Spausdinti šį puslapį

Svečiavomės pas gražiausios sodybos šeimininkus

Jolitos Novikaitės nuotr. Sližių krašto bendruomenės nariai Jolantos ir Tomo Tichonovų sodyboje. Jolitos Novikaitės nuotr. Sližių krašto bendruomenės nariai Jolantos ir Tomo Tichonovų sodyboje.

Albina VERENIENĖ

Sližių krašto bendruomenė 2022 metų gražiausiai tvarkoma pripažino Pauplių kaimo gyventojų Jolantos ir Tomo Tichonovų sodybą.

Jau tapo tradicija sodybų apžiūros rezultatus aptarti susirinkus pas gražiausiai, išradingiausiai besitvarkančius šeimininkus.

J.ir T. Tichonovus galima vadinti šio kaimo naujakuriais, todėl jų pačių ir paprašėme surengti „ekskursiją“ po savo valdas.

Senojo namo vietoje pastatytas naujas nedidelis, bet erdvus, su dideliais langais gyvenamasis namas. Važiuodamas kaimo keliu gali sodybos net nepastebėti, nes ji slepiasi už aukštos gudobelių gyvatvorės.

Šeimininkams pravėrus vartus patenki į didžiulį jaukų ir išpuoselėtą natūralios gamtos kampelį. Kiek čia žalumos, erdvės tarp želdynų ir gėlių, o kokie tvenkiniai!

„Abu esame miesto žmonės, o noras gyventi kaime buvo daugiau vyro. Veprių kraštas jam patiko jau seniai, kai vaikystėje atvažiuodavo į stovyklą, o vėliau ir svajojo čia gyventi. Todėl sklypo ieškojo būtent šiame krašte.

Prieš 13 metų, žiemą Pauplių kaime nusipirkome apleistą negyvenamą sodybą ir nekantriai laukėme pavasario, kada galėsime tvarkytis. Deja, vaizdas, kurį išvydome atvykę pavasarį, nelabai sužavėjo. Gal net šiek tiek gąsdino. Senas, dar prieš karą statytas namas, apleistas sodas, pusė sklypo užlieta vandeniu... Abu stovėjom, žiūrėjom ir po truputį galvose ėmė suktis vaizdai ir kurtis planai, kaip čia viską tvarkysime“, – pasakojo Jolanta.

Jolanta ir Tomas sakė seną sodą išpjovę, o jo vietoje pasodino daug įvairių vaismedžių. Kur kažkada augo bulvės, pasodino pušaites. Dabar štai koks miškelis! Jau ir kazlėką nusipjauna.

Ir pusė apsemto sklypo pasirodė ne tokia ir didelė bėda. Toje vietoje iškasė didelį tvenkinį.

„Dovanų gavome vandens leliją. Šias gražuoles taip įsimylėjome, kad dabar auginame 29 lelijų rūšis. Jomis žavimės ne tik mes, bet ir žmonės, kurie atvažiuoja jų įsigyti. Gauname nemažai nuotraukų su padėkomis už tai, kad lelijos sėkmingai auga. Visą savo sklypo kraštovaizdį kūrėme ir formavome patys. Dirbome labai daug. Darbo daug yra ir dabar, bet tinkamai planuojant laiką ir daug padedant vaikams, viską galima spėti. Jėgų dovanoja gamta. Iš jos mes gauname energijos ir dvasinės ramybės“, – pasakojo sutuoktiniai.

Grožėjomės ir stebėjomės, kiek čia reikėjo dirbti, o dabar spėti prižiūrėti, juk šitokie dideli vejos plotai.

Pradėjus lyti visi susirinkome į erdvią pavėsinę, kur jau laukė Jolantos pagamintas tortas, arbata ir susineštinės vaišės.

Bendruomenės narės Aldona Ptakienė ir Zita Bausienė turėjo ką pasakyti, nes aplankyta daug gražiai prižiūrimų sodybų, kasmet atrandama vis naujų. Pasidžiaugė, kad apleistų sodybų beveik ir nebėra – nebent visai negyvenamos. Puikus Tichonovų pavyzdys – iš negyvenamos sodybos tapo metų nugalėtoja.

Šeimininkams buvo įteikta medžio drožėjo Remigijaus Rudoko pagaminta lentelė „2022 m. gražiausia sodyba“. Nugalėtojus sveikinusi Veprių seniūnijos seniūnė Dalia Radzevičienė dėkojo, kad gražina mūsų kraštą. Visi susirinkusieji sveikino tradicine daina „Žiedai – žiedai“, kuriai žodžius prieš keliolika metų specialiai tokiai progai parašė Veprių krašto poetas Vincas Lukša, o muziką sukūrė Stasė Novikienė.

Popietė natūralioje aplinkoje, bendravimo džiaugsmas, gera nuotaika, įvairios užduotys ir laimėti prizai, bendros dainos – tikra atgaiva žmogui.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)