Apie „greitosios“ pertvarką ir eiles pas medikus

 Nuo 2023 m. liepos 1 d. centralizuojama greitosios medicinos pagalbos paslaugas teikiančių įstaigų sistema. Gedimino Nemunaičio nuotr. Nuo 2023 m. liepos 1 d. centralizuojama greitosios medicinos pagalbos paslaugas teikiančių įstaigų sistema. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergės rajono savivaldybės tarybos Sveikatos ir socialinės paramos komitetas svarstė du itin jautrius klausimus: dėl greitosios medicinos pagalbos (GMP) paslaugas teikiančių įstaigų centralizavimo bei dėl eilių rajono sveikatos priežiūros įstaigose.

Ukmergės PSPC vyriausioji gydytoja Gitana Čepienė informavo, kad Seimo priimtais įstatymais nuo 2023 m. liepos 1 d. centralizuojama greitosios medicinos pagalbos paslaugas teikiančių įstaigų sistema, apjungiant jas į vieną Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžią viešąją įstaigą – Greitosios medicinos pagalbos tarnybą. Savivaldybės pavaldumo greitosios medicinos paslaugas teikiančių įstaigų po metų nebeliks.

„Ši reforma neturėtų neigiamų pasekmių. Mano manymu, GMP tinklas bus išdėliotas taip, kad būtų patogiau ir greičiau pasiekti pagalbą kviečiantį pacientą. Nuo kitų metų liepos GMP brigados nebus vienoje vietoje kaip dabar – tik adresu Vytauto g. 105, o ir rajone turėtų atsirasti daugiau taškų, kur budės greitoji“, – sakė G. Čepienė.

Pasak jos, GMP padalinio darbuotojai yra pareiškę norą jau nuo šių metų rugsėjo, nelaukiant 2023 metų liepos, jungtis prie jų pajėgas valdančios Greitosios medicinos pagalbos stoties Vilniuje. Šis noras su darbuotojų parašais pateiktas ir mūsų rajono vadovams, ir ministrui Arūnui Dulkiui.

Posėdyje dalyvavusi VšĮ Greitosios medicinos pagalbos stoties l. e. direktorės pareigas Natalija Jasinskienė pažadėjo, kad bus bandoma rasti galimybių padalinį prisijungti, jei, aišku, tam pritars savivaldybės taryba. „Prašysime savivaldybės suteikti GMP brigadoms patikėjimo teise dabartines jų užimamas patalpas, o gal tik dalį jų, taip pat norėsime patalpų ir labiausiai nutolusiuose rajono taškuose. Visi GMP padalinyje dirbantys darbuotojai turės būti atleisti ir į mūsų įstaigą priimti iš naujo. Negarantuoju, kad visi gaus darbą pas mus, kadangi mes priimsime darbuotojus pagal poreikį. Pavyzdžiui, pas mus nėra valytojų, dauguma brigadų Vilniuje pačios tvarkosi patalpas.

Jūsų turima įranga pakankamai pasenusi, tačiau vargu, ar mes staiga galėsime ją pakeisti nauja. Greitosios automobiliai greičiausiai bus perkami centralizuotai ir tai darys naujai įsteigta tarnyba. Jūsų GMP darbuotojams dabar prisijungti prie Vilniaus Greitosios medicinos pagalbos stoties apsimoka tik finansiškai. Jie gautų su atleidimu susijusias išeitines išmokas, o pas mus jiems būtų mokami didesni atlyginimai“, – kalbėjo N. Jasinskienė.

Po diskusijų nuspręsta įpareigoti savivaldybės merą sudaryti darbo grupę, kuri viską detaliai išanalizuos bei pateiks tolesnį klausimo svarstymą.

***

Antrąjį darbotvarkės klausimą pristatęs Sveikatos ir socialinės paramos komiteto pirmininkas Romas Pivoras patikino, kad ne jis vienas yra gavęs nusiskundimų dėl eilių susidarymo rajono savivaldybei priklausančiose sveikatos priežiūros įstaigose.  „Suprasdami, kad trūksta specialistų, vis tiek turime imtis tam tikrų priemonių, kad ukmergiškiai kuo efektyviau ir greičiau gautų medikų teikiamas paslaugas“, – kalbėjo jis.

Komiteto narys Justas Šakalys teigė, kad eiles lemia keletas priežasčių. Pirma, per pandemiją prarasti beveik treji metai lėtinių ligų valdyme. Antra, visuomenė sparčiai sensta, tad lėtinių ligų daugėja. Kitas dalykas – kai kurių pacientų nesugebėjimas užsiregistruoti ir paspausti telefone tam tikrų mygtukų, taip pat neatsakingumas – nenoras atsakyti „Taip“ arba „Ne“ į gautą SMS žinutę apie jam skirtą registraciją pas gydytoją arba dar blogiau – neatvykimas nurodytu laiku pas gydytoją.

Eiles sudaro ir pacientai, kurie nesugeba laiku, per mėnesį, kiek galioja išrašytas receptas, įsigyti vaistų. Tada skambina medikams ir reikalauja vėl jiems išrašyti receptą. Pasitaiko ir tokių, kurie šeimos gydytojui išrašius siuntimą, nesugeba to padaryti per du mėnesius, kiek galioja siuntimas, ir tuomet vėl grįžta pas šeimos gydytoją prašydami naujo siuntimo. 

Pasak G. Čepienės, eilės pas gydytojus susidaro ir dėl medikų atostogų. Ilgiausiai reikėtų laukti pas vaikų ir paauglių psichiatrą – 44 dienas, pas kitus – nuo vienos iki 27-ių dienų.  „Visu etatu dirbantis gydytojas per beveik 7 valandas su pusvalandžio pietų pertrauka kontaktiniu būdu turėtų priimti 26 pacientus kiekvienam skirdamas po 15 minučių, per kurias atidžiai išklausytų, išgirstų, apžiūrėtų, pamatuotų kraujospūdį, paskirtų tyrimus ir suvestų į sistemą. 

Birželio mėnesį Ukmergės PSPC gydytojai per darbo dieną priėmė ir po 36, ir po 40 pacientų. Šalia to yra ir nuotolinės konsultacijos. Gydytoja, priėmusi 40 pacientų, dar antra tiek – 43 – konsultavo telefonu. Nuotolinė konsultacija yra tokia pati kaip ir įprasta, bet kartais gerokai sudėtingesnė, nes dažnai būna sunku, ypač senyvo amžiaus žmonėms, viską paaiškinti“, – teigė G. Čepienė.

Laisviausias patekimas yra pas ambulatorijose dirbančius šeimos gydytojus. Tačiau beveik visi 7 čia dirbantys šeimos gydytojai yra pensinio arba priešpensinio amžiaus. Šiuo metu Ukmergės PSPC iš viso dirba 15 šeimos gydytojų.

„Kas dirbs ambulatorijose – jautrus klausimas. Jauni gydytojai ten nenori važiuoti. Kad darbas įstaigoje vyktų sklandžiai, mums reikalingi 22 šeimos gydytojų etatai. Kiekvienas gydytojas turėtų po 1 060 prisirašiusiųjų.  Šiuo metu net 3 šeimos gydytojai turi po daugiau nei 2 000 pas juos prisirašiusių žmonių, pas juos ir eilės ilgiausios“, – kalbėjo Ukmergės PSPC vadovė.

Nuo rugpjūčio šioje įstaigoje atsiras nauja registracija pas šeimos gydytojo kabineto slaugytoją. Savo kompetencijos ribose ji galės paskirti tyrimus prieš operaciją, paskirti profilaktines programas, o ateityje, galbūt, ir išrašyti lėtinėmis ligomis sergantiems pacientams receptus vaistams. Kita naujovė – Skubios pagalbos kabineto įsteigimas, kuriame galėtų būti aptarnaujami negaluojantys pacientai ūmiais atvejais.

„Jauni gydytojai nenori siūlomo gyvenamojo būsto, jie nori važinėti tarp miestų. Jiems reikia ženklios vadinamos atvykimo sumos. Mažai kas domisi darbu rajone. Juk jei važinėti iš Vilniaus ar Kauno į Ukmergę, vien kurui per mėnesį išleidžiama apie 500 eurų. Šiuo metu savivaldybė skiria 6 centus už kilometrą kelionės išlaidų kompensacijai. Esant dabartinėms kuro kainoms, reikėtų kompensuoti visas kelionės išlaidas“, – posėdyje kalbėjo Ukmergės ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja medicinai Marija Švedienė.

***

Ukmergės rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas pastebėjo, kad sveikatos priežiūros įstaigos pačios gali nemažai padaryti, pritraukdamos kitą įstaigos personalą ir taip nuimti didžiulius krūvius gydytojams, „užpildyti“ atsiradusius „langus“ ir efektyviai valdyti pacientų srautus.

Nuspręsta sudaryti darbo grupę dėl kvalifikuotų medicinos specialistų pritraukimo į Ukmergės rajoną, o sveikatos priežiūros įstaigų vadovams pasirūpinti, kad būtų skiriama daugiau dėmesio ir resursų gyventojų švietimui dėl patekimo pas medikus.

Apie susitikimą informavo rajono savivaldybės atstovė spaudai  Daiva Zimblienė.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+1 # Tai taip, 2022-07-23 23:11
gerb. pacientai, išmokite paspausti telefono mygtuką, o dar visai būtų gerai, kad išmoktumėte parašyti "TAIP" arba "NE" ir eilių pas gydytojus beveik nebebus.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų