Pyksta dėl neišvežtų žalienų

Gedimino Nemunaičio nuotr. Žalienų išvežimu Ukmergėje rūpinasi miesto seniūnija. Gedimino Nemunaičio nuotr. Žalienų išvežimu Ukmergėje rūpinasi miesto seniūnija.

Ukmergiškė, gyvenanti Krekšliuose, A. Vienuolio-Žukausko gatvėje,  teiravosi apie išvežamas žalienas, kurios kraunamos prie gyventojų namų, ant šaligatvių.

Pasakojo prie savo namų sukrovusi jau visą krūvą maišų. Tačiau neaišku, kada juos išveš.

Svarstė, kad dabar, rudenį, kai prie namų susikaupia šitiek daug žaliųjų atliekų, gal galėtų seniūnija jas išvežinėti dažniau. Negi veža tik viena mašina? Jei nespėja, esą, reikėtų darbus kitaip organizuoti.

„Jei jau buvo pažadėta, informuota, kad išveš, tai turėtų ir išvežti“, –  kalbėjo į redakciją paskambinusi moteris. Pasak jos, visą spalio mėnesį iš jų gatvės žalienos nebuvo vežtos, nors informuota, kad vežama kartą per mėnesį. O jau ir lapkritis prasidėjo. 

Ukmergės miesto seniūnas Žilvinas Dirsė pastebi, kad gyventojai anaiptol ne visada paiso seniūnijos nustatytos tvarkos, teikiant žalienų išvežimo paslaugą. Žmonių prašoma žalienas sukrauti į maišus, šakas – į ryšulius. Tačiau vis tiek pasitaiko tokių, kurie viską palieka krūvoje. O tada žalienas renkantiems žmonėms darbas labai pailgėja ir numatytos teritorijos apvažiuoti nespėja.

Pasak seniūno, anksčiau kurį laiką šį darbą dirbo du ekipažai. Šiuo metu žalienas mieste renka trys seniūnijos transporto priemonės.

Vairuotojams visada talkina visuomenei naudingus darbus atliekantys pagalbininkai. „Jau maniau, kad pirmadienį neateis niekas, bet susirinko. Dirbam nuo septintos ryto“, – kalbėjo šios savaitės pradžioje pakalbintas miesto seniūnas.

Patikino, kad artėjant mirusiųjų atminimo šventėms visos pajėgos buvo nukreiptos ne į gatves, o prie kapinių. Ž. Dirsė pasakojo, kad praėjusią savaitę tik per vieną dieną nuo senųjų Vaižganto gatvėje esančių kapinių buvo išvežtos keturios priekabos žaliųjų atliekų. O kitą dieną jau vėl pūpsojo krūva žalienų.

Pasak jo, nors akivaizdu, kad rudenį žalienų daug daugiau, nei vasarą, daugiau nei darbininkų, nei transporto tikrai nebus skirta. Tam nėra lėšų.

Taip pat priminė, kad ši seniūnijos paslauga atliekama neatlygintinai. Tad negalima būtų sakyti: „Susimokėjom, bet neišveža.“

Ankstesniais metais nutarta šią paslaugą teikti siekiant, kad gyventojai nemestų žalienų į buitinių atliekų konteinerius ir kad miestas atrodytų švaresnis. Tačiau ragino ir žmones būti labiau pilietiškus – jei tik turi galimybę, patiems nuvežti žalienas į kompostavimo aikštelę Kopūstėliuose. Ypač, jei sukaupia jų didelį kiekį. 

Seniūnas priminė, kad žalienas stengiamasi vežti pagal grafiką, kuris skelbiamas ir rajoninėje spaudoje, ir internete. Bet vis tiek atsiranda žmonių, kurie aiškina nieko apie grafiką nežinantys. Į gatves žalienas jie ištempia, kada šauna į galvą. Tada atrodo, kad šaligatviai ištisai apkrauti žolių maišais ir šakų krūvomis.

Taip pat seniūnas apgailestavo, kad į kai kurias mažesnes gatves pagal grafiką užsukti nespėja.

Ragino individualių namų gyventojus žaliąsias atliekas ir patiems kompostuoti. Sako pats taip tvarkosi daug metų ir niekada neturi bėdos. Žinoma, vienos komposto dėžės gali ir nepakakti. Pats jis turi dvi. Ir tiek užtenka. Komposto dėžės anksčiau buvo dalytos už dyką, tačiau jų galima ir nusipirkti.

Patyrę daržininkai taip pat atkreipia dėmesį, kad, atsikratant žaliosiomis atliekomis ir siekiant sterilumo savo valdoje, lauk metama itin vertinga trąša. 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų