Į pasaulį kvietė žvelgti pro vidinius akinius

Kristinos Darulienės nuotr. Mokymus bibliotekininkams veda Vytauto Didžiojo universiteto docentas Liutauras Degėsys. Kristinos Darulienės nuotr. Mokymus bibliotekininkams veda Vytauto Didžiojo universiteto docentas Liutauras Degėsys.

Dvidešimt Vlado Šlaito viešosios bibliotekos ir padalinių darbuotojų dalyvauja mokymuose „Kūrybinio rašymo, skaitymo ir kritinio mąstymo ugdymo programa“.

Tai ES fondų lėšomis finansuojamas 24 val. projektinis renginys, truksiantis tris penktadienius.

Mokymų vadovas – filosofijos mokslų daktaras, Vytauto Didžiojo universiteto docentas Liutauras Degėsys. Jis – aštuonių poezijos, penkių esė knygų, trijų romanų autorius, tobulinosi ir dėstė Švedijoje, JAV, Lietuvos radijuje rengė laidą „Kultūros savaitė“.

2008 m. išrinktas vienu iš 10-ies geriausių Lietuvos dėstytojų.

Mokymų metu svečias prisiminė daug įdomių faktų iš savo gyvenimo. Norėdamas iš arčiau pažinti realybę, jis pusantrų metų dirbo sanitaru psichiatrinėje ligoninėje, metus – greitosios medicinos pagalbos skyriuje. Tam, kad geriau pažintų naktinį Vilnių.

Seminaro metu bibliotekos darbuotojai mokosi mąstyti netradiciškai, žvelgiant į išorinę tikrovę pro nematomus vidinius akinius, dėl kurių galime suvokti tą tikrovę kritiškai.

„Pro vidinius akinius mes matom tik tai, apie ką turim žinių. Juk, pavyzdžiui, niekada nepamatysime medšarkės vinkšnoje, jei nežinome, kas toji medšarkė ir kas ta vinkšna. Susirinkę į būrį su skirtingais vidiniais akiniais, matome skirtingus daiktus. Štai danguje virš mūsų naktį žėri 42 žvaigždynai, bet mes dažniausiai matome tik du – Didžiuosius ir Mažuosius Grįžulo Ratus. Iš esmės nematome labai daug ko. Todėl toks svarbus gebėjimas pamatyti pasaulį kitaip, tik tokiu būdu galėsime suprasti ir kitus“, – kalbėjo lektorius.

Pasak jo, labai svarbu žinoti, ko nereikia žinoti. Tiesos ir teorijos sensta, jei nesikeičia. Panorėjęs negali pakeisti nuostatų, bet jos kinta. Apsiginkluojam stereotipais, o jei tikrovė, kultūra pasikeičia – viskas griūva. Juk yra pasaulyje šalių, kur žmonės ir sveikinasi kita ranka, ir automobiliai važinėja kita puse. Ten patekus mūsų patirtis bevertė. Ir tokių beverčių patirčių įgyjame labai daug. Matome taip todėl, kad nebandome matyti kitaip. Reikalingi išsilavinimo akiniai, mūsų psichikos reiškiniai turi tapti domėjimosi objektais.

Mokymų metu daug dėmesio skiriama praktinėms užduotims kuriant metaforas, netradiciškai analizuojant lietuvių liaudies pasaką, pagal tam tikrą modulį kuriant istoriją, eilėraštį ir pasaką.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų