Mūsų galios skirtingos – pažintis su skaitančiais kitaip per edukacines programas mokiniams

LAB edukacinės programos sulaukia ir moksleivių dėmesio. LAB edukacinės programos sulaukia ir moksleivių dėmesio.

Asta GIRNIENĖ

Lietuvos aklųjų bibliotekos Ukmergės padalinio vyriausioji bibliotekininkė

Edukacinės programos pastaruoju metu susilaukia dėmesio iš mokytojų ir moksleivių. Tai – papildoma galimybė geriau įtvirtinti teorines žinias ar pažinti skirtingas temas praktiškai.

Lietuvos aklųjų bibliotekos (LAB) darbuotojai, kurdami edukacines programas, siūlo susipažinti su žmonių, negalinčių perskaityti spausdinto teksto, gyvenimu, aplinkos pažinimu, galimybėmis keisti šiuos nepatogumus.

Dalyvaujant jose galime suvokti kaip, pavyzdžiui, pasaulį pažįsta nematantys žmonės: kaip skaito, kaip rašo, kaip gyvena arba kokios problemos slegia mokinius, kurie turi skaitymo, raidos sutrikimų.

Per praktinius pavyzdžius pasakojame visuomenei apie kitokius pasaulio priėmimo būdus ir skatiname nelikti abejingus. Kalbame ne tik apie kitokius informacijos priėmimo ar pateikimo būdus, bet ir siūlome išeitis, kaip būtų galima padėti.

LAB siūlomos edukacinės programos gali vykti susitikus gyvai arba virtualiai („Zoom“ platformoje).

Edukacijos, kurias galime pasiūlyti.

Edukacinis užsiėmimas „Apie disleksiją paprastai“. Su kokiomis problemomis susiduria skaitymo ir rašymo sunkumus patiriantys žmonės?

Ar žinote, kad britų virtuvės šefas Džeimis Oliveris, „Ikea“ parduotuvės įkūrėjas Ingvaras Kamprandas turi disleksiją?

Edukacijos metu pristatysime knygą „Apie disleksiją paprastai“.

Per užduotis ir diskusijas stengsimės paaiškinti, kad tam tikri sunkumai būdingi mums visiems ir kad kiekvienas žmogus stiprus savaip.

Edukacinis užsiėmimas „Žmogus su negalia irgi gali“. Besiformuojant mažųjų pasaulėžiūrai, tinkamiausias metas supažindinti juos ne tik su pačia negalia, bet ir ugdyti suvokimą apie pagarbą kitam žmogui. Pasitelkę šešis knygutės herojus, vaikams pristatysime įvairias negalias, jas apibūdinsime, atrasime naujus žodžius.

Kūrybinės dirbtuvės „Brailio slaptraštis“. Jų dalyviai susipažins su Brailio rašto sukūrimo istorija, neregių švietimu užsienyje ir Lietuvoje. Sužinos apie šio aklųjų rašto pritaikymą lietuvių kalbai, knygų spausdinimo Brailio raštu pradžią, leidybą, su rašymui ir skaitymui reikalingomis priemonėmis. Kūrybinių dirbtuvių dalyviai patys parašys tekstą, naudodamiesi tam skirtomis priemonėmis.

Edukacinė programa „Kas slepiasi knygų lentynose“ padės knygas pažinti kitais būdais. Didelis spalvingas ir nuotaikingas žaidimo kilimas kviečia vaikus į kelionę po literatūros pasaulį – tereikia išridenti kauliuką ir teisingai atsakyti į klausimą.

Kelionėje dalyvius lydės literatūros personažai, kurie kartu yra ir užuominos ieškant atsakymų į užduodamus klausimus. Žaidimo metu pateikta informacija leidžia vaikams įsitraukti, tapti aktyviems, išmokti dirbti komandoje. O gal net paskatins perskaityti knygą! Edukacija gali vykti bet kurioje švietimo įstaigoje ir Lietuvos aklųjų bibliotekos Ukmergės padalinyje. Skirta 1–4 ir 5–8 klasių mokiniams.

Šios edukacijos yra nemokamos.

Yra dar dvi Kultūros paso edukacinės programos.

 „Kinas neregio akimis“ dalyviai turės galimybę pamatyti kino filmų ištraukas neregio akimis. Sužinos, kaip tinkamai įgarsinti filmą, kad jį būtų patrauklu žiūrėti ir nereginčiam žmogui.

Mokiniai bus supažindinami su garsinio vaizdavimo ypatybėmis ir patys mokysis perteikti parinktą kino filmo sceną nematančiam žmogui.

Dalyviai bus skatinami kurti atsakingai, aiškiai perteikti norimą žinutę, emociją bei vaizdą taip, kad būtų suprantama nematančiam žmogui. Skirta 9–12 klasėms. Kaina: mokykloje – 3 Eur, bibliotekoje – 2 Eur, nuotoliu – 1,50 Eur.

„Galiu kitaip“. Tai – patirtys, vedančios į kitokio galėjimo žmonių pasaulį, atveriančios didesnį supratimą, girdėjimą, susikalbėjimą. Kas yra taktiliniai paveikslai ir taktilinės knygos? Kodėl skaitymo sunkumus patiriančiam draugui reikia garsinių knygų? Kaip disleksiją turintis draugas mato raides ir tekstą? Kaip atrodo kino filmai neregio akimis ir kaip garsinis vaizdavimas gali atverti nematančiam draugui visai kitokią kino patirtį – visa tai sužinosite, pasirinkę šią edukaciją. Ji skirta 3–6 klasėms. Kaina: mokykloje – 3 Eur, bibliotekoje – 2,50 Eur.

Edukacinių programų klausimais Ukmergėje konsultuoja Lietuvos aklųjų bibliotekos vyriausioji bibliotekininkė Asta Girnienė, tel. 8 610 30 067, el. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų