Spausdinti šį puslapį

Paprašė susimokėti kabinete, nors tai – neteisėta

Verta pasidomėti, kurios paslaugos mokamos, o kurios ne. Verta pasidomėti, kurios paslaugos mokamos, o kurios ne.

Pensininkas Vytautas iš Vidiškių pasakojo Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centre (PSPC) keletą kartų lankęsis odontologijos kabinete ir turėjęs susimokėti, bet čekio negavęs.

Norėjo sužinoti, ar tai legalu?

Kabinete pensininkas lankėsi du ar tris kartus. Jam buvo suteiktos įvairios paslaugos. „Ir gręžė, ir plombavo. Kaskart paprašydavo sumokėti tai 25 eurus, tai 30 eurų, bet jokio čekio neduodavo. Kaip čia yra? Ar dantų tvarkymas mokamas?“ – klausė vyras. Pasirodo, ir į kasą jo nesiuntė, pinigus paėmė grynaisiais kabinete.

 „Gal ir reikia primokėti už kai kurias paslaugas ar priemones. Norėčiau sužinoti, kokie yra įkainiai ir kur juos rasti“, – kalbėjo Vytautas. Gydytojos pavardės jis neįsidėmėjo.

Ukmergės PSPC vyriausioji gydytoja Gitana Čepienė sakė, kad už mokamas paslaugas pacientai visada siunčiami susimokėti į kasą, kur išduodamas čekis.

Mokamų paslaugų įkainiai yra paskelbti stende prie odontologijos kabineto. Taip pat su kainomis galima susipažinti įstaigos registratūroje esančiuose segtuvuose, kasoje, bei įstaigos interneto svetainėje skelbiamame kainyne. 

„Jeigu gydytoja paprašė susimokėti kabinete, tai yra nusikaltimas. Tokio dalyko netoleruojame. Labai atsiprašome, jei taip nutiko. Būtų gerai, kad tas pacientas susisiektų su administracija. Išsiaiškinsime, kuri gydytoja taip elgėsi ir imsimės priemonių“, – kalbėjo G. Čepienė.

Ji sakė, kad pinigų ėmimas kabinetuose yra įsisenėjusi problema, su kuria stengiamasi kovoti. Neseniai gydytojai buvo įspėti to nedaryti bei viešai paskelbta apmokėjimų tvarka.

Numatyta, kad asmenims, apsidraudusiems privalomuoju socialiniu draudimu, PSDF lėšomis kompensuojamas pirminio lygio odontologo paslaugas teikia gydymo įstaigų, prie kurių šie yra prisirašę, gydytojai odontologai. 

Svarbu žinoti, kad Ligonių kasos sumoka už gydytojo darbą, o pacientui reikia mokėti už vaistus, plombines ar kitas odontologines medžiagas, vienkartines priemones, atsižvelgiant į sunaudotų medžiagų, priemonių kiekį ir jų įsigijimo kainas. Mokėti už šias priemones nereikia vaikams, moksleiviams, besimokantiems dieninėse bendrojo lavinimo mokyklose, profesinių mokyklų dieniniuose skyriuose (iki 24-erių metų), bei socialiai remtiniems asmenims. Pastarieji privalo pateikti gyvenamosios vietos savivaldybės socialinės paramos skyriaus pažymą.

Vaikams iki 14-os metų teikiamos PSDF lėšomis apmokamos krūminių dantų silantavimo paslaugos. Norint nemokamai silantuoti vaikų nuolatinius krūminius dantis, reikia kreiptis į savo polikliniką arba odontologijos kliniką, kuri yra sudariusi sutartį su teritorine ligonių kasa. Mokėti patiems reikės tuo atveju, jei paslauga teikiama įstaigoje, kuri tokios sutarties neturi.

Už visas odontologines paslaugas ir medžiagas turi mokėti tie pacientai, kurie nedrausti  privalomuoju sveikatos draudimu arba yra neprisirašę prie VšĮ Ukmergės PSPC.

Pacientui pageidaujant, gydytojas privalo informuoti, už kokias medžiagas ar paslaugas jis turi susimokėti.

Vyriausioji gydytoja pabrėžė, kad už suteiktas paslaugas ar sunaudotas medžiagas apmokama tik įstaigos kasoje prie registratūros. Atsiskaityti galima grynaisiais pinigais arba mokėjimo kortele, išskyrus Želvos ambulatorijoje, kurioje pacientui, atsiskaitant už mokamas paslaugas, turi būti išduodamas grynųjų pinigų priėmimo kvito antrasis egzempliorius.

„Pacientai, kurie susidūrė su atvejais, kai jiems siūloma susimokėti gydytojo kabinete, arba pacientai, patys inicijuojantys tokius mokėjimus, turi žinoti, kad tai yra neteisėta“, – pabrėžė G. Čepienė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)