Spausdinti šį puslapį

Prie išmaniųjų žoliapjovių geriau nelįsti – jos akylai stebimos

Pilies parko žolynus prižiūri robotai. Gedimino Nemunaičio nuotr. Pilies parko žolynus prižiūri robotai. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Birželio 24-osios rytą, apie 9 val. 20 min., Ukmergės Pilies parke pastebėta, kad pavogtas robotas žoliapjovė „Husqvarna“.

Išmanus įrenginys priklauso Ukmergės rajono savivaldybei. Biudžeto lėšomis jis buvo įsigytas viešosioms miesto erdvėms prižiūrėti. Nuostolis buvo įvertintas 5 000 eurų.

Laimei, vos po 40 minučių apgadintas robotas buvo rastas Žemaičių gatvėje, vieno ukmergiškio privataus namo kieme. Policijos duomenimis, įtarimai įrenginį pasisavinusiam asmeniui nepareikšti. Įvykio aplinkybės tikslinamos.

Robotuose sumontuota GPS sistema, kuri padeda atsekti buvimo vietą, todėl pavogta išmanioji žoliapjovė buvo taip greitai surasta.

Ukmergės miesto seniūnas Žilvinas Dirsė pasakojo, kad Pilies parko teritorijoje lig šiol darbavosi du robotai žoliapjovės.

Kol vyks ikiteisminis tyrimas, apgadintas įrenginys nebus nei taisomas, nei naudojamas. Vietoje jo darbuosis naujas, kurio dar buvo nespėta panaudoti – iš viso esą buvo įsigyti trys tokie įrenginiai.

Seniūnas pasakojo, kad prie įėjimo į Pilies parką yra pakabinti informaciniai ženklai, skelbiantys, kad teritorijos žolynus prižiūri robotai žoliapjovės.

Kai kuriems ukmergiškiams naujovė kelia didelį susidomėjimą. Pasitaikė, kad paaugliai pokštavo išjungdami robotą ir sprukdami. Seniūnui pačiam teko matyti, kad ir suaugusieji ne visada tinkamai reaguoja į tokius vaikų pokštus. Net savo vaiko nesudrausmino, kai šis bandė lįsti prie roboto...

Pasak seniūno, Pilies parko teritorija stebima vaizdo kamerų, yra programėlė, kuri leidžia stebėti roboto buvimo vietą. Stebėjimo paslaugą teikia saugos tarnyba AASE. Tad į šiuos įrenginius geriau net nebandyti kėsintis. Ar parduoti, ar pačiam panaudoti jo nepavyktų – buvimo vieta būtų atsekta.

Tikisi, kad su šia naujove žmonės susigyvens. Tokie šiuolaikiški sprendimai ateities perspektyvoje neišvengiami – jų visoje mūsų aplinkoje tik daugės.

Anot Ž. Dirsės, sunku įvertinti, kelių žmonių darbą pavaduoja robotas žoliapjovė, tačiau pažymi, kad taip prižiūrimos erdvės estetiškai atrodo nuolatos, mat robotai dirba didžiąją paros dalį ir darbo valandų neskaičiuoja.

Seniūnas sako, kad dėl pavogto, apgadinto ir šiuo metu savo funkcijas neatliekančio roboto žala yra padaryta ir tikisi, kad ji bus atlyginta.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)