„Dukstynėlė“ ėmėsi neeilinių darbų – išvalė tvenkinį

„Dukstynėlės“ pasididžiavimas – dabar jau išvalytas tvenkinys. „Dukstynėlės“ pasididžiavimas – dabar jau išvalytas tvenkinys.

Sodininkų bendrijoje „Dukstynėlė“ šią žiemą atlikti tvenkinio valymo ir gilinimo darbai. Bendrijos pirmininkė Aurelija Gervinskienė teigia, kad šis vandens telkinys nebuvo valytas nuo pat sodininkų bendrijos įsikūrimo.

„Dabar tvenkinys platus kaip ežeras“, – džiaugiasi A. Gervinskienė. Tačiau pažymi, kad iki to teko nueiti gana ilgą dokumentų tvarkymo kelią.

„Dukstynėlė“ įsikūrusi Vidiškių seniūnijoje, Varkališkių kaime. Tvenkinys, atsiradęs kadaise užtvenkus bendrijos teritorija tekantį Dūkstynos upelį, pavadinimo neturi.

Kaip vandens telkinys jis nėra įteisintas.

Dūkstynos upelio ilgis – 7,5 km. Jis išteka iš  Kurėnų ežero, o įteka į Šventąją.

Upelis užtvenktas dviem tvenkiniais, vienas iš kurių, užimantis 45 arų plotą, yra sodininkų bendrijos „Dukstynėlė“ teritorijoje.

Bendrijos nariai jį nutarė valyti savo lėšomis, nesiremiant jokių fondų parama. Iš pradžių manyta, kad dokumentų tvarkymas nebus labai sudėtingas – atvažiuos technika ir išvalys.

Tačiau paaiškėjo, kad norint atlikti tokius darbus teks įveikti dideles biurokratines pinkles – surinkti daug dokumentų, topografinių nuotraukų. Dėl to nuo sumanymo iki jo įgyvendinimo praėjo ne vieni metai.

Vis dėlto, pagaliau darbai baigti. Jie atlikti nepažeidžiant nustatytų terminų.

Atlikus parengiamuosius tyrimus paaiškėjo, kad tvenkinyje susikaupusių dugno nuosėdų storis siekia iki 1,2 m. Laimei, dugno nuosėdų pavyzdžiai parodė, kad jie nėra užteršti sunkiaisiais metalais ar naftos produktais.

Prieš valant tvenkinį teko išleisti jo vandenį, darbai atlikti žiemos metu ekskavatoriais. Iškastos dugno nuosėdos sukrautos keliuose privačiuose sklypuose, gavus jų savininko sutikimą.

Išvalius tvenkinį rekomenduojama atlikti jo vandens kokybės tyrimus ir pasodinti vertingesnių makrofitų – ajerų, plūdžių. Kadangi valant žuvų neišliko, jį reikės įžuvinti. Tai padaryti rekomenduojama praėjus metams po valymo darbų. Rekomenduojama įleisti po 30 karosų, lynų, plačiakakčių, sterkų.

„Dukstynėlės“ sodininkų bendrijos pirmininkė A. Gervinskienė pasakojo, kad šis sumanymas kilo buvusiam bendrijos pirmininkui Vygantui Dabužinskui dar 2020 metais. V. Dabužinsko indėlis į šį projektą buvo labai didelis – jis koordinavo tvenkinio valymo projektą, o tai pareikalavo didelės atsakomybės, susitelkimo ir kantrybės, minant įvairių institucijų kelius, rengiant raštus, prašant leidimų ir laukiant jų patvirtinimo.

„Dukstynėlė“ vienija 286 narius, teritorijoje yra ir kelios sodybos. Pirmininkė neslepia – ne visi nariai sutiko skirti lėšų šiam projektui. Vis dėlto, didžioji dauguma pritarė, kad tvenkinys – bendrijos pasididžiavimas, visų turtas ir išvalyti jį būtina.

„Šis sumanymas pareikalavo daug bendruomenės narių diskusijų. Buvo dvejonių, ar pavyks tvenkinį išvalyti iki nustatyto termino – kovo 15 dienos. Tiksliniam sumanymui iš bendrijos narių rinkta po 100 eurų. Kas galėjo, prisidėjo ir didesne suma. Deja, viso tvenkinyje esančio dumblo nebuvo galimybės išvalyti dėl lėšų stokos, tačiau, atsiradus galimybei, bet kada gilinimo darbus galėsime atlikti ateityje“, – pasakojo A. Gervinskienė.

Ji patikino, kad priėjimas prie tvenkinio yra visiems. Tie, kieno sklypeliai remiasi į jį, be abejo, prižiūri pakrantes, tačiau apsitverti neturi teisės – tai draudžia įstatymai.

Kadangi ne visur pakrantė prižiūrėta, ateities planuose – ją išvalyti, padaryti prieinamą visiems, apsodinti augmenija, pastatyti suoliukus, pontoninį tiltelį, įrengti poilsio zoną, padaryti patrauklią lankytiną vietą svečiams ir gyvenantiems vietiniams.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų