Spausdinti šį puslapį

Gyvenimus kuria Ukmergėje

Nuo karo Ukrainoje pradžios Ukmergėje buvo apsistoję ir dabar tebegyvena bemaž 300 darbingo amžiaus žmonių. Dar daugiau nei antra tiek – vaikų, neįgaliųjų ir senatvės pensininkų.

Šiuo metu Užimtumo tarnyboje registruoti 34 darbo ieškantys asmenys, dar 34-iems darbo paieškoje reikalinga vienokia ar kitokia pagalba. 

7 asmenys dirba valstybės subsidijuojamose darbo vietose. Iš jų vienas mokosi.

Užimtumo tarnybos Vilniaus klientų aptarnavimo departamento Ukmergės skyriaus vedėja Edita Mončinskienė sako, kad nemaža dalis nuo karo pabėgusių žmonių Ukmergės įmonėse įsidarbino savarankiškai, be tarnybos pagalbos.

Užimtumo tarnyba skelbia, kad mūsų šalyje iš viso įsidarbino 21 tūkst. ukrainiečių. Tai – pusė visų darbingo amžiaus žmonių.

Ukrainos karo pabėgėliai dirba visose Lietuvos savivaldybėse, beveik kas trečias – Vilniuje. Iš viso šiuo metu į Lietuvą yra atvykę apie 71,5 tūkst. ukrainiečių: vaikų, vyresnių, darbingo amžiaus žmonių. Nuo karo pradžios apie 11 tūkst. ukrainiečių įsidarbinti padėjo Užimtumo tarnyba, o dar 2,2 tūkst. darbo vietų siūloma.

Daugiausia ukrainiečių dirba didžiuosiuose šalies miestuose: Vilniuje – 6,8 tūkst., Kaune – 2,9 tūkst., Klaipėdoje – 2,6 tūkst. žmonių.

Daugiausia ukrainiečių dirba gamybos, statybos, transporto ir sandėliavimo, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų, didmeninės ir mažmeninės prekybos srityse. 

Aukštos kvalifikacijos reikalaujančius darbus dirba 8 proc. ukrainiečių. Jie dirba gydytojais, slaugytojais, veterinarais, o taip pat mokymo specialistais, IT specialistais, fizikos inžinerijos specialistais, teisės, socialinės srities ir kultūros specialistais.

Vidutinės kvalifikacijos reikalaujančius darbus dirba didžioji dalis – 67 proc. – ukrainiečių. Tai – klientų aptarnavimo specialistai, pardavėjai, statybininkai, metalo apdirbimo specialistai, elektromechaninių ir elektroninių įrenginių mechanikai, stacionariųjų įrenginių ir mašinų operatoriai, vairuotojai.

Žemos kvalifikacijos ir nekvalifikuotus darbus dirba maždaug ketvirtadalis karo pabėgėlių. Dauguma jų dirba biurų ir viešbučių valytojais, virtuvės pagalbininkais ir pakuotojais, žemės ir miškų ūkio darbininkais, maisto ruošimo, pagalbiniais darbininkais.

Paskaičiuota, kad Lietuvoje dirbantys ukrainiečiai per mėnesį mūsų šaliai sumoka apie 5 mln. eurų mokesčių.

Ukrainiečių atlyginimai svyruoja nuo minimalaus iki beveik 2 tūkst. eurų per mėnesį, priklausomai nuo darbo pobūdžio. Vidutiniškai mūsų šalyje dirbantis ukrainietis lapkritį per mėnesį uždirbo apie 1 048 eurus popieriuje.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)