Spausdinti šį puslapį

Ketina įkurti menininkų rezidenciją

Planuojama, kad jau netrukus menininkai galės apsistoti Tolerancijos centre. Planuojama, kad jau netrukus menininkai galės apsistoti Tolerancijos centre.

Savivaldybės taryba skyrė 1,2 tūkst. Eur kraštotyros muziejui Tolerancijos centre numatomai įkurti menininkų rezidencijai. Tikimasi, kad tai sudarys galimybę į mūsų kultūros lauką įtraukti kitur gyvenančius menininkus.

Rezidencijos kūrimą inicijuoja Savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyrius, o muziejus yra vykdytojas – kai bus skirti pinigai, nupirks, kas yra numatyta, ir įrengs patalpą.

Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Lolita Gerulskienė papasakojo, kad menininkų rezidencijos idėją parsivežė iš Nidos, kur dalyvavo mokymuose. Nidoje yra įkurta menininkų zona, kurioje savivaldybė yra skyrusi patalpas menininkams. L. Gerulskienė susipažino su projekto organizatoriumi, kuris pasidalijo patirtimi ir menininkų rezidencijos steigimo dokumentais. Remiantis pavyzdžiu ir būtų steigiama rezidencija mūsų mieste.

Pasak L. Gerulskienės, šiemet projektas Ukmergėje startuotų patalpų įrengimu ir pritaikymu. Norima sukurti tokias sąlygas, kad ateityje į Ukmergę atvykstantys menininkai galėtų čia apsigyventi mėnesiui ar keliems, priklausomai nuo kūrybinės veiklos projekto trukmės. Už skirtas lėšas pirmiausia planuojama pirkti baldus – lovą, stalą, spintą ir kitus, būtinus apsistojimui. Tolerancijos centras pasirinktas neatsitiktinai – jame jau yra tualetai, virtuvė su šaldytuvu, nupirktu iš kito projekto, ir laisvų patalpų, kurias galima pritaikyti.

Bus parengtas tvarkos aprašas, kuriuo vadovaujantis Ukmergėje galės reziduoti menininkai iš kitų miestų ar net iš užsienio. Jiems butų suteikiama stipendija numatytam laikotarpiui.

Pasak L. Gerulskienės, įrengus rezidenciją, ji dar šį rudenį bus pristatyta, bendradarbiaujant su ukmergiškiu fotomenininku Tomu Tereku. Vėliau bus surengta paroda.

Menininkų rezidencijos įkūrimu siekiama aktyvinti veiklas Ukmergės senamiestyje, kurio įveiklinimas yra įtrauktas į savivaldybės strategiją.

Ukmergės kraštotyros muziejaus direktorė Violeta Reipaitė sakė, kad pirminis Tolerancijos centro patalpų planas, koks jis buvo sumanytas steigiant centrą, yra sugriuvęs – ne visos patalpos panaudotos.

Tam įtakos turėjo ir pandemija, ir Ukrainoje prasidėjęs karas. Centre, be administracijos kabineto, viena patalpa yra paskirta žydų bendruomenei, kita – ukrainiečiams. Salė naudojama įvairioms veikloms.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)