Ukmergės mokyklos – respublikinio konkurso laureatės

Konkurso dalyvių nuotr. UTVM lauko klasėje dėmesys skiriamas ekologijai ir tvarumui. Konkurso dalyvių nuotr. UTVM lauko klasėje dėmesys skiriamas ekologijai ir tvarumui.

Dvi mūsų miesto ugdymo įstaigos respublikiniame Mokyklų edukacinių erdvių 2022 metų konkurse tapo laureatėmis.

Tai – lopšelis-darželis „Vaikystė“ ir Ukmergės technologijų ir verslo mokykla (UTVM).

Konkursą inicijavo Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, organizavo Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras. Jis skirtas geriausiai edukacines erdves kuriančiai ir naudojančiai mokyklai išrinkti. Pirmas konkurso etapas vyko savivaldybių lygmeniu, antras – nacionaliniu.

Savivaldybių komisijos konkursui teikė 115 mokyklų. Jos buvo sugrupuotos ir kiekvienoje grupėje išskirti geriausieji. Iš viso atrinkta 30 laureatų. Pastebėta, kad mokyklų edukacinėse erdvėse itin pagausėjo naujovių, aplinkos kūrybiškai naudojamos mokinių ugdyme.

Kaip informavo Ukmergės rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas, konkursas organizuojamas kas dvejus metus. Anksčiau mūsų rajone taip pat buvo jame laimėjusių ugdymo įstaigų. Šįsyk įvertintos naujos, kurios anksčiau nebuvo apdovanotos.

Tvarus naudojimas

Ukmergės UTVM tapo laureate tarp profesinių mokyklų. Jos teritorijoje įrengta lauko mokymosi erdvė, pradėta kurti dar 2018 metais. Joje yra modulinis lauko klasės namelis, amfiteatro struktūros lauko auditorija, skirtingų aukščių terasos, nuo kurių atsiveria vaizdas į Šventosios upę.

Erdvė skirta mokymuisi ir popamokinei veiklai. Rudenį ir pavasarį čia vyksta biologijos ir kitų dalykų pamokos, renginiai, renkasi mokinių parlamentas. Klasėje dirbama, kai būna nepalankios oro sąlygos.

Teritorijoje auga per 70 skirtingų rūšių augalų, sužymėtų kortelėmis. Tai – augalai, savo grožiu atsiskleidžiantys rudenį ir pavasarį, kada čia vyksta daugiausia veiklų. Apželdinimas vyksta nuolat, o mokiniai dalyvauja augalų priežiūroje.

Teritorijoje galima stebėti vabzdžius, šikšnosparnius ir kitus gyvūnus, Įrengtos paukščių girdyklos, kompostinė, lietaus vandens talpykla. Taip pat įrengti ūgio ir svorio, jėgos matavimo, meteorologinė stotelės, vėjarodė, saulės laikrodis. Klasė padengta saulės baterijomis, kurių gaminama energija naudojama mokyklos reikmėms.

Vienas iš klasės tikslų – tvarus naudojimas, todėl joje stovi atnaujinti seni baldai, dekoracijos, pagamintos iš panaudotų daiktų.

Idėjos autorė ir projekto vadovė – Jūratė Kvietkauskienė. Jai talkino visa komanda mokytojų, ūkio dalies darbuotojų bei kitų kolegų, kurie prisidėjo prie šių erdvių kūrimo.

Kaimiška sodyba darželyje

Kitas laureatas, apdovanotas tarp ikimokyklinio ugdymo įstaigų, – Ukmergės lopšelis-darželis „Vaikystė“. Kuo šiandien džiaugiamasi, sukurta per trejus metus.

Projekto iniciatorė ir kūrybinių idėjų autorė įstaigos direktorė Jolita Čepelionienė svajojo įkurti edukacinę-pažintinę erdvę – kaimišką sodybą darželyje, kurioje žydėtų augalai, augtų vaiskrūmiai ir medžiai, darže, šiltnamyje derėtų ekologiškos daržovės, vyktų edukacinės veiklos. Visos bendruomenės pastangomis tokia erdvė sukurta.

Kaimišką sodybą sudaro – XX a. pradžios Aukštaitijos kaimą atspindintis gyvenamasis namas, aptvaras gyvuliams, senovinių gėlių klombos, „vabalų viešbutis“, šiltnamis, daržas, sodas...

Sukurtoje etnografinėje aplinkoje vaikai susipažįsta su etnokultūra, kaimo gyvenimu, švenčia įvairias šventes.

Tai – pirma tokio tipo edukacinė erdvė mūsų rajone. Vaikai čia augina vaistažoles, daržoves, prižiūri teritorijoje augančias obelis ir kriaušes, įgyja žinių apie ekologinį ūkį, sužino apie liaudies papročius ir tradicijas.

Organizatorė ir vykdytoja šiame konkurse – priešmokyklinio ugdymo mokytoja Asta Gotovtienė. Jai padėjo kolegos ir ugdytinių tėveliai.

Konkurso nugalėtojoms skiriamas apdovanojimas – mokymai apie edukacinių erdvių kūrimą Lenkijoje, Vokietijoje bei Čekijoje. Kelionė numatyta rugpjūčio 8–12 dienomis. Į ją važiuos abi minėtos mokytojos.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų