Abejoja, ar pasirinktas maisto rūšiavimo būdas pasitvirtins

Ukmergiškis Antanas pasidalino mintimis apie planus rūšiuoti maisto atliekas.

Sumanymą rūšiuoti virtuvės atliekas specialiai išdalintuose oranžiniuose maišeliuose vadina visiška nesąmone, nes aiškina turįs maisto rūšiavimo patirties.

Vyras sako maisto atliekas rūšiuojantis jau ne vienus metus. To reikia jo hobiui – sode auginamiems sliekams, kurie perdirba maisto likučius ir gamina kompostą.

Pasakojo pats gyvenantis bute, tad atliekas, sukauptas kibire, į sodą nugabena bent kartą per savaitę. Tačiau bėda ta, kad vasarą, per karščius, pūdamas maistas skleidžia dvoką.  „Įmesi silkės galvą ar kaulą į kibirą, o ryte jau kambaryje bus baisi smarvė“, – sako Antanas.

Tokios smarvės savo namuose jis neapsikęstų, tad kibiriuką su atliekomis nuneša į garažą. Tačiau ne kiekvienas žmogus garažą turi, o be to, vyras netiki, kad gyventojai šitaip terliosis ir kentės nemalonius kvapus kaupdami namuose atliekas.

„Aš į tuos maišelius nerinksiu. Darysiu, kaip dabar darau, manęs tai neliečia“, – tikino ukmergiškis. Atkreipia dėmesį į atliekų maišų, įmestų į konteinerius, tolesnį likimą. Stebi, kad sumestus šiukšlių maišus konteineriuose „rūšiuoja“ vadinami sanitarai – vyrai ir moterys, apsiginklavę kabliais, ieškantys šiukšlėse vertingesnių daiktų.

Stebi, kaip ateina prie konteinerių net kelios „brigados“, atriša visus maišus ir ištraukia tarą, kurią galima priduoti. Randa ir kitokių gėrybių.

Antanas įsitikinęs, kad į maišelius sukrautos maisto atliekos bus tiesiog išdraskytos.

„Nieko iš to neišeis, rūšiavimui turi būti uždengiamas kibiras, kurį paskui galima būtų išpilti į atskirą talpą, pastatytą aikštelėje“, – įsitikinęs jis.

Pasisako būtent už tokį modelį dar ir dėl to, kad, rūšiuodami maisto likučius maišeliuose, sunaudosime jų šimtus tūkstančių, o tai tikrai neprisidės prie gamtos tausojimo. 

Antanui jau 82-eji, save jis sarkastiškai vadina nukriošusiu pensininku, tačiau turi labai taiklių pastabų ir apie kitas mūsų rajono aktualijas.

Pavyzdžiui, miesto centre stovi autobusų stotelės paviljonas, bet jis visiškai atviras, vėjų perpučiamas, lietaus perkošiamas. Laukdamas autobuso per lietų, žmogus neturi kur atsisėsti, nes suolelį aplyja lietus.

Arba dažais nutepliotas „Vėliavnešių“ paminklas. Toks stovi jau visus metus, bet mano, kad negali taip būti. Reikia jį nuvalyti ir palikti koks buvo anksčiau. Dabar gi atrodo, lyg moterys geltonais sijonais.

Arba, pavyzdžiui, dviračių kelias į Deltuvą padarytas, nors nemato, kad kas ten dažnai važinėtų, o ten kur eismas intensyvus – remonto nesulaukiama. Link valymo įrenginių kelią sutvarkė, bet dabar esą jis dar nepatogesnis, nei buvo prieš tai...

„Ukmergėje nėra pirmo gero įspūdžio“, – savo nuomonę išsakė Antanas. 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # ? 2023-04-06 18:27
Akivaizdu,kad maisto rusiavimo ideja yra is absurdu srities. Jokios logikos tame nera.

Aplamai misriu siuksliu isvezima bent jau is individualiu namu galima optimizuoti - mazus konteineriukus pakeisti dvigubai didesniais ir vezti siuksles ne 2 kart i menesi bet 1 karta i menesi. O konteinerius prie daugiabuciu tustinti dazniau nes jie visada perpildyti.

Rusiuoti reikia perdirbti tinkamas pakuotes o ne pasvinkusia silke. Nesmirdimkim miesto.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų