Spausdinti šį puslapį

Takui palei Šventąją suteiktas Mirabelių vardas

Gedimino Nemunaičio nuotr. Palei Šventąją keliausime Mirabelių taku. Gedimino Nemunaičio nuotr. Palei Šventąją keliausime Mirabelių taku.

Nutarta Ukmergės mieste, Šventosios upės pakrantėje, naujam įrengtam takui suteikti Mirabelių tako pavadinimą.

Mirabelė yra slyvų veislių grupė.  Tai – ir moteriškas vardas, lotynų kalba reiškiantis „stebuk-lingas, nuostabus“. Mirabelis – kaimas Ukmergės rajone, Želvos seniūnijoje. Tačiau kaip šis pavadinimas susijęs su Šventosios paupiu?

Pavadinimų gatvėms, pastatams, statiniams ir kitiems objektams suteikimo komisijos narys Julius Zareckas pasakojo, kad Mirabelės priemiesčiu kadaise vadinta teritorija ties „Vienybės“ gamykla.

Prieškario spaudoje jis rado vartotą tokį pavadinimą. Mano, kad gal kadaise Mirabelės priemiestis buvo oficialiai įrašytas miesto dokumentuose. Ir dabar jis kai kurių senųjų ukmergiškių vartojamas. Takas palei Šventosios upę veda būtent šia kryptimi.  

Pasak J. Zarecko, Valstybinė lietuvių kalbos komisija prieštaravo, kad takas vadintųsi pirmiausia pasiūlytu Mirabelės tako pavadinimu. Kažkodėl komisija pasiūlė patikslintą – Mirabalio pavadinimą. J. Zareckas pasakojo, kad gavus tokį patikslinimą, jis paskambino komisijai ir paprieštaravo, kad pavadinimas neskambus, o ir nieko nereiškiantis. Galiausiai diskutuojant rastas kompromisas – nutarta takui suteikti Mirabelių tako vardą.

Šiam pavadinimui pritarė ir savivaldybės taryba, nes klausimas buvo teiktas jos svarstymui.

Rajone pakeisti ir dar kelių gatvių pavadinimai.

Taujėnų miestelyje ir Taujėnų kaime esančiai gatvei suteiktas Dvaro gatvės pavadinimas. To prašė UAB „Taujėnų dvaras“. Bendrovė pateikė prašymą dalyje Mechanizatorių gatvės atkarpos, ties dvaro pastatais, pakeisti pavadinimą į Dvaro gatvę.

Šiuo metu Taujėnų dvaro adresas – Mechanizatorių g. 41.

Pritarus siūlymui, bendrovė „Taujėnų dvaras“ įpareigota pakeisti ir atnaujinti gatvių lenteles. Taip pat teko pakeisti Taujėnuose esančios Mechanizatorių gatvės geografinę charakteristiką.

Pagal gautą gyventojų prašymą Siesikų seniūnijoje, Toliūnų kaime, vietoje Zaliesės gatvės pasiūlytas lietuviškas atitikmuo – Giraičių gatvės pavadinimas, o kelias link ežero, kur statomi poilsio nameliai, turės Baltųjų Garnių gatvės pavadinimą.

Žemaitkiemio seniūnijoje, Radiškio kaime, esančiai gatvei suteiktas Paliepės gatvės pavadinimas. Jis siejamas su šioje vietoje išnykusiu Paliepės viensėdžiu.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)