Deklaruojantiems pajamas – beveik du mėnesiai

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad pernai 15 tūkst. Ukmergės rajono gyventojų deklaravo pajamas laiku, iš jų apie 4 tūkst. gyventojų deklaravo 1,5 mln. eurų mokėtiną gyventojų pajamų mokesčio (GPM) sumą. VMI 9,2 tūkst. ukmergiškių grąžino 2,5 mln. eurų.

Deklaruoti pajamas ir sumokėti mokesčius reikia iki gegužės 2 d.

Kasmet daliai pajamas deklaruojančių gyventojų permokėta pajamų mokesčio suma sugrįžta: dėl įmokų už gyvybės draudimą, išlaidų už studijas, kredito palūkanas ir kt. bei tais atvejais, jei buvo pritaikytas per mažas MNPD.

Pajamų mokesčio permokos visiems laiku ir teisingai pajamas deklaravusiems gyventojams grąžinamos iki liepos 31 d. Pernai VMI permokas grąžino apie 867 tūkst. gyventojų, o jiems grąžinta suma viršijo 252 mln. eurų. Permokų grąžinimui sąrašai sudaromi atsitiktine tvarka, neatsižvelgiant į deklaracijos pateikimo datą.

Jei deklaracijos nepavyko pateikti savarankiškai?

Visa informacija apie deklaravimą – VMI interneto svetainėje www.vmi.lt.

Gyventojams, norintiems pasikonsultuoti mokesčių klausimais telefonu 1882 arba (8 5) 260 5060, nebūtina laukti eilėje – užsisakius VMI skambutį per Mano VMI, konsultantas pats paskambins klientui nurodytu laiku.

Neturint galimybės pajamas deklaruoti savarankiškai per EDS, nebūtina vykti į VMI aptarnavimo padalinį, nes ši paslauga teikiama ir telefonu (8 5) 219 1777. Atvykimui į aptarnavimo padalinį būtina išankstinė registracija vizitui.

Kas turi teikti metinę pajamų deklaraciją?

Pajamas iki gegužės 2 d. privalo deklaruoti visi nuolatiniai Lietuvos gyventojai, kurie:

1) vykdė individualią veiklą su pažyma ar turėjo įsigiję verslo liudijimus – deklaraciją jiems būtina pateikti net ir tuo atveju, jei pajamų iš vykdytos veiklos praėjusiais metais nebuvo gauta;

2) nori pasinaudoti numatytomis GPM lengvatomis (pvz., dėl patirtų išlaidų už studijas, gyvybės draudimą, įmokas į pensijų fondus);

3) nori susigrąžinti permoką dėl pritaikyto ne viso Neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) arba tie, kuriems buvo pritaikytas per didelis NPD, ir dėl to privalo sumokėti dalį gyventojų pajamų mokesčio (GPM);

4) uždirbo tiek, kad metinių pajamų suma viršijo nustatytą VDU sumą;

5) pardavė 3-ejus metus neišlaikytą nuosavybėje transporto priemonę ar 10 metų neišlaikytą nuosavybėje nekilnojamąjį turtą;

6) gavo palūkanų už paskolas iš bankų, įmonių, už indėlius ir ne nuosavybės vertybinius popierius pagal sutartis, sudarytas nuo 2014 m.;

7) gavo nuomos pajamų iš gyventojų;

8) gavo iš gyventojų didesnes nei 2 500 eurų vertės dovanas (pinigais ar kilnojamaisiais daiktais);

9) bet kokių pajamų yra gavę iš užsienio valstybės ir pan.;

10) nori skirti dalį savo sumokėto gyventojų pajamų mokesčio paramai, o jiems yra numatyta prievolė teikti pajamų deklaracijas pagal kažkurį iš aukščiau išvardytų punktų;

11) užima atitinkamas pareigas: t.  y. politikai, valstybės tarnautojai ir kt., kurie turi pateikti ne tik pajamų mokesčio deklaracijas, tačiau ir savo turto deklaracijas dėl 2022 m. užimtų pareigų.

Kaip pateikti prašymą skirti sumokėto GPM dalį paramai?

Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalį skirti paramai gali tie gyventojai, kurie praėjusiais metais sumokėjo GPM nuo savo gautų pajamų (atlyginimo, parduoto pelningai turto, pajamų iš savarankiškos veiklos ir kt.).

Prašymą skirti dalį sumokėto GPM paramai pateikti galima tik per EDS.

Paramos skyrimo vedlys padeda naudotojui patogiai ir be klaidų rasti norimą gavėją bei jo duomenis, pasirinkti skiriamos paramos dydį ir pateiktį patį prašymą. Popieriniai prašymai nuo praėjusių metų nebepriimami.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų