Spausdinti šį puslapį

Bando gaivinti tikrąją Leonpolio dvaro paskirtį

R. Danisevičiaus nuotr. „Kadaise čia buvo stiprus ūkis, noriu visa tai atgaivinti“, – sako Leonpolio dvaro šeimininkas Mindaugas Stragis. R. Danisevičiaus nuotr. „Kadaise čia buvo stiprus ūkis, noriu visa tai atgaivinti“, – sako Leonpolio dvaro šeimininkas Mindaugas Stragis.

„Patekote į tikrą dvarą, atliekantį savo funkciją. Šalia jo, kaip priklauso, yra ūkininkaujama. Tokių dvarų Lietuvoje nedaug“, – taip pasitiko šios vietos šeimininkas Mindaugas Stragis.

Nori viską atkurti

Pasak jo, buvę dvaro šeimininkai nesugalvojo, ką čia nuveikti, tačiau M. Stragis turi rimtą planą.

„Kadaise čia buvo stiprus ūkis, noriu visa tai atgaivinti. Nėra lengva, bet įdomu ir prasminga. Turiu tikslą – per 10 metų čia viską atkurti taip, kaip būtų atrodę, jei nebūtų buvusios okupacijos. Žemės ūkis turi vėl užsikurti, o paskutinė „razinka“ – atkurti patį dvarą“, – pasakojo vyras.

Į dvarą gali patekti visi norintys, jokio mokesčio nėra, o jei sutiksite M. Stragį, jis dar mielai ir įdomių istorijų papasakos. Čia vyksta ir parodos, viduje dvaro sienas puošia jaunųjų menininkų paveikslai ar keramikų darbai.

 „Pats daug keliauju ir man nepatinka, kai kur nors nuėjus paprašo 5 eurų už pasivaikščiojimą po teritoriją, o tada dar 5 eurų už tai, kad galėčiau pamatyti rūmų prabangą. Geriau tegu pas mus žmonės atvažiuoja braškių, bulvių ar sulčių nusipirkti, mes dėl to labiau džiaugsimės, nei imdami mokestį už dvaro lankymą“, – portalui lrytas.lt teigė jis.

Renkasi, kas pigiau

M.Stragis nusipirko ne tik dvarą, jam priklauso ir apie 80 ha teritorija, kurioje yra laukų, sodų, turima šiek tiek miško, tvenkinių. Neseniai buvo pasodinta ir obelų. „Bet kadangi viskas ekologiška, tai obelys labai lėtai auga“, – nusijuokė M. Stragis, paminėdamas, kad norėtų pradėti čia gaminti ir obuolių sidrą.

„Gaila, kad neturime tilto į Vaitkuškį (Ukmergės r.), tada galėtume greičiau nuvykti į Vilnių, mūsų daržovės, nors ir dabar yra šviežios, būtų dar šviežesnės. Ryte jas skiname, o dieną jau prekiaujame parduotuvėse Benedikto, Halės ir Paupio turguose“, – kalbėjo vyras.

Jis prieš septynerius metus įkūrė „Ekomarket.lt“ parduotuvę, kurioje prekiaujama ne tik jų pačių, bet ir įvairių kitų ūkininkų ekologine produkcija. M. Stragio manymu, apie 80 proc. lietuvių perka lenkišką ar itališką produkciją, todėl Lietuvos ūkiai pradėjo nykti.

„Pernai netekome pusės uogų tiekėjų“, – paminėjo jis. Vystydamas šią ekologiškos produkcijos parduotuvę, jis turi misiją – nori, kad lietuviai rinktųsi ne grožį, o tikrą lietuvišką ekologišką daržovę.

„Nuėję į turgų kartais matome vienodos formos daržoves, juk suprantame, ką tai reiškia. Pas mus nėra vienodų bulvių. Taip pat būna pikta, kai išvystu pardavinėjamas šviežias lietuviškas bulves, kai žinau, kad jų dar nėra“, – aiškino vyras.

 Prieš dvejus metus buvo įkurtas ir Leonpolio dvaro kooperatyvas. Kol kas jam priklauso šeimos nariai, tačiau tikima, kad kooperatyvas plėsis ir vystysis. O šiuo metu kooperatyvo vadovas – Artūras Pauliukonis. „Kai kolorado vabalai puola mūsų bulves, mes džiaugiamės ir sakome, kad tai yra ženklas, jog viską darome teisingai, niekas neužteršta, švaru taip, kad net vabaliukai renkasi“, – juokėsi A. Pauliukonis.

Tačiau jaunuolis turi ir savų tikslų. „Noriu ūkininkavimą paversti madingu, noriu, kad čia dirbtų jaunimas. Jauni žmonės dabar nori darbus atlikti kuo greičiau ir paprasčiau, jie yra gudrūs, todėl į ūkininkavimą įneštų modernumo, inovacijų, naujų idėjų“, – portalui lrytas.lt teigė ukmergiškis.

Valgo mažiau

Šiemet sparčiai į aukštumas kopusi infliacija paveikė ir šį ekologinį ūkį. Pasak M. Stragio, produkcija ir taip nėra pigi, mat viskas natūralu, tačiau dėl išaugusių energetikos ir degalų kainų teko ją dar branginti bent pusantro karto.

Pašnekovas pripažino, kad su kainų kilimu dalis klientų nubyrėjo, jie pradėjo labiau taupyti, tad dabar verslui itin svarbūs likę lojalūs pirkėjai.

„Bet pastebėjome, kad keičiasi ir žmonių įpročiai. Pavyzdžiui, Vilniuje, Paupio turguje, parduoti bulves pasidarė labai sudėtinga. Žmonės nebenori jų skusti, todėl nuskutame mes, vakuumuojame ir bandome parduoti. Bet vis tiek, kai yra maisto pristatymo į namus paslaugos, mažiau žmonių gamina patys. Viskas keičiasi ir reikia prie to spėti prisitaikyti“, – sakė M. Stragis.

Jo parduotuvė dirba ir su keliais geriausiais šalies restoranais, tačiau M. Stragis neslepia – yra ir nemažai stipriai taupančių verslų, todėl tokie į kalbas dėl bendradarbiavimo su ekologiniais neina.

Iveta Danieliūtė, lrytas.lt

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)