgėliams nereikia?

Pasidomėjome, kokia yra tvarka ukrainiečiams, norintiems teikti paslaugas individualiai. Gal suteikiamos kokios nors lengvatos – kurį laiką atleidžiama nuo mokesčių ar nėra reikalavimo įsigyti verslo liudijimo ar individualios veiklos pažymos.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė informavo, kad Lietuvoje gyvenantis užsienio pilietis gali savarankiškai dirbti ir jam galioja tos pačios mokesčių įstatymo sąlygos kaip ir Lietuvos piliečiams – reikia registruoti individualią veiklą ir kasmet savarankiškai deklaruoti pajamas bei sumokėti mokesčius.

VMI duomenimis, šiuo metu 144 Lietuvoje gyvenantys ukrainiečiai turi galiojančius verslo liudijimus. Iš viso verslo liudijimus buvo įsigiję 197 ukrainiečiai.

Direktorė sakė, kad anksčiau ne Europos Sąjungos valstybių piliečiai, norintys vykdyti individualią veiklą, mokesčių administratoriui turėjo pateikti leidimą laikinai ar nuolat gyventi Lietuvoje, tačiau dėl karo šio reikalavimo Ukrainos piliečiams atsisakyta – užtenka registracijos Migracijos departamente.

„Pažymėtina, jog Ukrainos piliečiams, kurie pasitraukė į Lietuvą dėl karinių veiksmų, yra taikoma veiklos įregistravimo, įdarbinimo supaprastinta tvarka. VMI išduoda verslo liudijimus arba įregistruoja individualios veiklos pažymą visiems to norintiems ir Migracijos departamente registruotiems ukrainiečiams“, – teigė ji.

Priminė, kad norint pradėti veiklą nebūtina vykti į VMI – tokią paslaugą anglų arba rusų kalbomis galima gauti telefonu (8 5) 2191 777. Paslaugas galima gauti ir atvykus, vizitui registruojantis iš anksto telefonu (8 5) 2191 777.

VMI duomenimis, kai kurios savivaldybės priėmė sprendimus taikyti verslo liudijimų lengvatą Ukrainos piliečiams. 99 proc. GPM lengvata taikoma Vilniaus ir Kauno miesto savivaldybėse; 100 proc. – Panevėžio, Utenos, Alytaus savivaldybėse.

VMI interneto svetainėje sukurtas puslapis Ukrainos gyventojams dėl individualios veiklos įregistravimo su verslo liudijimu ir pagal individualios veiklos pažymą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, įsidarbino daugiau nei trečdalis į šalį atvykusių darbingo amžiaus žmonių iš Ukrainos. Nurodoma, kad šeši iš dešimties ukrainiečių dirba vidutinės kvalifikacijos, o kas vienuoliktas – aukštos kvalifikacijos darbą. Jie dirba gydytojais, veterinarais, slaugos specialistais, mokytojais, IT specialistais.

Daugiausia įsidarbinusiųjų yra didmiesčiuose. Ukrainiečių atlyginimai svyruoja nuo minimalaus iki beveik 2 tūkst. eurų per mėnesį.

Pranešama, kad dirbantys ukrainiečiai mūsų šaliai jau sumokėjo apie 6,5 mln. eurų mokesčių, preliminariais skaičiavimais per gegužės mėnesį – beveik 3,5 mln. eurų mokesčių.

Į Užimtumo tarybą Ukmergėje iš viso kreipėsi 152 ukrainiečiai.

55 – įdarbinti pagal terminuotas ir neterminuotas sutartis

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų