Prisimintos Lietuvos Nepriklausomybės kovos

Dainiaus Vyto nuotr. Ukmergėje – Lietuvos Nepriklausomybės kovų minėjimas. Dainiaus Vyto nuotr. Ukmergėje – Lietuvos Nepriklausomybės kovų minėjimas.

Daiva ZIMBLIENĖ

Rajono savivaldybės atstovė spaudai

Ukmergėje vyko Lietuvos kariuomenės Pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Karaliaus Mindaugo husarų bataliono organizuotas Lietuvos Nepriklausomybės kovų minėjimas, kurio metu prisiminta istorinė 1919 metų gegužės 3 dienos pergalė prieš bolševikus, Ukmergės išvadavimas, pagerbti Nepriklausomybės kovose žuvę Lietuvos kariai ir sąjungininkai.

„Mūsų šalis šiemet mini Lietuvos kariuomenės pergalės prieš bolševikus 104-ąsias metines. Nepriklausomybės kovų istorija byloja, kad Ukmergėje vyko aršios ir pergalingos kovos. Vienas iš reikšmingiausių susidūrimų čia įvyko 1919 metų gegužės 3-iąją. Tąkart Panevėžio atsargos bataliono kariai kartu su saksų savanoriais išvadavo Ukmergę iš bolševikų Raudonosios armijos.

„Visų ukmergiškių vardu dėkoju visam Karaliaus Mindaugo husarų batalionui už tai, kad šiandien esate čia, kad nepamirštate savo pirmtakų – Ukmergės išlaisvintojų nuo bolševikų okupacijos – ir tęsiate jų tradicijas“, – kalbėjo Ukmergės rajono savivaldybės meras Darius Varnas.

Prieš renginį meras D. Varnas bei vyresnysis specialistas civilinei saugai ir mobilizacijai Valdas Rabazauskas susitiko su Karaliaus Mindaugo husarų bataliono vadu plk. ltn.  Ernestu Gaigalu.

Susitikimo metu kalbėta apie šiuo metu Lietuvos kariuomenei ir savivaldai tenkančius iššūkius, visuomenės saugumą.  Antrus metus batalionui vadovaujantis plk. ltn.  E. Gaigalas papasakojo apie Pajuosčio dvaro sodybos teritorijoje, Panevėžio rajone, įsikūrusius husarus, jų veiklą ir kasdienybę.

Po pastarojo susitikimo bataliono atstovai kartu su vadu padėjo gėlių prie Kauno gatvėje stovinčio paminklo saksų savanoriams, 1919 m. gegužės 3 d. padėjusiems Lietuvos kariuomenei išvaduoti Ukmergę nuo bolševikų okupacijos. 

***

Karališkasis husaras – tai ištikimybe, narsa ir kovingumu pasižymintis karys, kuris puoselėja persipynusias 4-ojo pėstininkų Lietuvos Karaliaus Mindaugo pulko karių ir LDK bei tarpukario husarų tradicijas ir kovotojo dvasią.

Tęsiant gražias tradicijas ir išlaikant pagrindinius bruožus, būdingus karališkajam husarui, Karaliaus Mindaugo husarų bataliono kariai rengiami valstybės ir jos gyventojų ginkluotai gynybai, dalyvauja tarptautinėse operacijose ir misijose, teikia pagalbą valstybinėms institucijoms bei civiliams gyventojams. Vykdydami pagrindinius Karaliaus Mindaugo husarų bataliono uždavinius, kariai siekia bendro tikslo – būti pasiruošus savarankiškai ar didesnio junginio sudėtyje, vykdyti kovinius veiksmus ir, prireikus, ginti sausumos teritoriją.

Karaliaus Mindaugo husarų batalione šiuo metu karo tarnybą atlieka apie 700 profesinės karo tarnybos ir nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karių. Kariai aprūpinti šiuolaikine ginkluote, ekipuote, technika ir naujausia ryšių įranga, kuri atitinka NATO standartus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų