Spausdinti šį puslapį

Buvusio knygyno patalpas nori išsaugoti kultūrinei veiklai

Nenaudojamos patalpos gali būti įtrauktos į privatizuojamų objektų sąrašą. Nenaudojamos patalpos gali būti įtrauktos į privatizuojamų objektų sąrašą.

Ukmergės senojo knygyno patalpas siūloma pritaikyti meno galerijai. Tokį pasiūlymą patalpų savininkei – rajono savivaldybei – nutarė teikti praėjusią savaitę posėdžiavusi Ukmergės Kultūros taryba.

Bendrovei „Ukmergės senasis knygynas“ nutraukus veiklą, savivaldybei priklausančios patalpos, esančios pačiame miesto centre, Kęstučio aikštėje, liko tuščios. Šiuo metu jos nenaudojamos, o ateityje gali būti įtrauktos  į privatizuojamų pastatų sąrašą.

Kultūros tarybos narė, rajono mero pavaduotoja Agnė Balčiūnienė sakė, kad dar knygynui veikiant būta skambučių dėl šių patalpų – interesantai domėdavosi, ar savivaldybės administracija neplanuoja jų parduoti.

Svarbu paminėti, kad Ukmergė – vienas iš septynių šalies miestų, turinčių senamiestį, kuris yra įtrauktas į kultūros paveldą. Pačiame centre esančios patalpos – gardus kąsnelis verslui.

Nors dokumentuose nurodyta, kad patalpos skirtos kultūrinei veiklai, pasikeitus savininkui, gali būti keičiama ir paskirtis. Didelė tikimybė, kad senamiestis netektų kultūrinės erdvės, o vietoje jos atsirastų dar viena eilinė parduotuvė ar maitinimo įstaiga.

Vis tik, pasižvalgius po tą pačią Kęstučio aikštę matyti, kad nemažai tokių privatizuotų patalpų yra tuščios – skelbiama apie jų nuomą. Kai kurios jų nenaudojamos jau seniai ir kone apleistos.

Posėdžio metu pasiūlyta, parengus patalpų pritaikymo vizualizaciją, kreiptis į visuomeninių pastatų ir patalpų panaudojimo klausimams spręsti sudarytą darbo grupę su siūlymu knygyno patalpas suteikti „Vilkamirgės“ galerijos veiklai.

Šią galeriją įkūrė ir jos veiklą kuruoja VšĮ „Trys kaimai“, kurios vadovas – fotomenininkas Arūnas Kulikauskas. Jis yra ir Kultūros tarybos pirmininkas. A. Kulikauskas pritarė, kad galerijos perkėlimas į labiau pritaikytas patalpas būtų svarbus ir reikalingas žingsnis tiek galerijai, tiek miestui.

Žinoma, tam reikės investicijų, bet pirmiausia reikalingas sprendimas, kuris neleistų patalpų privatizuoti ir pratęstų jų tarnystę kultūrinei veiklai.

Galvojant apie miesto įvaizdį – vienoks jis, kai miesto svečius centre pasitinka kultūros, kitoks – kai prekybos įstaigos. Vienaip miestą reprezentuoja menas, kitaip – „čipsai“.  Dar kitas vaizdas – kai nykiai boluoja tušti langai.

Ukmergėje 14 įstaigų (savivaldybės ir privačios) turi ekspozicines erdves, kai kurios – net po keletą. Iš viso rajone priskaičiuojama per 20 ekspozicinių erdvių.

Trys įrengtos lauke ir lankytojams atviros visą laiką  – tai „Skvero“, esanti Klaipėdos gatvėje, prie Meno mokyklos, „Bromos“ ir „Gobio“, esančios miesto centre. 

Posėdyje atkreiptas dėmesys, kad „Skvero“ ir „Bromos“ galerijoje kūrinių eksponavimas lauko sąlygomis kelia rūpesčių, nes lietus, vėjas dažnai sugadina darbus. Būtina pagalvoti, kaip juos apsaugoti.

Savo galeriją turi Ukmergės kultūros centras. „Vilkamirgės“ galerija įsikūrusi bendradarbystės centrui „Spiečius“ paskirtose patalpose, antrame aukšte. Ji atvira tik centro darbo valandomis. Ši galerija pristato mūsų krašto menininkus prestižiniuose renginiuose, kaip „ArtVilnius“, tačiau naudojasi kukliomis „Spiečiaus“ priimamojo, koridoriaus bei vieno kabineto erdvėmis.

Be galerijos lankytojų, atvykstančių dėl čia rengiamų parodų, juos mato ir centro klientai, tačiau darbo laikas riboja darbų prieinamumą visuomenei.

Savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Julius Zareckas posėdyje informavo, kad savivaldybė biudžete numatė lėšų krašto menininkų darbų įsigijimui. Jie puoštų savivaldybės įstaigų bei įmonių erdves, būtų dovanojami ir kaupiami kolekcijai. Menotyrininkė Dalia Karatajienė, kuri padėjo rengti šiųmetę Ukmergės krašto menininkų parodą ir ruošia leidinį, atrinko 10 kūrinių. 6 autoriai sutiko savo kūrinius parduoti. Kolekcija laikas nuo laiko galėtų būti eksponuojama galerijoje, kuri, jei tik būtų priimtas toks sprendimas, galėtų įsikurti buvusiose Ukmergės knygyno patalpose.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)