Mokyklose bus pokyčių. Mokyklose bus pokyčių.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija atnaujino Bendruosius ugdymo planus, kuriais mokyklos vadovausis per dvejus ateinančius mokslo metus. Pasidomėjome, kokio pasiruošimo naujovės pareikalaus mūsų rajone.

Ukmergės rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas sakė, kad patvirtintuose ugdymo planuose yra nemažai naujovių.

Atnaujintos ugdymo programos bus įgyvendinamos nelyginėse 1, 3, 5, 7, 9 ir 11 klasėse.

2, 4, 6, 8 ir 10 klasėse dar bus užbaigiamos dabartinės programos. Kad būtų nuoseklumas, tam tikrų klasių mokiniai, tik metus mokęsi pagal programą, turės tęsti ir pagal ją užbaigti mokymąsi. O dar kitais mokslo metais visos klasės bus ugdomos pagal naujas programas.

Pasak V. Kalino, pačiuose ugdymo planuose žymių  pasikeitimų nematoma. Tačiau atsiranda naujų dalykų pasiūla.

Pavyzdžiui, III gimnazijų klasių mokiniai galės rinktis mokytis astronomijos, inžinerinių technologijų, ekonomikos ir verslumo, geografinių informacinių technologijų (GIS). V. Kalinas sakė, kad rajone bus stebimas šių dalykų poreikis ir ieškoma specialistų.

Numatyta, kad Šaulių sąjunga maždaug pusėje šalies bendrojo ugdymo mokyklų devintokams organizuos tris privalomas praktinio pilietiškumo ir gynybos įgūdžių formavimo dienas per metus, o nuo 2024 m. rudens siekiama, kad kiekvienas devintokas turėtų galimybę dalyvauti šiuose mokymuose.

V.Kalinas sakė padarysiantis viską, kad ukmergiškiai šią programą turėtų, nors, kalbantis su Ukmergės šauliais, aiškėja, kad pajėgumų jai įgyvendinti gali tekti ieškoti ir už rajono ribų. Programa bus daugiau orientuota į praktinius užsiėmimus.

Atsiranda nauja gyvenimo įgūdžių programa. „Ruošiamasi startuoti su nauju dalyku, turime apgalvoti, kam pavesime šią užduotį. Reikės mokytojų, kurių iki šiol neturėjome“, – sakė vedėjas.

Perskirstomos valandos

Pasaulio pažinimo dalykas išskiriamas į du: visuomeninio ugdymo ir gamtos mokslų. Per gamtos mokslų pamoką bus skiriamas didelis dėmesys tiriamajai veiklai. Pamokų skaičius dėl to nesikeičia. 

Nuo kitų mokslo metų trečiokai turės daugiau matematikos pamokų – pridedama viena šio dalyko pamoka.

Iki 6 val. per savaitę didinamas valandų skaičius išplėstinio lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos mokomųjų dalykų III gimnazijos klasės mokiniams.

Daugėja informatikai skirtų valandų. Šio dalyko viduriniame ugdyme bus mokoma tiek pat, kiek ir chemijos ar fizikos.

Užsienio kalbų mokymas

Palengvinamos sąlygos mokiniui pasikeisti antrąją užsienio kalbą. Perėję į kitą mokyklą galės rinktis mokytis naują užsienio kalbą – ne tokią, kokią buvo pasirinkę prieš tai. Tam bus skiriama papildomų pamokų.

Mokyklos pagal galimybes sudarys sąlygas mokytis gimtosios kalbos vaikams, atvykusiems iš užsienio,  jeigu jie pageidaus, kad jų gimtoji kalba būtų įskaitoma kaip antroji užsienio kalba. Tai aktualu ukrainiečiams.

Skelbiama, kad mokiniai kaip antrąją užsienio kalbą galės pasirinkti ne tik vokiečių, prancūzų, anglų, rusų, bet taip pat ir lenkų, ispanų, ukrainiečių kalbas, jeigu pastarąsias kalbas galės pasiūlyti mokykla. V. Kalinas sakė, kad rajone ketinama sudaryti daugiau galimybių rinktis prancūzų, vokiečių kalbas. O dėl, pavyzdžiui, ispanų, pirmiausia reikia, kad susidarytų tos kalbos norinčių mokytis mokinių grupė. „Mokinių skaičius yra reglamentuotas. Surinkus bent 8-ių vaikų grupę, jų norą būtų galima realizuoti“, – sakė skyriaus vedėjas.

Papildomos konsultacijos

Numatyta daugiau papildomų konsultacijų mokymosi sunkumų patiriantiems mokiniams. Nauja tai, kad mokiniui, dalyvavusiam Nacionaliniuose mokinių pasiekimų patikrinimuose ar Pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimuose ir nepasiekusiam patenkinamo pasiekimų lygio, bus teikiama tikslinga mokymosi pagalba – 20 pamokos trukmės konsultacijų. Už šias papildomas konsultacijas bus apmokama iš valstybės biudžeto skirtų papildomų lėšų.

Mokyklos taip pat turi užtikrinti ir sisteminę ilgalaikę pagalbą mokiniams. V. Kalinas sakė, kad galvojama apie vieno konsultacinio centro steigimą rajone.

Daugiau neformaliojo švietimo veiklų

Atsiranda daugiau galimybių įskaityti neformaliąją mokinio veiklą. Mokinys gali būti atleistas nuo bet kurio dalyko dalies ar visų pamokų, jeigu jo lankomos neformaliojo vaikų švietimo programos turinys artimas ar tapatus mokykloje mokomam dalyko turiniui.

Mokykla priima sprendimą, kaip mokinys atsiskaitys už šį dalyką. Visgi nerekomenduojama atleisti nuo pamokų to dalyko, kurio mokinys ketina laikyti egzaminą. 

Mokiniai, nors ir išlaikę užsienio kalbos tarptautinį egzaminą, nuo šio dalyko mokymosi mokykloje nebus atleidžiami, tačiau galės mokytis savarankiškai, o mokytojas paskirs vertinimo būdus ir dažnumą.

V.Kalinas informavo, kad galimybė įskaityti neformaliąją mokinio veiklą dailės, muzikos ir kūno kultūros dalykų srityse rajone buvo iki šiol. „Tai nėra didelė naujovė, gal tik kiek praplėstos galimybės“, – sakė vedėjas. Vis tik pastebėjo, kad neformaliąją veiklą ne visada rekomenduojama įskaityti.

Ukmergės rajone numatyta galimybė mokykloms leisti neformaliąją veiklą vykdyti ir mokinių atostogų metu.  Pasak V. Kalino, tai neturėtų būti privaloma, bet, kai yra poreikis, pavyzdžiui, ruošiantis konkursams, būreliai galėtų vykti ir per atostogas.

Vidurinis išsilavinimas

Kaip ir iki šiol, vidurinis išsilavinimas bus įgyjamas išlaikius du valstybinius brandos egzaminus: lietuvių kalbos ir literatūros bei pasirinktą brandos egzaminą.

Norint stoti į aukštąsias mokyklas, reikės būti išlaikius ne mažiau kaip 3 valstybinius brandos egzaminus: lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos ir pasirinktą. Stojantiesiesiems į menų krypčių grupės studijas pakaks 2 valstybinių brandos egzaminų, matematikos egzaminas neprivalomas.

Jau dabar dešimtokai renkasi dalykus, kurių mokysis ateinančius dvejus metus.

V.Kalinas informavo, kad koncepcija „Ukmergės švietimas: koja kojon“, kurios pagrindinė mintis buvo kryptingas kompetencijų stiprinimas, jau baigiama įgyvendinti. Naujam laikotarpiui suformuluotas naujas šūkis „Ukmergės mokyklos 24-7“ orientuotas į atviros mokyklos, besiremiančios tūkstantmečio mokyklų programa, kūrimą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # Kodėl 2023-05-08 13:29
nieko nerašo apie bendrą mokymą protiškai atsilikusiems ir spec. ugdymo reikalaujantiems mokiniams kartu su normaliais. Kitais mokslo metais tokia bus Šilo mokykla.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų