Spausdinti šį puslapį

Ukmergės priedangose sutilptų 600 žmonių

Daivos Zimblienės nuotr. Ženklu „Priedanga“ Ukmergės mieste ir rajone pažymėti 5 pastatai. Daivos Zimblienės nuotr. Ženklu „Priedanga“ Ukmergės mieste ir rajone pažymėti 5 pastatai.

Šią savaitę specialiu ženklu buvo pažymėti penki Ukmergės rajono statiniai, skirti gyventojų priedangai nuo galimų pavojų.

Nors jų rūsiuose galėtų sutilpti apie 600 žmonių, tačiau karo, kurio tikėkimės nebus, atveju priedanga galėtų tapti ir kiekvieno namo rūsys.

Ženklu „Priedanga“ mieste ir rajone antradienį buvo pažymėti pastatai, kurie skirti gyventojams apsaugoti išgirdus signalą „Oro pavojus“.

Tai Ukmergės meno mokyklos muzikos skyriaus Vienuolyno gatvėje rūsys, kuriame galėtų sutilpti 136 žmonės, lopšelio-darželio „Saulutė“ Veterinarijos gatvėje rūsys, kur sutilptų 111 žmonių, UAB „Ukmergės statyba“ administracinis pastatas Deltuvos g. 37, kur sutilptų 162 žmonės.

Dar du pastatai, pažymėti ženk-lu „Priedanga“, – kaimo teritorijose. Tai – buvusios Pabaisko pagrindinės mokyklos rūsys, kur sutilptų 133 žmonės ir Taujėnų gimnazijos rūsys, kuriame galėtų prisiglausti 127 žmonės.

Visų šių rūsių ir pusrūsių plotai panašūs – apie 200 kv. m. Didžiausias „Ukmergės statybos“ administracinio pastato plotas – 293 kv. m.

„Pakabinant minėtus ženklus antradienį dalyvavo Ukmergės rajono mero pavaduotoja Agnė Balčiūnienė, administracijos direktorius Darius Varnas, vyresnysis specialistas civilinei saugai ir mobilizacijai Valdas Rabazauskas, rajono priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Dainius Vyšniauskas.

Tikimasi, kad priedangų ir kolektyvinės apsaugos statinių sužymėjimas leis gyventojams ir miesto svečiams jaustis geriau informuotiems ir kartu – saugesniems“, – informavo rajono savivaldybės atstovė spaudai Daiva Zimblienė.

Specialųjį priedangos ženklą, vienodą visoje Lietuvoje, Vidaus reikalų ministerija pristatė rugpjūčio mėnesį. Juo šalyje žymimi statiniai, kurių rūsiuose gyventojai rastų priedangą oro pavojaus atveju. Iki šiol paženklinti buvo tik kolektyvinės apsaugos statiniai.

Skelbiama, kad Lietuvoje iš viso yra 1 787 priedangos – savivaldybės atrinko 1 254 priedangai tinkamus statinius, dar 533 kolektyvinės apsaugos statiniai gali būti naudojami kaip priedangos. Jie bus žymimi dviem specialiaisiais ženklais – KAS ir priedanga.

V.Rabazauskas paaiškino, kad priedanga nuo kolektyvinės apsaugos statinio skiriasi.

Priedanga yra skirta trumpalaikei iki kelių valandų apsaugai, kurioje būtų galima pasislėpti nuo tiesioginio ir netiesioginio apšaudymo grėsmės karinės agresijos metu.

Kolektyvinės apsaugos statiniai skirti laikinam gyventojų prieglobsčiui ekstremalių situacijų metu – čia apgyvendintiems gyventojams būtų teikiamos būtiniausios paslaugos: maistas, vanduo, drabužiai, psichologinė, medicininė ir kita humanitarinė pagalba.

Vyresnysis specialistas civilinei saugai ir mobilizacijai sakė, kad  kolektyvinių apsaugos statinių šiuo metu Ukmergėje –  22. Tai  daugiausia – švietimo įstaigos, kuriose ištikus nelaimei, galėtų rinktis gyventojai.

Pasak jo, penkių šią savaitę pažymėtų priedangų statiniai buvo atrinkti, vadovaujantis Registrų centro duomenimis. Rinktasi iš pastatų, turinčių didelius rūsius, kuriuose yra elementarios sąlygos laikinai prisiglausti. Svarbu ir tai, kad visuose penkiuose yra ne vienas, o du išėjimai.

„Nelaimės atveju pasislėpti galima ir kiekvieno nuosavo ar daugiabučio namo rūsyje“, – pažymėjo V. Rabazauskas.

„Ukmergės žiniose“ esame rašę, kad savivaldybę netrukus pasieks ir naujos perspėjimo sirenos. 197 stacionarias akustines perspėjimo sirenas įsigijo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, įgyvendindamas Norvegijos finansinio mechanizmo programos lėšomis finansuojamą projektą. Sirenos bus įrengtos Baltarusijos AE galimo poveikio 100 km zonoje, į kurią patenka ir Ukmergė.

Sirenas eksploatuoja Ukmergės rajono savivaldybė. Jai greičiausiai teks keturios sirenos.

Šiuo metu iš viso Ukmergės mieste ir rajone įrengta 16 perspėjimo sirenų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)