Spausdinti šį puslapį

Siekiant išsaugoti, pataria šienauti peržydėjus

Pasak specialistų, aukštoji gegūnė nėra saugotinas augalas. Pasak specialistų, aukštoji gegūnė nėra saugotinas augalas.

Gamtą mylinti ukmergiškė atkreipė dėmesį, kad mieste, šalia tilto per Šventosios upę, ten, kur tiesiamas naujas pėsčiųjų takas, auga gegužraibiniai augalai.

Moters manymu, tai – gegužraibės (laukinės orchidėjos), įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą. „Deja, vienoje pusėje baltos gegužraibės darbuotojų buvo nušienautos“, – apgailestavo gyventoja, pridėdama nuotrauką. „Norėčiau atkreipti dėmesį, jog nebūtų sunaikinti likę retieji augalai“, – sakė ji.

Paklausėme aplinkosaugininkų, ar šienaujant nebuvo padarytas pažeidimas ir, jei vieta bus šienaujama nuolat, ar saugomi augalai neišnyks?

Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos politikos grupės patarėja Kristina Klovaitė atkreipė dėmesį, kad ne visi gegužraibinių šeimos augalai yra įrašyti į Lietuvos Respublikos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą, todėl pirmiausiai reikėtų nustatyti tikslią augalų rūšį. Priminė, kad saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių įstatyme nustatyta, kad saugomų rūšių augalus draudžiama tyčia skinti, rauti, imti iš gamtinės aplinkos ar naikinti augavietes. Rekomendavo, kad, siekiant išsaugoti šiuos augalus, geriausiai būtų šienauti  jiems peržydėjus, kai išbarstytos sėklos.

Aplinkos apsaugos departamento Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Urtė Šimonytė informavo, kad kreipėsi į specialistus ir jie patikslino, jog atsiųstoje nuotraukoje yra aukštoji gegūnė (Dactylorhiza fuchsii), kuri, nors ir priklauso gegužraibinių šeimai, nėra saugotina.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)