Spausdinti šį puslapį

Prisiminkime gražią tradiciją – parsineškime šventintos duonos

Gedimino Nemunaičio nuotr. Sekmadienį bus minima šv. Agotos, Duonos diena. Gedimino Nemunaičio nuotr. Sekmadienį bus minima šv. Agotos, Duonos diena.

Vasario 5-ąją Lietuvoje minima šv. Agotos, Duona diena.

Tą dieną bažnyčiose šventinama duona, kuri laikoma sergėtoja nuo gaisrų.

Šventintos duonos sekmadienį galima bus parsinešti ne tik iš maldos namų, bet ir iš bendrovės „Ukmergės duona“ firminės parduotuvės, esančios Maironio gatvėje.

Be to, šioje parduotuvėje eksponuojama tradicinė vaikų piešinių paroda. Lopšelio-darželio „Saulutė“ vaikučiai nupiešė piešinių apie duoną, kurie eksponuojami parodėlėje, pavadintoje „Duona už auksą brangesnė“.

UAB „Ukmergės duona“ direktorė Eurika Maselskienė sako, kad minėti šv. Agotos, Duonos dieną – sena graži jų bendrovės tradicija. Ta proga šį penktadienį ir kitos savaitės pradžioje Dukstynos pagrindinės mokyklos ir lopšelio-darželio „Saulutė“ vaikams bus surengtos edukacinės pamokėlės apie tai, kaip kepama duona.          

Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvui priklausančioje bendrovėje „Ukmergės duona“ kepama 60 rūšių duonos ir pyrago gaminių. Tarp jų 20 – vien tik duonos rūšių. Tai – šviesi, tamsi, su sėklomis, be pridėtinių mielių, viso grūdo ir kitokių receptūrų duona.

Direktorė E. Maselskienė sako, kad pati populiariausia jau daug metų yra tamsi „Ukmergės duona“. Tačiau pastebima, kad labai sparčiai pagal populiarumą ją vejasi kepama daugiagrūdė duona.  „Jos pardavimai smarkiai auga“, – sako direktorė pažymėdama, kad žmonių valgymo įpročiai po truputi keičiasi – daugiau pirkėjų renkasi duonos, kuriose yra daugiau skaidulų, rūšis.

Pastebi, kad duonos mados priklauso ir nuo šalies regiono. Pavyzdžiui, mūsų krašte mažiau nei kitur perkama šviesios duonos. Vis dėlto vienas kvietinės duonos receptas Ukmergės pirkėjams labai patiko. Tai – palyginti naujos receptūros kvietinė forminė neraikyta duona. Jos receptas – iš „Vilkmergės“ restorano, kuris pirmasis pradėjo gaminį kepti.

Direktorė pastebi, kad paklausesni šiuo metu mažesni, nei kadaise, kepalėliai. Jei anksčiau buvo paklausūs sveriantys 900 gramų, tai dabar – 400 ar 500 gramų.

Pasidomėjus, kiek nuo praėjusių metų pabrango duona jų kepykloje, direktorė sakė, kad kainų stengėsi nekelti taip smarkiai, kaip brango žaliavos – bendrovė stengėsi mažinti kitas išlaidas, gaminius brangino palaipsniui. Deja, kylant visų produktų, energijos kainoms ir didėjant darbuotojų atlyginimams, tai yra  neišvengiama.

Apie 40 proc. „Ukmergės duonos“ gaminių yra parduodama mūsų rajone, o kita dalis iškeliauja į kitas Aukštaitijos regiono savivaldybes. Nedidelė mūsų mieste kepamos produkcijos dalis yra eksportuojama į užsienį. Daugiausia tai – džiovintos duonelės produktai, taip pat šviežia ruginė duona bei grybukai. 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)