Festivalyje laukia intriguojantys pasirodymai

Po pandeminės pertraukos į Ukmergę sugrįžta kamerinių teatrų ir performansų festivalis „Camera obscura“.

Šiemet jis rengiamas jau 19-ą kartą. Festivalio programoje – ne tik kamerinių teatrų ar žinomų Lietuvoje performansų kūrėjų projektai, bet ir mokymai besidomintiesiems šiuolaikiniu menu.

Prieš du dešimtmečius festivalį mūsų mieste inicijavo menininkas Julius Zareckas. Iš pradžių buvęs mėgėjų teatrų festivaliu, ilgainiui įgavo profesionalios meno sklaidos renginio bruožų.

Ilgas tradicijas turintis festivalis, pernai neįvykęs dėl COVID-19 ribojimų, šiemet startuos paskutinę rugsėjo dieną ir tęsis iki pat gruodžio vidurio. Jame – pažįstami ir dar nematyti veidai, įprastos ir netradicinės renginių erdvės.

Festivalyje dalyvaus konceptualiojo meno kūrėjai, pripažinti tiek publikos, tiek kritikų. Pirmieji performansai – rugsėjo 30 d., penktadienį.

Nuo 14 val. buvusiose „Ukmergės senojo knygyno“ patalpose tris valandas bus galima stebėti Monikos Dirsytės performansą „Pan/demos“. Tai – itin koncentruoto kūno režimo, sudėtingas fiziškai ir psichologiškai, reikalaujantis ištvermės, atliepiantis socialinį žiaurumą, aukos ir bausmės ribiškumą performansas. Kūrėja kelia klausimą: „Kiek mūsų kūnas gali?“ ir leidžiasi į kelionę stikliniu labirintu. Kaip jai pavyks šliaužiant įveikti posūkius, deguonies trūkumą, kai žmogaus valia ir bejėgiškumas bus po didinamuoju stiklu? Liudininkais taps laikas ir žiūrovai.

Performanso metu erdvėje bus eksponuojami fotomenininko Arūno Kulikausko fotoobjektai.

17 val. – oficialus festivalio atidarymas. 18 val. skvere, priešais Kęstučio aikštę, vyks Beno Šarkos performansas.

Jis gali intriguoti tiek kūno atvirumu, tiek minties gilumu. Bendradarbiaujant su fotomenininku A. Kulikausku, šiųmečio festivalio išvakarėse bus pradėtas Ukmergės erdvių fotoperformansas, kuris visa apimtimi persikels į kitus metus.

Konceptualaus meno savaitgalis tęsis ir šeštadienį, spalio 1 d., „Lukenskų namuose“, esančiuose Veprių seniūnijoje, Kultuvėnų kaime. Čia vyks mokymai besidomintiesiems šiuolaikiniu menu. M. Dirsytė dalysis performansų kūrimo patirtimi, o Rūta ir Česlovas Lukenskai ves seminarą „Nešvaistyk maisto“, kuriame pristatys, kaip galima panaudoti maisto likučius konceptualiojo meno kūrime.

Lapkričio 10 d. vyks dar vieni mokymai-improvizacijos. Seminarą ves Vilniaus universiteto Kinetinės teatro trupės režisierius Andrius Pulkauninkas.

Abiejų mokymų dalyvių skaičius ribotas, tad būtina išankstinė registracija telefonu 8 601 77064.

Profesionalių teatrų spektaklius žiūrovai galės pamatyti nemokamai.

Spalio 19 d. Kauno miesto kamerinis teatras „Kambario teatre“ parodys monospektaklį „Žana“, kurio autorė ir režisierė – Gintarė Šmigelskytė. Tai – kolektyvinės kūrybos monospektaklis, nagrinėjantis tarp dviejų galimybių besiblaškančio žmogaus būseną. Psichologinis jaunos merginos portretas bei vidinis konfliktas perteikiami pasitelkus fizinio teatro žanrą, kur Žano Anujo pjesės „Vyturys“ tekstas naudojamas kaip fragmentas, o pats pasirodymas labiau primena performansą, kuriame žiūrovai tampa liudininkais.

Lapkričio 10 d. Ukmergės kultūros centro šokių salėje Vilniaus universiteto Kinetinė teatro trupė pristatys interaktyvų spektaklį „Vertigo self“.

Lapkritį ir gruodį laukiama dar dviejų profesionalių spektaklių: ilgamečio festivalio dalyvio – Šilutės Kamerinio teatro – spektaklio „Rotšildo smuikas“ apie žmogaus gyvenimo posūkius ir režisieriaus Manto Vaitiekūno spektaklio „Ką\stingas“ apie aktorių atrankos subtilybes. Jis vyks gastro pubo „Aš būsiu čia“ scenoje.

Publikos laukia performansų kūrėjų Simono Nekrošiaus bei improvizacinės-eksperimentinės muzikos dueto – Arno Mikalkėno ir Armos Aghartos – BEKELE pasirodymai.

Festivalį organizuoja Ukmergės meno draugija, renginiai finansuojami Lietuvos kultūros tarybos bei Ukmergės rajono savivaldybės skirtomis lėšomis.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų