Gėda dėl ilgai neišvežamų šiukšlių

Žmonės neturėtų palikti atliekų šalia konteinerių. Žmonės neturėtų palikti atliekų šalia konteinerių.

Irena, gyvenanti Maironio gatvėje, piktinosi neišvežamomis atliekomis.

„Prie namo Maironio gatvėje Nr. 2 stovi šiukšlių konteineriai. Jau trečia savaitė niekas neišveža šiukšlių. Čia kertasi Maironio, Jono Basanavičiaus gatvės, šalia – Antano Smetonos gimnazija, netoli – bažnyčia, o čia atidarytas sąvartynas. Per Motinos dieną žmonės suvažiavo į bažnyčią. Nebuvo kur akių dėti.

Konteineriai taip užversti, kad iki jų nebegalima prieiti. Priversta maišų, visokių atliekų. Kodėl valdžia nemato? Kiek čia gyvenu, anksčiau niekada tokio šiukšlyno nebuvo“, – kalbėjo Irena.

UAB Ukmergės autobusų parko vadybininkė, atsakinga už atliekų vežimo sritį, Monika Kaziūnienė patikino, kad buitinių atliekų konteineriai mieste ištuštinami kasdien. Sakė, kad įmonė tuo pačiu išveža ir atliekas, paliktas prie buitinių atliekų konteinerių. Taip pat surenka ir išveža nelegaliai paliktas stambiagabarites atliekas. Mieste šios atliekos iš aikštelių surenkamos pirmadieniais.

„Jeigu atliekos jau kurį laiką neišvežamos, greičiausiai tai yra ne buitinės, o rūšiuojamos atliekos, kurias pagal numatytą grafiką veža kita įmonė“, – sakė vadybininkė. Jos žiniomis, aikštelėje atliekas, paliktas prie rūšiuojamų atliekų konteinerių, tvarko seniūnija. Pasak M. Kaziūnienės, kai šias atliekas vežanti įmonė nedirbo dėl gedimų, Autobusų parkas kurį laiką pavadavo, tačiau buvo sulaukta gyventojų pasipiktinimo – kam rūšiuoti, jeigu surūšiuotos atliekos keliauja į bendrą talpą.

Ukmergės miesto seniūnas Žilvinas Dirsė dėl rūšiuojamų atliekų surinkimo iš aikštelių patvirtino, kad seniūnija kurį laiką šių atliekų nevežė, nes neturėjo kur jų iškrauti. „Mes surenkame kartono atliekas, paliktas prie rūšiavimo konteinerių. Bet, jas surinkus, reikia kažkur ir padėti. Šias atliekas vežame į Autobusų parke esančius didelius konteinerius, kurie pastaruoju metu, jau dvi tris savaites, buvo pripildyti ir tik dabar ištuštinti. Šią savaitę vėl pradėsime vežti“, – kalbėjo Ž. Dirsė.

Pasak seniūno, aikštelių tvarkymas neturėtų būti seniūnijos rūpestis, aplink konteinerius atliekas turėtų surinkti atliekų vežėjai, o žmonės neturėtų palikinėti stambesnių atliekų prie konteinerių. Jas privalo išsivežti patys į tų atliekų surinkimo aikšteles. Tačiau situacija yra tokia, kad aikšteles tenka tvarkyti ir seniūnijai, kuri, prasidėjus sezonui, rūpinasi žalienų išvežimu. „Turėdami iš viso tik du ekipažus, mes nespėjame rinkti ir žalienų, ir kartono. Tai neįmanoma“, – aiškino padėtį seniūnas. Pasak jo, renkant kartoną, per dieną mieste prirenkamos 6 mašinos šių atliekų.

Rajono savivaldybė atkreipia gyventojų dėmesį, kad, nuo balandžio rajono teritorijoje pakuočių atliekų surinkimą pradėjus organizuoti bendrovei „Ekonovus“, buvo pakeistas pakuočių atliekų surinkimo grafikas.

Savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjo pavaduotoja Vilija Grabauskienė informavo, kad pagal įmonės pateiktą grafiką antrinių žaliavų iš varpo formos konteinerių surinkimo datos – gegužės 3–4 bei 17–18 dienos. Ne pagal grafiką pakuočių atliekos Ukmergės mieste buvo renkamos balandžio 28–29 dienomis. Kodėl atliekos liko neišvežtos, nekomentavo.

V.Grabauskienė priminė pagrindinius rūšiavimo principus.

Į popieriaus konteinerį prašoma mesti laikraščius, žurnalus, pakavimo popierių, skrajutes, atvirukus, išardytas kartonines dėžes, suspaustas gėrimų pakuotes. Negalima mesti tapetų, servetėlių, popierinių nosinių, tualetinio popieriaus, sauskelnių, riebalais sutepto ir laminuoto popieriaus, cheminėmis medžiagomis užterštų pakuočių.

Į plastiko konteinerį galima mesti švarius suspaustus plastikinius butelius nuo gėrimų, švarius indelius nuo maisto produktų, indelius nuo ploviklių, prausiklių, polietileno plėvelę, kitą plastikinę pakuotę, švarias konservų dėžutes, suspaustą skardinę tarą, metalinius dangtelius. Negalima mesti dažais, tepalais užterštų plastikinių pakuočių, vaistų pakuočių, garso ar vaizdo kasečių ir diskų, foto juostelių, elektros ir elektroninės įrangos atliekų, automobilių plastikinių detalių, aerozolinių flakonų, dažais, tepalais ir chemija užterštų metalinių pakuočių.

Į stiklo konteinerį galima mesti stiklinius butelius, stiklainius. Negalima mesti veidrodžių, porceliano, krištolo ir keramikos gaminių, armuoto, laminuoto ir automobilių stiklo, langų stiklo duženų, elektros lempučių, ampulių.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+2 # siulymas 2023-05-17 18:11
o kas būtų nemokant? ilgai....o nevezti galima
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų