Pristatytas Laimos Dzigaitės meninis kalendorius

Laima Dzigaitė pristatė meninį kalendorių. Laima Dzigaitė pristatė meninį kalendorių.

Sigita ASTIKIENĖ

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Bibliografijos-kraštotyros skyriaus vedėja

Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje ukmergiškė menininkė Laima Dzigaitė pristatė savo kurtą 2023 metų meninį kalendorių, kuriame – Mergelės Marijos ir kitų šventųjų portretai, sukurti iš laukuose, pievose bei darželiuose kruopščiai surinktų, išdžiovintų augalų, gėlių, žolynų...

L.Dzigaitė yra baigusi Kauno Antano Martinaičio dailės mokyklą, dirbusi Stepo Žuko aukštesniojoje meno mokykloje, gyvena ir kuria Ukmergėje.

Per gana ilgą kūrybinių ieškojimų laiką autorė išbandė įvairias dailės technikas – nuo grafikos, akvarelės, batikos iki drožybos. Tačiau jau ne vieną dešimtmetį kuria neįprasta technika, „žolynų grafika“: menininkė įkvėpimo semiasi iš gamtos, darbams naudoja džiovintus augalus, žolynus.

L.Dzigaitė yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos narė, 2007 metais jai suteiktas meno kūrėjos statusas. Darbai prizinėmis vietomis yra įvertinti konkurse „Aukso vainikas“. Jos kūryba sulaukė pripažinimo ne tik mūsų krašte, bet ir užsienyje: surengė daugiau nei 30 personalinių parodų Lietuvoje ir užsienio šalyse (Prancūzijoje, Izraelyje, Škotijoje), kūrinius eksponavo bendrose parodose Vengrijoje, Vokietijoje, Lenkijoje ir kitur, dvylika metų dalyvavo tarptautiniuose netradicinės lino dailės simpoziumuose.

Pristatydama kalendorių, autorė pasakojo apie kiekvieną žiedelį ar lapelį, vardijo jų pavadinimus, kalbėjo apie tai, kaip reikia pažinti augalus, kaip juos paruošti kiekvienai kompozicijai.

Menininkė pasakojo renkanti augalus tik tada, kai jie jau nužydėję ir nubyrėję, vienodai vertinanti ir mėgstanti visokiausius žolynus bei siekianti parodyti natūralias jų spalvas. Visa tai parodo autorės požiūrį į mus supančią aplinką, gamtą, siekį ją tausoti ir atskleisti natūralų augalų grožį.

Daugelis autorės kalendoriuje pavaizduotų Mergelės Marijos figūrų yra artimos svarbiausioms jos gyvenimo moterims: mamai, močiutei, krikšto mamai. Kompozicijose panaudoti ne tik augalai, bet ir mamos skarelės fragmentai, močiutės pagalvės krašteliai...

Kiekvienas paveikslas turi savo atsiradimo istoriją ir daugelis jų pasakoja apie autorės ryšį su artimaisiais, vaikystės patirtimis, kūrybiniais ieškojimais.

Darbų kruopštumas, išbaigtumas, atidus žvilgsnis, gebėjimas iš atskirų detalių sukomponuoti sakralius, turtingus prasmių meno kūrinius nepaliko abejingų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų