Spausdinti šį puslapį

„Balto vakaro“ aukos – sergantiems vaikams

„Baltas vakaras“ – išskirtine elegancija dvelkiantis kasmetinis renginys. „Baltas vakaras“ – išskirtine elegancija dvelkiantis kasmetinis renginys.

Šiemet ketvirtus metus Ukmergėje vyks labdaros renginys „Baltas vakaras“. Šiųmečio renginio tikslas – surinkti lėšų autizmo spektro sutrikimų turintiems vaikams ir jų šeimoms.

Renginį organizuoja Ukmergės „Lions“ klubas, kurio pagrindinė veiklos kryptis – pagalba neįgaliesiems ir vaikus su negalia auginančioms šeimoms.

Naujasis klubo prezidentas Nikas Samuolis, Ukmergės ligoninės chirurgas, džiaugiasi, kad šis renginys jau tapęs tradiciniu Ukmergėje, pritraukiantis ir svečių iš kitų miestų.

Pernai „Balto vakaro“ metu buvo surinkta 2 643,56 Eur. „Už šias lėšas padėjome įsirengti butą judėjimo negalią turinčiai, bet entuziazmo dirbti ir savarankiškai gyventi nestokojančiai Indrei Kručkauskaitei bei ruošiame pirmąją mieste licencijuotą kaniterapeutę. Šių metų renginio tikslas – surinkti lėšų autizmo spektro sutrikimų turintiems vaikams ir jų šeimoms“, – pasakojo N. Samuolis.

Autizmo spektro sutrikimas dažnai vadinamas tiesiog autizmu. Tai – vystymosi sutrikimas, kuris neigiamai paveikia tokio žmogaus santykį su aplinkiniu pasauliu. Dažnai autistui yra sunku bendrauti su kitais žmonėmis ar juos suprasti, nes jiems sunku pažiūrėti į pasaulį iš kito žmogaus pozicijos.

Autizmo priežastis nėra žinoma. Tad tokios šeimos dažnai susiduria su visuomenės priešiškumu keistiems vaikams. Vis dėlto ne kiekvienas autistas mąsto ir elgiasi vienodai, todėl medikai šią ligą vadina autizmo spektro sutrikimu. Tai reiškia, kad liga pasireiškia labai įvairiai – vieni gali turėti sunkią protinę negalią, o kiti – puikių matematinių ar techninių sugebėjimų.

Autizmo spektro sutrikimą diagnozuoti sunku. Ankstyvoje vaikystėje padeda tik tam tikri požymiai, o kartais jie pastebimi tik mokykloje. Autistams pasireiškia dvi pagrindinės problemos: socialinio bendravimo (vengia akių kontakto, nenori būti liečiami, nenori žaisti ar bendrauti su kitais žmonėmis, lėčiau išmoksta kalbėti arba niekada to neišmoksta ir naudoja kitas bendravimo formas per rankų gestus, veido išraiškas ir skirtingus balso tonus) ir ribotų interesų bei kartotinio elgesio (domisi tik specifine tema ar subjektais, turi ritualus ir labai nusimena, jei rutina keičiasi, vis kartoja scenarijus iš praeityje matytų filmų, televizijos laidų ar pokalbių, nuolat kartoja tam tikrus judesius – ploja rankomis, sukasi, stypčioja).

Kiekvienas autistas unikalus. Tokiems vaikams yra labai svarbi ankstyva diagnozė. Ją diagnozuoja ekspertai, atlikę įvairius testus.

Autizmas neišgydomas, bet ankstyvas ugdymas padeda vaikams komunikuoti, socializuotis. Tinkama pagalba padeda tapti labiau nepriklausomais ateityje.

„Ne tik tėvams, bet ir visuomenei yra svarbu suprasti, kaip veikia autisto smegenys, kad tokie žmonės jaustųsi komfortabiliai mūsų bendruomenėse, pasaulyje. Pastebime, kad dažnai šeimos, auginančios vaikus autistus, izoliuojasi, nėra savitarpio pagalbos, jų vaikai nėra pageidaujami darželiuose, mokyklose ar užklasinėje veikloje. Su autizmo spektro sutrikimu Ukmergės mieste ir rajone susiduria per 100 šeimų“, – pasakojo klubo prezidentas.

Ukmergės „Lions“ klubas planuoja šiems vaikams organizuoti užsiėmimus Ukmergės baseine. Pasak N. Samuolio, plaukimas gerina judesius, stiprina fizinius gebėjimus. Taip pat užsiėmimai baseine padeda įveikti vandens, didelių patalpų, svetimų žmonių, triukšmo baimes. Bet, svarbiausia yra tai, kad vaikai mokosi lankytis viešose erdvėse, mokosi dirbti grupėje, stebėti ir atkartoti trenerio judesius, kurti santykius su aplinkiniais.

Tikimasi suburti šeimas, auginančias vaikus autistus, kad jie galėtų bendrauti, dalytis patirtimi, padėti vieni kitiems.

Ateityje „Lions“ klubas planuoja organizuoti paskaitas Ukmergės šeimos gydytojams ir pediatrams, siekiant užtikrinti savalaikę pagalbą, ankstyvą vaikų raidos sutrikimų diagnostiką regione bei šia tema šviesti visuomenę.

Labdaros renginio „Baltas vakaras“ organizatoriai atkreipia dėmesį, kad tai – ne tik elegantiškas miesto piknikas. Jo metu vyksta koncertas ir išskirtinių daiktų, kuriuos paaukojo žymūs Lietuvos žmonės, aukcionas.

Šįmet renginio svečius linksmins akordeonistas Lukas Petrovas, muzikos grupė „Rumba Norte“, kurios atlikėja Lietuvoje gyvenanti ispanė Sandra Carillo atliks Lotynų Amerikos dainas. Renginio aprangos kodas – balta spalva, kuri simbolizuoja šviesą. Kiekvienas, pirkdamas bilietą, prisidės prie bendro projekto.

Renginio metu prie staliukų bus galima vaišintis savo atsineštu maistu arba įsigytu vietoje dirbsiančiame maisto vagonėlyje.

Bilietus į renginį galite įsigyti „Grožio artelėje“, Žuvų g. 2.

„Baltas vakaras“ Ukmergėje vyks rugpjūčio 11 d., ketvirtadienį, 19 val. Žuvų gatvės skvere.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)