Lietuvos ir Ukrainos menininkus sujungs bendras projektas

Veprių seniūnijoje, Kultuvėnų kaime, VšĮ „Lukenskų namai“ prasideda Ukrainos ir Lietuvos kultūriniams mainams plėtoti skirtas projektas „Skirtingi, bet vieningi“.

Apie tai skelbia Ukmergės rajono savivaldybė. Pasak pranešimo, projekte dalyvaus 4 Ukrainos  ir 4 Lietuvos tapytojai, žemės ir performanso meno kūrėjai. Rugpjūčio 15–20 d. „Lukenskų namų“ teritorijoje vyks menininkų pleneras, o rugpjūčio 20 d. 16 val. bus atidaryta jo metu sukurtų darbų paroda, vyks diskusijos apie kūrybą ir atkūrimą šiuolaikiniame mene bei koncertas „Džiazo improvizacijos“.

Pasak VšĮ  „Lukenskų namai“ steigėjo, Vilniaus dailės akademijos docento, menininko Česlovo Lukensko ir jo žmonos Rūtos Lukenskienės, projekto greitą atsiradimą nulėmė karo sukrėtimai Ukrainoje.

„Ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio žmonės prisideda prie paramos ukrainiečiams, taip pat ir įvairiomis meninėmis formomis. Bendradarbiavimas kuriant leidžia geriausiai susipažinti su Lietuvos ir Ukrainos meniniais, kultūriniais pasiekimais, pasikeisti patirtimis, įžvelgti panašumus ir skirtumus“, –  teigė Č. ir R. Lukenskai.

Kai kovo mėnesį juos pasiekė žinia, kad Pabėgėlių registracijos centre Marijampolėje glaudžiasi ukrainiečių menininkų šeima Olena ir Volodymyr Khodak, sutuoktiniai nedvejodami nutarė jiems padėti. Penkių asmenų ukrainiečių šeimą, kurioje – trys vaikai, o mažiausiam – vos 4 mėnesiai, vepriškiai apgyvendino savo bute Kaune. Vėliau prie šios šeimos dar prisijungė ir draugė su dviem vaikais. Šiuo metu visi ten ir tebegyvena. Prie paramos jiems prisideda daug žmonių.

„Su Volodymyru užpildėme paraišką pagal Europos komisijos „Erasmus jauniesiems verslininkams programą“, kurios tikslas – skatinti Europos verslumo kultūrą. Mūsų paraiška buvo patenkinta ir Volodymyrui pusmečiui skirta stipendija meninių ir komercinių gebėjimų plėtojimui, o aš tapau dar ir Volodymyro profesijos mentoriumi. Kadangi veiklos programoje numatėme meninių ir kultūrinių mainų vystymą paremti praktika, taip gimė ir projektas „Skirtingi, bet vieningi“, – pasakojo Č. Lukenskas.

„Lukenskų namai“ projekte dalyvaujantiems menininkams suteiks kūrybines erdves, galeriją, garso ir  vaizdo aparatūrą, instaliavimo įrankius. Plenero dalyviai kūrybinėms idėjoms įgyvendinti bus aprūpinti reikalingomis medžiagomis, transportu, bus suteiktos apgyvendinimo ir maitinimo paslaugos.

Parodos atidarymo diskusijoje pažadėjo dalyvauti garsūs savo srities kultūros žinovai.

Šis projektas finansuojamas Europos komisijos, Ukmergės rajono savivaldybės ir privačių rėmėjų lėšomis.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų