Vandens telkiniai švarūs – maudytis galime drąsiai

Karštis ragina ieškoti atgaivos net fontanuose. Karštis ragina ieškoti atgaivos net fontanuose.

Karšti orai kviečia ieškoti atgaivos prie upės ar ežerų. Laimei, šiuo metu visuose mūsų rajone tirtuose vandens telkiniuose galime maudytis drąsiai. Specialistų teigimu, vanduo juose švarus.

Ukmergės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras informavo, kad rugpjūčio 10 d. buvo paimti maudyklų vandens mėginiai iš Kadrėnų tvenkinio, Šventosios upės mieste, ties Vepriais ir ties Šventupe, Veprių, Kurėnų, Siesikų, Žirnajų, Taujėnų, Lėno, Dirvonų (Pagojės) ežerų, Virkščių ir Mateikiškių tvenkinių, Alaušo, Obelių, Ilgajo, Šešuolių, Makių, Žemaitkiemio ežerų.

Laboratorinius tyrimus atliko Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija Vilniuje.

Tyrimų rezultatai parodė, kad visi vandens kokybės rodikliai atitinka Lietuvos higienos normoje reglamentuotus reikalavimus ir telkiniuose maudytis galima. Nuolaužų, plūduriuojančių medžiagų, dervų likučių, stiklo, plastiko, gumos ir kitų atliekų vandens paėmimo vietose nenustatyta.

Vasaros metu vandens kokybė Ukmergės rajono vandens telkiniuose tiriama kiekvieną mėnesį. Taip siekiama sumažinti riziką poilsiautojams susirgti žarnyno infekcijomis bei odos alerginėmis ligomis.

Tiesa, odos problemos ar viduriavimas po maudynių – dar ne pati didžiausia bėda, bandant per karščius atsigaivinti.

Priminsime kelias saugių maudynių taisykles: maudykitės tik šviesiu paros metu, į nepažįstamą vandens telkinį iš pradžių briskite, o ne įšokite, nes kartais dėl raumenų ir vandens temperatūrų skirtumo ištinka mėšlungis.

Plaukioti ant pripučiamų čiužinių nerekomenduojama, maudantis jūroje – draudžiama.

Vaikus prie vandens telkinių būtina prižiūrėti, net jei jie moka plaukti.

Dar vienas svarbus patarimas – nesimaudyti apsvaigus nuo alkoholio.

Nesilaikydamas taisyklių, žmogus rizikuoja nuskęsti.

Jei vandenyje papuolėte į bėdą, užspringote vandeniu, specialistai pataria išlikti ramius, nepanikuoti. Patekus į srovę ar sūkurį, pasirinkti lengviausią plaukimo būdą ir plaukti į šoną nuo srovės. Jei esate netoli kranto, šaukitės pagalbos.

Pamačius skęstantįjį, pirmiausia reikia atkreipti aplinkinių dėmesį, kviesti pagalbą, skambinti numeriu 112.

Per karščius svarbu be tik maudynės  – būtina gerti daug skysčių ir ilgai nebūti saulėje.

Dažniausiai su dehidratacija susiduria vyresnio amžiaus žmonės, taip pat sergantieji diabetu, vartojantys diuretikus, kraujo spaudimą reguliuojančius vaistus ar kitus medikamentus. Į rizikos grupę įtraukti ir kūdikiai bei vaikai, kurių organizme medžiagų apykaita vyksta sparčiau, todėl dehidratacijos simptomai jiems pasireiškia daug greičiau nei suaugusiesiems.

Žinant, kad teks ilgai būti lauke, esant aukštai temperatūrai ar užsiimant aktyvia fizine veikla, svarbu imtis dehidratacijos prevencijos priemonių ir stebėti savijautą.

Dehidratacija gali pasireikšti stipriu troškuliu, išdžiūvusia burna, galvos svaigimu ar silpnumu, širdies virpėjimu. Kiti požymiai – sumažėjęs prakaito ir šlapimo kiekis, tamsesnė šlapimo spalva.

Gydytojas perspėjo, jog, pastebėjus kurį nors iš šių simptomų, reikėtų gerti daug skysčių.

Esant karštam orui, geriausia gerti vėsų, bet ne ledinį mineralinį vandenį be angliarūgštės, atsivėsinti gali padėti ir ledai iš vaisių sulčių.

Labiausiai vengti reikėtų gėrimų, turinčių kofeino ar alkoholio, nes šios medžiagos skatina skysčių šalinimą iš organizmo.

Išvengti perkaitimo taip pat padeda laisvi šviesių spalvų drabužiai, galvos apdangalas. Gali padėti vėsus dušas ar drėgnas rankšluostis.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų