Šulinių ir gręžinių savininkai raginami pasirūpinti vandens kokybe

Gedimino Nemunaičio nuotr. Gyventojai raginami išsitirti šulinių vandenį. Gedimino Nemunaičio nuotr. Gyventojai raginami išsitirti šulinių vandenį.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad pavasarį gali pablogėti šachtinių šulinių ar gręžinių vandens kokybė.

Todėl gyventojams, kurie naudoja tokį vandenį maistui, rekomenduojama reguliariai atlikti jo mikrobiologinės bei cheminės taršos tyrimus.

Geriamasis vanduo turi būti skaidrus, neturėti nebūdingo kvapo ar skonio, jame neturi būti patogeninių mikroorganizmų – bakterijų, virusų ar pirmuonių, nitratai, nitritai, kiti toksiniai, cheminiai elementai neturi viršyti nustatytų leistinų ribų. Todėl rekomenduojama bent kartą per metus, geriausia pavasarį ir rudenį, vandenį išsitirti.

„Būtina atlikti papildomus tyrimus, pastebėjus, kad, pavyzdžiui, pasikeitė geriamojo vandens skonis, kvapas ar spalva, vandens lygis. Įstatymai įpareigoja šachtinių šulinių ir gręžinių savininkus rūpintis asmeniniame namų ūkyje naudojamo vandens sauga ir kokybe, todėl labai svarbu, įrengiant bei eksploatuojant geriamojo vandens individualaus tiekimo sistemas, laikytis nustatytų reikalavimų – užtikrinti, kad naudojamas geriamasis vanduo atitiktų teisės aktų nustatytus reikalavimus“, – primena Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai.

Tyrimus atlieka Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas, Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija ir jos padaliniai, kitos laboratorijos. Jei geriamajame vandenyje nustatyta mikrobinė tarša, būtina prieš geriant vandenį virinti bent vieną minutę arba maisto gamybai naudoti pirktinį geriamąjį vandenį.

Jei geriamajame vandenyje yra aptinkami padidinti nitratų, nitritų kiekiai, būtina nustatyti ir pašalinti taršos šaltinį, įrengti vandens filtrus ar naudoti viešai tiekiamą fasuotą geriamąjį vandenį. Pagrindiniai nitratų, nitritų šaltiniai yra žemės ūkio trąšos, mėšlas, pūvančios gyvūninės kilmės ar augalinės liekanos, netinkamai įrengta ar prižiūrima nuotekų sistema.

Pasikeitus Geriamojo vandens įstatymui, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos kompetencijoje išliko geriamojo vandens tiekėjų kontrolė ir priežiūra, tačiau neliko pareigos tirti privačių asmenų šulinių vandenį.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų