Spausdinti šį puslapį

Vizijos dėl autobusų stotelių estetinio vaizdo nėra

Gedimino Nemunaičio nuotr. Stotelių paviljonus puošusius paveikslus suniokojo laikas. Gedimino Nemunaičio nuotr. Stotelių paviljonus puošusius paveikslus suniokojo laikas.

Ukmergės autobusų stotelių paviljonai prieš kelerius metus buvo puošti nuotraukomis bei paveikslais.

Tačiau laikas juos suniokojo, o atnaujinimui pinigų nėra. Nėra ir vizijos dėl visų miesto autobusų stotelių bendro estetinio vaizdo.

Dukstynos mikrorajono gyventoja atkreipė dėmesį į autobusų stotelę prie ligoninės, kuri prieš kelerius metus buvo papuošta mergaitę vaizduojančiu piešiniu. Laikui bėgant piešinys apskuro – dažai dabar atsilupę, vėpso tamsios dėmės. Gyventoja net pamanė, kad tai chuliganai jį aptepliojo. Moteris sakė bijant garsiai apie tai kalbėti, nes gali nutikti taip, kad, sukritikavus dabartinį vaizdą, stotelės šoninė siena su paveikslu bus apskritai nuimta. Nes taip tvarkytis juk paprasčiau. Vis dėlto tikisi, kad paveikslas bus atnaujintas arba užteptas dažais.

Stotelių priežiūra pavesta Ukmergės miesto seniūnijai. Seniūnas Žilvinas Dirsė sakė, kad priežiūros darbus atlieka tokią paslaugą teikianti įmonė. Stotelės periodiškai iššluojamos ir išvalomos. Tačiau paveikslų atnaujinti neteko – tuo rūpinasi savivaldybė.

Paveikslai stotelėse, kaip ir senosios Ukmergės fotografijos jose, – rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiojo specialisto Juliaus Zarecko kuruoti projektai.

Pasak J. Zarecko, paveikslai buvo jaunos menininkės Radvilės Tijūnelytės graži iniciatyva. Jų, vaizduojančių mergaitę, buvo sukurta keletas – Vytauto gatvėje prie ligoninės, Antakalnio gatvėje prie „Šilo“ progimnazijos, Vilniaus gatvėje prie sankryžos su Linų gatve, Kauno gatvėje prie Ukmergės technologijų ir verslo mokyklos.

Antakalnio gatvėje paveikslo jau nebėra. Likusių atnaujinti neplanuojama. Specialisto manymu, greičiausiai ir pati autorė nenorėtų tam gaišti laiko, tad, ko gero, teks išmesti. Galvojama apie naujas idėjas.

J.Zareckas papasakojo, kad savivaldybei yra pateiktas menininkės Nijolės Stunskaitės idėjos projektas stotelės šoną papuošti matinės plėvelės „karpiniu“, kuriame būtų išpjautas archajiškas vaizdinys. Matinė plėvelė suteiktų krištolo efektą, vaizdas būtų įdomus, tačiau projekto sąmata viršija 1 000 Eur. Tokių pinigų skyrius neturi, tad lėšų ieškoma.

Prieškarinės Ukmergės nuotraukos stotelėse taip pat nebe naujos. Viena pirmųjų atsirado Vilniaus gatvėje. Vėliau jomis papuoštos kitos stotelės. Iš viso buvo pagamintos 6 išdidintos senamiesčio nuotraukos. Idėja paprasta – stotelėse kabintos tas pačias vietas įamžinusios senos nuotraukos.

Jų likimas skirtingas. Pavyzdžiui, paviljone prie muziejaus nuotrauka apiplėšyta, o vienas paviljonas su visu vaizdu iš miesto centro perkeltas link Užupio ir dabartinis nuotraukos fonas visai nebeatitinka joje nufotografuotos vietos. Nuotraukų atnaujinimui reikia lėšų. Tikimasi kad kitąmet pavyks dvi ar tris, esančias miesto centre, atnaujinti.

Savivaldybės architektas Artūras Sakalauskas sakė, kad bendros vizijos dėl stotelių estetinio vaizdo nėra. Numatyta, kad senamiestyje stotelėse būtų istoriniai senamiesčio vaizdai, o už senamiesčio ribų jie gali būti ir modernesni.

Pasak pašnekovo, pačių paviljonų atnaujinti neplanuojama, nes esą reikėtų keisti viską – suoliukus, šiukšliadėžes ir kt. Susidarytų nemenkos išlaidos. Todėl paviljonus keis tik rekonstruojant gatves. Kaip kad dabar atnaujinta stotelė prie „Bikuvos“ žiedo. Nuramino, kad Vytauto gatvėje esančio paviljono šoninės sienos tikrai niekas nepašalins.

„Tik centre buvo suprojektuotas paviljonas be sienų, kad kuo mažiau užstotų rekonstruotos aikštės vaizdą ir siekiant išvengti nelegalaus reklaminių skelbimų kabinimo“, – sakė architektas. Jis paminėjo, kad Dukstynos mikrorajone, Vytauto gatvėje, paveikslas stotelėje liks. Ketinama stotelę pagražinti nauju vaizdu ant kitos sienos.

Estetinę netvarką stotelėse didina be leidimų kabinami reklaminiai skelbimai.

Priminsime, kad leidimus išorinei reklamai išduoda savivaldybės Urbanistikos ir infrastruktūros skyrius. Tvarka nustatyta vadovaujantis, Reklamos įstatymu, Išorinės reklamos įrengimo taisyklėmis ir Ukmergės miesto išorinės vaizdinės reklamos specialiuoju planu.

Už leidimų įrengti išorinę reklamą išdavimą mokama vietinė rinkliava. 1 kv. m reklamos ploto vienos dienos rinkliavos dydžiai skiriasi pagal reklamos patrauklumo zonas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)