Spausdinti šį puslapį

Kario skulptūra jau iškeldinta

A.Grigucevičiaus nuotr. Karys iš Pašilės iškeliavo tyliai. A.Grigucevičiaus nuotr. Karys iš Pašilės iškeliavo tyliai.

Pašilėje esančiose karių kapinėse daug metų stovėjusios sovietinio kario skulptūros nebeliko.

Ukmergės rajono savivaldybės tarybai priėmus sprendimą ją nukelti ir perduoti klubui „Miško broliai“, jau kitą dieną po šio sprendimo karys buvo nukeltas. Įvykis smalsuolių nesulaukė – trumpam stabtelėjo vienintelis praeivis.

Klubo „Miško broliai“ vadovas Artūras Grigucevičius sakė, kad tai, kaip nukelti skulptūrą, buvo apsvarstyta iki rajono politikų  sprendimo. Jo sulaukę ir gavę leidimą, informavo miesto seniūną ir skulptūrą nukėlė. Tam klubas išsinuomojo specialią techniką. Prieš tai reikėjo atlikti žvalgybą, apžiūrėti, kaip padarytas fundamentas, kad nukeliant skulptūrą jo nesugadintų.

Karys nuo fundamento atskirtas kaitinant autogenu. Tada kranu perkeltas į priekabą. Dabar skulptūra yra Kopūstėlių miške, buvusioje sovietų raketinėje bazėje. Ji pastatyta vienoje iš buvusių raketų paleidimo aikštelių.

Pasak A. Grigucevičiaus, skulptūrą klubas į savo teritoriją pasiėmė tam, kad ši primintų praėjusį istorinį tarpsnį. „Kadaise sovietų kareiviai čia buvo įkūrę savo bazę. Gal taip ir atrodė tada čia vaikščiojęs sovietų karys“, – kalbėjo klubo vadovas.

Pasak jo, skulptūra klubo teritorijoje tikrai nebus garbinama, prie jos nebus dedamos gėlės, tačiau ir ne niekinama. „Istorija turi būti parodyta iš visų pusių, – įsitikinęs A. Grigucevičius. – Jeigu karį sulydysime, jei naikinsime skulptūras, tai kuo skirsimės nuo okupantų?“

Dėl skulptūros sudaryta panaudos sutartis dešimčiai metų. Tad tiek laiko ji bus saugoma dabartinėje vietoje.

„Miško brolių“ klubo vadovo žiniomis, karių kapinėse, kur stovėjo skulptūra, palaidoti ne vien rusų, bet ir įvairių tautybių kariai, žuvę kovodami prieš fašizmą.

A.Grigucevičiaus teigimu, „Miško broliai“ norėjo, kad kario skulptūra liktų Ukmergėje, kaip šio krašto istorijos liudininkė. Mano, kad ji pravers ir edukacijų metu, kaip pažintinis objektas. Ji pastatyta zonoje, kurioje žmonės gali vaikščioti be apribojimų ir leidimo.

***

Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vieta Pašilėje įsteigta 1950 m.

Palaidoti Sovietų Sąjungos kariai, žuvę 1944 m. Ukmergės apylinkėse.

Taip pat šioje vietoje palaidoti stribai ir sovietiniai aktyvistai, žuvę 1944–1953 m. bei 16-osios divizijos kariai, mirę 1970 m. ir vėliau.

1957–1960 m. palaidojimo vieta buvo išplėsta, perkeliant palaikus iš Ukmergės miesto centre buvusių Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietos, o 1975 m. – iš Deltuvos.

 1985 m. palaidojimo vietos teritorijoje buvo pastatytas paminklas (sukurtas 1951 m., autorius – skulptorius Robertas Antinis), perkeltas iš Ukmergės miesto centro.

1956 m. inventorizacijos byloje nurodoma, kad šioje vietoje palaidoti 98 identifikuoti kariai ir 15 nežinomų.

2002 m. Rusijos Federacijos ambasada Lietuvoje atliko teritorijos tvarkymo darbus, įrengė naujas paminklines plokštes su iškaltomis žuvusiųjų pavardėmis.

268-iose plokštėse iškaltos 1 147-ių karių pavardės, vienoje plokštėje nurodyta 180 nežinomų karių.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)