Spausdinti šį puslapį

Obuolių sulčių spaudimo sezonas – vėlyvas ir prastas

Gedimino Nemunaičio nuotr. Obuoliai šiemet užderėjo ne visur. Gedimino Nemunaičio nuotr. Obuoliai šiemet užderėjo ne visur.

Ankstesniais metais sulčių spaudimo verslu rudenį užsiimdavo bent keli ukmergiškiai – prie jų spaudyklų mieste nusidriekdavo automobilių eilės.

Šiemet spaudyklų jie dar neatidarė. Matyt viena iš priežasčių – labai menkas šiųmetis obuolių derlius.

Deltuvos seniūnijoje, Žalgirių kaime, ūkininkaujanti ir savo sulčių spaudyklą turinti Genovaitė Sakalauskienė pažymi, kad šiemet sultys pradėtos spausti kaip niekada vėlai. Jie pradėjo spausti prieš savaitę, bet dirba ne kasdien.

Devintą sezoną šią paslaugą norintiesiems teikianti ūkininkė obuolių sultis spaudžia ir pagal sutartis su ugdymo įstaigomis – šviežias sultis tiekia vaikų lopšeliams-darželiams.

„Žmonės pasakoja, kad obuoliai šiemet labai neužderėjo, bet prideda moliūgų, kriaušių ir vis tiek, kurie jau įpratę, spaudžia“, – pasakojo ūkininkė. Sako, kad kai toks prastas derlius, žmonės dar lūkuriuoja, kol obuoliai visiškai sunoks.

Pašnekovė pasakojo, kad nors labai pabrango kuras ir elektra, savo produkcijos kainos šį sezoną jie beveik nepakėlė.

Jei sultis klientai išsiveža savo talpose, litras išspaustų sulčių kainuoja 50 ct. Jei prašo supilstyti, 3 litrų pakuotė kainuoja 2,20 Eur, o 5 litrų – 2,80 Eur.

„Pirkta spaudimo įranga mums jau atsipirko. Šiemet kainą pakėlėme tik tiek, kiek pabrango patys maišeliai – norime išlaikyti klientus, juk ir taip viskas brangsta“, – pasakojo G. Sakalauskienė.

34 hektarų šeimos ūkiu besirūpinanti ukmergiškė pasakojo, kad šiemet daugelio jų auginamų uogų ir daržovių derlius yra prastas – metai labai nederlingi. Mano, jog vargu, ar užderės ūkyje auginamos rudenį skinamos avietės. Tokiu metu skindavo jų derlių, tačiau šį rugsėjį – dar ne. To priežastis – rugsėjo pirmoje pusėje buvusios šalnos. Nors jos pasireiškė tikrai ne visur, būtent Žalgiriuose buvo labai smarkios. Tokios smarkios, kad apšalo avietės, moliūgai, cukinijos.

***

Gerti šviežiai spaustas sultis reikėtų pusvalandį prieš valgį, niekuo neužkandžiaujant. Taip pat jos netinka po valgio, nes virškinimo sistemoje skatina nepageidaujamus rūgimo procesus. Jas gerti reikia iš karto išspaudus. Net ir trumpą laiką laikant šaldytuve, sumažėja naudingųjų sulčių savybių.

***

Kuo ilgiau sultys kontaktuoja su oru, tuo mažiau naudingų medžiagų jose išlieka. Tad spaudimas senoviškais metodais, užtrunkantis kur kas ilgiau nei naudojimasis šiuolaikinėmis priemonėmis, neužtikrins geresnės sulčių kokybės.

***

Mokslininkai atskleidė, kad obuolių sultys dehidrataciją įveikia galbūt net geriau nei brangūs specializuoti gėrimai, skirti elektrolitų balansui atkurti.

***

Sergant opalige, paūmėjus gastritui ir pankreatitui negalima gerti rūgščių spanguolių, serbentų, apelsinų, obuolių, citrinų sulčių. Todėl reikėtų nepatingėti ir paieškoti informacijos apie galimus šalutinius tam tikrų sulčių poveikius.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)