Renesansinė Siesikų pilis rengiasi atgimimui

Dainiaus Vyto nuotr. Siesikų pilį gaubia daug paslapčių. Dainiaus Vyto nuotr. Siesikų pilį gaubia daug paslapčių.

Ukmergės rajone esančioje Siesikų pilyje šiuo metu – darbymetis.

Šio kultūros paveldo objekto antrame aukšte intensyviai vykdomi tvarkybos darbai: jau pagaminti ir sudėti nauji langai, įrengiamos lubos, atkuriama antresolė bei du klasicistiniai židiniai. Taip pat rankomis gaminamos dešimties skirtingų formų grindų plytelės.

Pasak Ukmergės kraštotyros muziejaus Siesikų skyriaus administratoriaus-edukatoriaus Audrio Matulaičio, pastarosios puoštos spauduku, o jų forma yra labai reta. Tai dviašmenio kirvio arba drugelio formos plytelės: „Ant vienos rankos pirštų galime suskaičiuoti, kiek Europoje yra vietų, kur rastos tokios plytelės. Nėra galutinio atsakymo, kaip Siesikuose atsirado tokia reta ir jau beveik pamiršta forma. Be to, keramikos puošyba spauduku Lietuvoje nebuvo paplitusi. Lietuvoje turime vienintelį tokį pavyzdį iš Birutės kalno Palangoje papėdės.“

Siesikų pilį gaubia ir daugiau paslapčių: vienos patalpų langai ir durys įrengti tokiose vietose, kad per žiemos ir vasaros saulėgrįžas susiformuoja tam tikras su saule susijęs reiškinys. A. Matulaitis paaiškina: „Sakykim, per žiemos saulėgrįžą vidurdienį saulės apšviestas takas nusidriekia tiesiai į dvaro koplyčios vidų, pasiekia slenkstį, yra tiksliai ties durų anga ir tarsi mums nurodo kelią pas Kristų, į bažnyčią, į išganymą, nes krikščionims žiemos saulėgrįža yra Kalėdos, Kristaus gimimo diena.“

Pašnekovas priduria, kad iš dalies mistiška ir tai, jog pas mus išsilaikė nemažai XVII amžiaus pirmosios pusės sieninės tapybos, nors ji paprastai neišlikdavusi dėl įvairių remontų, šeimininkų kaitos. Apskritai Siesikų pilis laikoma bene seniausiu tokios paskirties pastatu Lietuvoje – ji yra įtvirtintas feodalo žemvaldžio gyvenamasis namas. Jis, pastatytas XVI amžiaus pradžioje, išlaikė ir daug renesansinės architektūros bruožų, autentišką išplanavimą.

Tačiau šiuo metu problematiškiausia yra sienų tapyba, kurioje iš turėjusių būti 12-os mėnesių ciklo ir antikinių mitų siužetų iš Ovidijaus „Metamorfozių“ išlikę tik keturi mėnesiai. „Sieninės tapybos būklė yra tikrai prasta, avarinė. Tikimės kitais metais gauti finansavimą ir nedelsdami pradėti konservavimo bei restauravimo darbus. Ši tapyba yra unikali, Lietuvoje tik Siesikuose rasime tokios apimties pasaulietinės tapybos iš XVII a. pirmosios pusės, todėl norėtųsi ją išsaugoti nors tokią, kokia yra dabar“, – viliasi Siesikų skyriaus administratorius-edukatorius.

Baigus visus suplanuotus tvarkybos darbus, lankytojams atsivers visiškai kitoks pilies interjero vaizdas, nors, A. Matulaičio teigimu, išmanesni lankytojai ir dabar jį jau įžiūri tarp statybinių dulkių.

Pašnekovas tikina, kad Siesikų pilyje iš tikrųjų bus galima pajusti XVI amžiaus dvasią: „Pilis taps visiškai visuomenei atviru Ukmergės kraštotyros muziejaus padaliniu. Pasitelksime šiuolaikines technologijas, kad lankytojai pamatytų trūkstamus mėnesius. Juos galėsime parodyti, naudodamiesi projekcijomis. Per turistinį sezoną čia apsilanko apie 7–8 tūkst. lankytojų. Manau, kad, baigus projektą, jų skaičius išaugs gal dvigubai.“

Siesikų pilies antrojo aukšto tvarkybos darbai finansuojami kultūros ministro įsakymu patvirtintos Nekilnojamųjų kultūros vertybių tvarkybos darbų (paveldotvarkos) finansavimo 2021–2023 m. programos lėšomis. Jie turėtų būti užbaigti iki kitų metų lapkričio pabaigos.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # loan financial 2022-09-14 22:56
customers who desperately need financial help. The issue of credit and collateral is something that customers are always worried about when looking for a loan from private lenders. The Sumiti Lending home Pvt is already recognized by the council's lender to give loans to local and international customers at 2% interest. Contact us via (Whats App) number:+917310847059 contact email id :
Mr. Sumiti
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų